technics by panasonic SL-1960

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
darek 61

Post autor: darek 61 »

Jaką rozsądną wkładkę do tego gramofonu.Słucham najczęściej popu choć i Barry White też się czasami pokręci.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jaką masz obecnie wkładkę, co Ci w niej nie pasuje i jak gruby masz portfel? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
darek 61

Wojtek, jestem początkujący,kupiłem niedawno ten gramofon i zadałem pytanie sprzedającemu jakiego typu igły w niedalekiej przyszłości szukać.W odpowiedzi usłyszałem sugestie że mam zainwestować w porządną wkładkę to zyskam na jakości.Poradził zapytać się znanemu sprzedawcy o odpowiednią wkładkę,ten poradził mi bym mu wysłał fotkę by zobaczył co w tym moim gramofonie siedzi.Zapewne tak zrobię,ale myślałem że na forum ktoś coś podpowie.Co mi w tej wkładce nie pasuje,a skąd mi to wiedzieć, jak nie mam żadnego porównania.Dla mnie to on ładnie gra,tylko ta sugestia sprzedawcy daje do myślenia.Co do portfela to jakieś dwie,trzy stówki na mojego KAWUSIA (kryzys wieku średniego) mogę stracić,a co mi tam.
To co Wojtek,proponujesz ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zacznę proponować jak dowiem się co masz obecnie :)
darek 61 pisze:Dla mnie to on ładnie gra,tylko ta sugestia sprzedawcy daje do myślenia.
Nie brałbym tego aż tak mocno do siebie. Wszak walnął Tobie ogólnikiem :)
darek 61 pisze:Co mi w tej wkładce nie pasuje,a skąd mi to wiedzieć, jak nie mam żadnego porównania.
Nie trzeba mieć porównanie by móc ocenić czy czegoś brakuje (jak na Twój gust) w brzmieniu.
Jednakże jeśli dzisiaj nie jesteś w stanie nic wskazać co do tej kwestii to żadna ujma ;)

Pod koniec kwietnie sprzedał się jeden SL-1960 na allegro. Zakładam, że to może być ten Twój. W opisie aukcji sprzedawca wspomina o wkładce Audio Technica.
Mogę jedynie zgadywać, że może to być najtańsza AT-3600 (żółta/biała) albo tania, ale dobra AT-95E (zielona) ;)
Wsparcie finansowe forum
darek 61

Re: technics by panasonic SL-1960

Oto zdjęcia wkładki i igły:
DSCF1905.JPG
DSCF1904.JPG
DSCF1902.JPG
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Z pewnością ADC, igła RK8 czy coś w tym stylu. Czyli nie Audio Technica.
To w końcu dobrze zgadłem że masz gramofon z allegro czy spudłowałem? :D

Kup sobie nową Ortofon OM 10 albo używanego Shure M95 + nowa igła N95
http://allegro.pl/wladka-z-igla-shure-m ... 03067.html
Wsparcie finansowe forum
darek 61

Wojtek, trafiłeś w dziesiątkę, to ten gramofon.Sprzedający kalet661 wprawdzie napisał ,,Wkładka Audio-Technica będzie zamontowana (stan idealny)",ale pewnie potem zapomniał.Na pewno wiedział że się nie znam,bo sam mu o tym mówiłem(może jeszcze sobie przypomni i mi podeśle tą wkładkę,o czym nie omieszkam poinformować). Jest i dobra strona tego zakupu,jeżeli teraz podoba mi się dźwięk,to znaczy że po wymianie może być tylko lepiej.
Teraz mam pytanie,czy wkładka też się zużywa podobnie jak igła,czy też jest jakiś czas po którym wkładkę należy wymienić.

Zapewne kupię tego Ortofona OM,bardziej mi się podoba.Ja na razie kupuje oczami.

Ps.pozdrowienia dla kalet 661. :naughty:
Ostatnio zmieniony 24 maja 2015, 12:17 przez darek 61, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

A moim zdaniem ADC sa niedoceniane .Mam qlm 33 mkIII i P32 z igłą k9 i wg mnie grają lepiej niz ortofon OM 10 czy AT-95.

Ważne jest by była oryginalna igła.Kup sobie u Tego gościa http://allegro.pl/igla-gramofonowa-adc- ... 82368.html i ciesz się muzyką

pozdrawiam
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
darek 61

Pojawiła się okazja otrzymania w prezencie wkładkę Z1S razem z koszyczkiem bez igły.Igłę można kupić .Jakie są opinie o tej wkładce.
Igłę o której piszę pawlos, zapewne też kupię tak dla porównania.

http://allegro.pl/igla-gramofonowa-jvc- ... 22915.html
kielek

Post autor: kielek »

Proponuję użyć forumowej wyszukiwarki. Temat tej wkładki był poruszany niejednokrotnie .
darek 61

kielek, przed zapytaniem użyłem wyszukiwarki,jest tam temat jak ustawiać taką wkładkę i że jest ona lepsza o innych.Jednak moja wiedza na temat gramofonu jest niewielką (dopiero się uczę) i porównania niewiele mi mówią.
Mniej wysiłku by Cię kosztowało gdybyś napisał,będzie dobra,polecam,lub nie nadaje się do twojego gramofonu i muzyki którą słuchasz.

Nie mniej jednak pozdrawiam,miłego dnia życzę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

pawlos:
Prawda, ale tak jak mówisz ważne by miały oryginalną igłę. Jeśli te są nadal dostępne to można i taką drogę polecić Darkowi.
Zresztą, zawsze fajnie jest mieć więcej niż jedną wkładkę :)

JVC Z1 również jest godna polecenia. Swego czasu chyba misienka trochę o niej napisał.
Wsparcie finansowe forum
kielek

Post autor: kielek »

darek 61 pisze:kielek

Nie mniej jednak pozdrawiam,miłego dnia życzę.
Myślę,że zamiast tracić siły na pisanie tego postu lepiej było by jakbyś je spożytkował na przeszukanie forum w celu odnalezienia interesującego tematu,zamiast powielać go kolejny raz . To,że jesteś początkujący nie jest powodem abyś musiał mieć podane wszystko na tacy. Wysil się trochę i poszukaj,gdyż moja rada nie była złośliwością a jedynie przypomnieniem,że temat tej wkładki się już pojawiał i nie ma sensu zaśmiecać forum wałkowaniem tym samym.
Przeczytasz to sam dojdziesz do wniosku czy owa wkładka z tanim zamiennikiem Ci pasuje.
Oczywiście również Cię pozdrawiam i życzę miłego dnia i nie tylko.
darek 61

Dziękuje wszystkim za pomoc,mam nadzieje że jak będę miał następny problem to też pomożecie.Może kiedyś i ja będę mógł komuś pomóc.
darek 61

Zakup mojego gramofonu zakończył się pozytywnie.Sprzedający kalet 661 dosłał mi nową wkładkę AT 95 E :clap: Ja jestem jak najbardziej zadowolony i kto wie może mój następny gramofon też kupie u tego sprzedawcy. Okazało się że jest to człowiek który nieporozumienia załatwia na korzyść kupującego
ODPOWIEDZ