Co do SONY STR-7055?
-
Co do SONY STR-7055?
Witam wszystkich,
Przymierzam się do postawienia pierwszego zestawu stereo. Szukam i szukam i cały czas zmieniam zdanie. Pewny jestem właściwie tylko gramofonu, chciałbym żeby był to Dual 601. Na początku chciałem to połączyć z Radmorem 5102 i kolumnami Tonsil ZG30C114, ale im więcej czasu spędzam na czytaniu to coraz więcej pomysłów w głowie. Teraz właściwie jestem zdecydowany na amplituner SONY STR-7055, nadal nie wiem jakie kolumny do tego. Po wczorajszej lekturze forum skłaniam się w stronę Canton Quinto 530 lub Arcus TM-66. Które z tych kolumn będą lepsze, czy są jakieś wyraźne różnice, które będą przemawiały na korzyść jednych z tych zestawów?
Pokój to około 20m2, muzyki słucham naprawdę różnej, od elketronicznej klubowej, przez rock czy jakieś kubańskie rytmy, aż do rapu. Preferuję raczej miękkie i ciepłe brzmienie, nie ukrywam, że nisko schodzący bas często jest wskazany. Kolumny podłogowe nie wchodzą w grę na tę chwilę. Czy na takich monitorach stojących na komodzie mogę osiągnąć zadowalające efekty?
Przymierzam się do postawienia pierwszego zestawu stereo. Szukam i szukam i cały czas zmieniam zdanie. Pewny jestem właściwie tylko gramofonu, chciałbym żeby był to Dual 601. Na początku chciałem to połączyć z Radmorem 5102 i kolumnami Tonsil ZG30C114, ale im więcej czasu spędzam na czytaniu to coraz więcej pomysłów w głowie. Teraz właściwie jestem zdecydowany na amplituner SONY STR-7055, nadal nie wiem jakie kolumny do tego. Po wczorajszej lekturze forum skłaniam się w stronę Canton Quinto 530 lub Arcus TM-66. Które z tych kolumn będą lepsze, czy są jakieś wyraźne różnice, które będą przemawiały na korzyść jednych z tych zestawów?
Pokój to około 20m2, muzyki słucham naprawdę różnej, od elketronicznej klubowej, przez rock czy jakieś kubańskie rytmy, aż do rapu. Preferuję raczej miękkie i ciepłe brzmienie, nie ukrywam, że nisko schodzący bas często jest wskazany. Kolumny podłogowe nie wchodzą w grę na tę chwilę. Czy na takich monitorach stojących na komodzie mogę osiągnąć zadowalające efekty?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Co do SONY STR-7055?
No to słabo.
Chodzi o ten niski bas? Raczej nie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A ta komoda szeroka w ogóle? Czy reszta sprzętu miałaby stać pomiędzy kolumnami?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Komoda ma 155 cm szerokości. Tak, kolumny miałyby stać na bokach, a w środku gramofon i amplituner. Wiem, że kiepsko ale tak mam zagospodarowany pokój, że na razie nie widzę innej opcji. Czy jakieś podstawki pod kolumny pomogłyby w takim przypadku?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To słabo. Gramofon może stać za blisko kolumny, chyba że postawisz go na amplitunerze i będzie idealo po środku 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie ukrywam, że przeszło mi to przez myśl.
Ale wracając do kolumn, Cantony czy Arcusy? A może jeszcze coś innego? Pod kolumny podstawki marmurowe. W ostateczności może uchwyty ścienne?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zamiast myśleć o marmurach i uchwytach, pomyśl może o przemeblowaniu... 
Co do Canton vs Arcus to trudno mi jednoznacznie ocenić. Musiałbyś posłuchać.

Co do Canton vs Arcus to trudno mi jednoznacznie ocenić. Musiałbyś posłuchać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No nic, będę kombinował, zacznę chyba od Cantonów i w międzyczasie pomyślę czy uda mi się coś poprzestawiać w pokoju.