jaka wkładka do Duala 435 ?
-
Witam,
od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Duala 435 z oryginalną wkładką. Z tego co się zdążyłem zorientować właśnie ta wkładka jest największym mankamentem tego sprzętu. Budżet to 300 zł, co byście mi polecili?
Dodam, że sprzętowo niewiele pamiętam z czasów, gdy miałem okazję obcować z gramofonem. Brakuje mi trochę "głębi" dźwięku - jest jakby za mało soczysty. Miałem okazji posłuchać niedawno płyt na niezłym sprzęcie (nie pamiętam niestety co to było) i brzmiało to, muszę przyznać, o wiele lepiej.
Reszta mojego sprzętu: wzmacniacz Kenwood KA-3050R i kolumny Tonsil Scherzo 200 (może któryś z tych elementów jest słaby i lepiej go wymienić w pierwszej kolejności?).
Z góry dziękuję za pomoc!
od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Duala 435 z oryginalną wkładką. Z tego co się zdążyłem zorientować właśnie ta wkładka jest największym mankamentem tego sprzętu. Budżet to 300 zł, co byście mi polecili?
Dodam, że sprzętowo niewiele pamiętam z czasów, gdy miałem okazję obcować z gramofonem. Brakuje mi trochę "głębi" dźwięku - jest jakby za mało soczysty. Miałem okazji posłuchać niedawno płyt na niezłym sprzęcie (nie pamiętam niestety co to było) i brzmiało to, muszę przyznać, o wiele lepiej.
Reszta mojego sprzętu: wzmacniacz Kenwood KA-3050R i kolumny Tonsil Scherzo 200 (może któryś z tych elementów jest słaby i lepiej go wymienić w pierwszej kolejności?).
Z góry dziękuję za pomoc!
- Winters
-
Nie lepiej się szarpnąć na coś z eliptycznym szlifem? Ktoś spoza forum polecał mi to: http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-g ... 25131.html
- Winters
Powiedz to gościom od Ortofona SPU.
tu masz o tej Nagaoce:
http://www.vinylengine.com/turntable_fo ... hp?t=24116
tu masz o tej Nagaoce:
http://www.vinylengine.com/turntable_fo ... hp?t=24116
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie trzeba odsyłać na zagraniczne strony (choć Winters tak lubi).
Sam staram się promować wkładki Nagaoka na forum, w tym MP-100 i MP-110.

Przede wszystkim: czego słuchasz?
Do 300 złotych nie ma zbyt wielkiego wyboru na naszym rynku.
Ta Nagaoka to w sumie okazja, bo masz mało używany (jeśli wierzyć sprzedawcy) egzemplarz za 2/3 ceny nówki.

Sam staram się promować wkładki Nagaoka na forum, w tym MP-100 i MP-110.
To po co jeszcze nas się pytasz?racenty pisze:Ktoś spoza forum polecał mi to

Do 300 złotych nie ma zbyt wielkiego wyboru na naszym rynku.
Ta Nagaoka to w sumie okazja, bo masz mało używany (jeśli wierzyć sprzedawcy) egzemplarz za 2/3 ceny nówki.
Kolega chyba nie szuka wkładek pod monoWinters pisze:Powiedz to gościom od Ortofona SPU.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Re: jaka wkładka do Duala 435 ?
???Wojtek pisze: Kolega chyba nie szuka wkładek pod mono
SPU jest stereo od 1958
DIOMEDES KATO
-
Wojtek pisze:To po co jeszcze nas się pytasz?

przede wszystkim soul, funk, hip-hop trochę mam też triphopu. Jestem w stanie zwiększyć budżet, jeśli kupując wkładkę za 300 zł skazują się na słabą jakość odsłuchu. Choć chyba i tak będzie odczuwalnie lepiej niż przy tym dualowskim DN251S?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Są też odmiany mono, które chyba mają tylko szlify sferyczne.Winters pisze:SPU jest stereo od 1958
Stereofoniczne SPU mają też lepsze szlify.
Tego (chyba) nikt nie powiedziałracenty pisze:Jestem w stanie zwiększyć budżet, jeśli kupując wkładkę za 300 zł skazują się na słabą jakość odsłuchu.

Z pewnością. DN251S to to samo co tania AT-3600/91.racenty pisze:Choć chyba i tak będzie odczuwalnie lepiej niż przy tym dualowskim DN251S?
Pasuje jak ulał do tego budżetu i do tego ramienia: Ortofon 2M Red.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Odmiany mono to współczesny wynalazek.Wojtek pisze:Są też odmiany mono, które chyba mają tylko szlify sferyczne.
Stereofoniczne SPU mają też lepsze szlify.
SPU = Stereophonic Pick-up i jako wkładka stereofoniczna został zaprojektowany;
obecnie jest wiele wersji tego przetwornika, oryginał miał szlif sferyczny.
Tyle w temacie.
DIOMEDES KATO