Reloop 1000 MK3S + ??? (pomóżcie proszę)
- bluegi
- Gramofon: różne
Witam Państwa. Jestem nowym użytkownikiem tego forum i od niedawna szczęśliwym posiadaczem reloop'a 1000 mk3s.
To moja pierwsza przygoda z gramofonami i jest tyle informacji do ogarnięcia, że nie do końca sam daje radę.
Szukam nowej wkładki lub igły. Obecnie przy ramieniu jest klasyczny headshell z wkładką i igłą, którą podczas zabawy w kalibrację ramienia prawopodobnie ciut uszkodziłem, bo mam wrażenie że ledwo się trzyma.
Jakość dźwięku też nie powala, bo raz po raz wszystko trzeszczy, zniekształca mi sopran (obecnie mam podłączone przez wzmacniacz, bo preamp przyjdzie mi jutro, to sopran muszę mięć totalnie skręcony) no i ogólnie chciałbym kupić coś nowego.
Czytałem czytałem i waham się pomiędzy concordem i shurem m44-7:
http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-r ... 81183.html
http://allegro.pl/shure-m44-7-wkladka-g ... 47635.html
Pomożecie?:) Może jest jeszcze coś fajnego w tym przedziale cenowym. Zależy mi po prostu na tym żeby ładnie, czyściutko grało, a nie chciałbym wywalić tych pieniędzy w błoto, bo dla mnie to dość sporo.
Pozdrawiam.
To moja pierwsza przygoda z gramofonami i jest tyle informacji do ogarnięcia, że nie do końca sam daje radę.
Szukam nowej wkładki lub igły. Obecnie przy ramieniu jest klasyczny headshell z wkładką i igłą, którą podczas zabawy w kalibrację ramienia prawopodobnie ciut uszkodziłem, bo mam wrażenie że ledwo się trzyma.
Jakość dźwięku też nie powala, bo raz po raz wszystko trzeszczy, zniekształca mi sopran (obecnie mam podłączone przez wzmacniacz, bo preamp przyjdzie mi jutro, to sopran muszę mięć totalnie skręcony) no i ogólnie chciałbym kupić coś nowego.
Czytałem czytałem i waham się pomiędzy concordem i shurem m44-7:
http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-r ... 81183.html
http://allegro.pl/shure-m44-7-wkladka-g ... 47635.html
Pomożecie?:) Może jest jeszcze coś fajnego w tym przedziale cenowym. Zależy mi po prostu na tym żeby ładnie, czyściutko grało, a nie chciałbym wywalić tych pieniędzy w błoto, bo dla mnie to dość sporo.
Pozdrawiam.
- chudy_b
Jeżeli gramofon masz podłączony bez pre, to wszystkie Twoje oceny dźwięku są bez sensu. Poczekaj na pre-amp, podłaćz i dopiero wtedy podejmuj decyzje.bluegi pisze:bo preamp przyjdzie mi jutro,
- bluegi
Tzn wiesz co, tutaj chodzi bardziej o to że jak kalibrowałem sobie ramię, to na filmiku instruktażowym zobaczyłem że gość radzi żeby wyprostować igłę jak odstaje w bok. No tak też zrobiłem,ale po tym zabiegu niestety ledwo się trzyma
ta wiesz.. mała końcóweczka która jedzie po płycie. Jak szturnę ją pędzelkiem żeby zebrać jakieś fafoły które się przyczepią (bardzo delikatnie) to bardzo łatwo się "rusza" no i podejrzewam że niebawem po prostu opuszczę to ramię a igła się odłamie. No i już zaczynam szukać czegoś nowego.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brzmi jak debilny filmik instruktażowy.bluegi pisze:to na filmiku instruktażowym zobaczyłem że gość radzi żeby wyprostować igłę jak odstaje w bok.
Czyli formalnie igła.bluegi pisze:ta wiesz.. mała końcóweczka która jedzie po płycie.
Czyli jakim?bluegi pisze:Może jest jeszcze coś fajnego w tym przedziale cenowym.
Jaką wkładkę masz obecnie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bluegi
No w przedziale tak 200 - 300 pln. Shure M44-7 kosztuje 249, wklejony concorde 259.
Obecnie mam headshell'a, którego trzyma się niejaki STANTON 500-II.
Obecnie mam headshell'a, którego trzyma się niejaki STANTON 500-II.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakiej muzyki słuchasz/planujesz słuchać na winylu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bluegi
Przede wszystkim rap, rap instrumentale i pochodne (typu Noon, BRK, Dead Man Funk, Returners, Dj Krush - no to żeby przede wszystkim dobrze brzmiało),
towarzysko pod posiadówy jakiś niekomercyjny house, chillout (czasami), ambient(raz po raz)
towarzysko pod posiadówy jakiś niekomercyjny house, chillout (czasami), ambient(raz po raz)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To kup sobie Shure M44G.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bluegi
M44G mówisz:) 249 pln, elegancko. No dobrze, w takim razie wbijam na allegro i kupuję M44G. Bardzo, ale to bardzo dziękuję za pomoc:)