Jaką igłę do niego kupić? Mój znajomy ma na zbyciu diamant national EPS 24CS, czy będzie pasować? Dziękuję z góry za pomoc.
Jaka igła do gramofonu P40
-
IgorW
- Gramofon: P40
Od niedawna mam swój pierwszy gramofon. Dostałem go jednak bez igły i nie wiem jaki rodzaj igły do niego kupić. Jestem zielony, nie znam się jeszcze na igłach, wkładkach i tym wszystkim
Gramofon to chyba jakiś noname, jedyne co jest na nim napisane to "P40 Automatic Turntable". Zdjęcia poglądowe zamieszczam poniżej.
Jaką igłę do niego kupić? Mój znajomy ma na zbyciu diamant national EPS 24CS, czy będzie pasować? Dziękuję z góry za pomoc.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zasadnicze pytanie: ile możesz wydać? Jeśli mniej niż 150 złotych to dozbieraj pierw 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
IgorW
Dziękuję za odpowiedź. Na pewno 150 zł to będzie dla mnie za dużo teraz, tym bardziej, że ten gromofon to chyba żadna rewelacja. Ale może się mylę?
Moje pytanie miało raczej na celu dowiedzieć się tego, jakie rodzaje igieł pasować będą do tej wkładki i gramofonu. W jaki sposób szukać takich informacji.
I czy wspomniana diamant national EPS 24CS będzie się nadawać do instalacji i zadziała? Abstrahując od tego, czy to dobra igła
Moje pytanie miało raczej na celu dowiedzieć się tego, jakie rodzaje igieł pasować będą do tej wkładki i gramofonu. W jaki sposób szukać takich informacji.
I czy wspomniana diamant national EPS 24CS będzie się nadawać do instalacji i zadziała? Abstrahując od tego, czy to dobra igła
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak myślałem. Nie mam więc co Tobie polecić.IgorW pisze:Na pewno 150 zł to będzie dla mnie za dużo teraz
Ano żadna. Ile za niego dałeś, 5 dych? Mniej?IgorW pisze:że ten gromofon to chyba żadna rewelacja. Ale może się mylę?
Wszystkie montowalne na standardowym koszyku, 1/2'' cala.IgorW pisze:Moje pytanie miało raczej na celu dowiedzieć się tego, jakie rodzaje igieł pasować będą do tej wkładki i gramofonu.
Ucząc się podstaw.IgorW pisze:W jaki sposób szukać takich informacji.
Generalnie to co teraz masz to jakaś wkładka zintegrowana razem z koszem. Nie mamy jednak pojęcia co to jest więc można sobie ten patent odpuścić.
Musisz sobie kupić nowy koszyk oraz nową wkładkę. W 150 złotych powinieneś się zmieścić, stąd taka kwota na początku.
Przykładowo, koszyk: http://allegro.pl/uniwersalny-headshell ... 54310.html
Wkładka: http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-a ... 91982.html
Nie.IgorW pisze:I czy wspomniana diamant national EPS 24CS będzie się nadawać do instalacji i zadziała?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
IgorW
Dziękuję i tym razem, odpowiedź bardzo pomocna 
Ile dałem? Mniej niż zgadujesz
Nie kupowałem go jednak po to, aby czuć się z nim lepiej w internecie. Zapewne nadejdzie czas, może nawet szybko, że zechcę mieć coś lepszego. Pozdrowienia!
Ile dałem? Mniej niż zgadujesz
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
IgorW, jeżeli chcesz zminimalizować koszty, to są bardziej ekonomiczne opcje niż AT-95 zaproponowana przez Wojtka. Do tego gramofonu spokojnie styknie taki zestaw:
http://allegro.pl/system-wkladka-audio- ... 22360.html
Nie sugeruj się tylko tym, co sprzedawca napisał w aukcji o nacisku. Zalecany nacisk dla tej igły to 1,75g.
Pamiętaj też żeby ustawić wkładkę w koszyku - zmierz odległość pomiędzy ostrzem igły i uszczelką heashella w tym gramofonie i ustaw tak samo nową wkładkę.

Sprawdź też podłączenia bo jeśli bazować na zdjęciach z aukcji, to chyba kabelki nie są dobrze podłączone.
http://allegro.pl/system-wkladka-audio- ... 22360.html
Nie sugeruj się tylko tym, co sprzedawca napisał w aukcji o nacisku. Zalecany nacisk dla tej igły to 1,75g.
Pamiętaj też żeby ustawić wkładkę w koszyku - zmierz odległość pomiędzy ostrzem igły i uszczelką heashella w tym gramofonie i ustaw tak samo nową wkładkę.

Sprawdź też podłączenia bo jeśli bazować na zdjęciach z aukcji, to chyba kabelki nie są dobrze podłączone.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ostrzem igły... której nie maObywatel pisze:zmierz odległość pomiędzy ostrzem igły i uszczelką heashella w tym gramofonie
Niestety, w tym wypadku kolega nie pójdzie na skróty. Skorzystanie z szablonu będzie konieczne.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum