Pytanie mam takie
Szukam wkładki o obciążalności w okolicy 100 ohm
Gram obecnie na Benz Micro Glider, wiem że podobne parametry obciążalności ma też wood oraz zebra od Benz Micro.
Pytanie czy znacie wkładki o podobnej obciążalności?
Wiem o co chcecie spytać skąd to zafiksowanie na takiej obciążalności? Otóż mam preamp Nakamichi ca7 i t wyjście MC najlepiej współpracuje z takimi wkładkami
Bacek pojechał
Ale co? Chcesz żeby ci konkretne modele podać czy jak?
Np. Prawie każdy Ortofon mc się nada.
Zasada Ahaji mówi- obciążenie optymalne to x10 do x20 impedancja wewnętrzna wkładki.
Zatem patrzysz jaką producent wkładki podaje impedancję dla danego modelu i wiesz czy przypasuje do pre.
Bacek pojechał
Ale co? Chcesz żeby ci konkretne modele podać czy jak?
Np. Prawie każdy Ortofon mc się nada.
Zasada Ahaji mówi- obciążenie optymalne to x10 do x20 impedancja wewnętrzna wkładki.
Zatem patrzysz jaką producent wkładki podaje impedancję dla danego modelu i wiesz czy przypasuje do pre.
Nie znam tych reguł, czyli jak moja wkładka ma >100 Ohm, to mogę ją obciążyć nawet 1000 Ohm? a druga wartość? czyli jeśli impedancja wew mojego Karata wynosi 32 Ohm, to z tego zadania wynika, że 640 jest optymalne? Nie kumam, chętnie się dowiem. Zaznaczę, że obciążałem ją wartościami 100,200,400 i dopiero 600 Ohm zaśpiewała.
Jak 32 to obciążenie od 320 do 640. A co konkretnie komu podpisuje pod układ to już jak widać bywa różnie.
Możesz dać i mniejsze obciążenie (czyli powyżej 640). Niczego fizycznej e to nie zabije, co najwyżej trochę pasma u dołu odchudzi.
No a co z pierwszym działaniem? czyli x10 obciążenie podawane przez producenta? Czyli Dynavector podaje >100 Ohm i teraz x 10 = 1000 Ohm, dobrze kombinuję? Bo impedancja wew x 20 wychodzi mi w okolicach wartości na których gra mi najlepiej, ale skąd znowu bierze się zakres od 320?
Nie znam tych reguł, czyli jak moja wkładka ma >100 Ohm, to mogę ją obciążyć nawet 1000 Ohm?
A są takie wkładki?
Chodzi o impedancje generatora a te zwykle mają od kilku do kilkudziesięciu Omów [Ω].
Ahaja zaleca mniej obciążenie w przedwzmacniaczu ustawić w połowie (x10 - x20) czyli x15.
Np. Denon 103 ma 40Ω impedancji więc obciążenie pre to 40*15 = 600
Warto też wiedzieć, że zmiana obciążenia wkładki MC NIE WPŁYWA na jej pasmo przenoszenia, jedynie na napięcie wyjściowe a więc jej głośność.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
impedancja wew mojego Karata wynosi 32 Ohm, to z tego zadania wynika, że 640 jest optymalne? Nie kumam, chętnie się dowiem.
Dokładnie tak.
Dla wkładki o imp. Wew. 32ohm optymalne obciążenie mieści się w zakresie 320-640 ohm.
Co nie znaczy że możesz sobie ustawić co innego jak masz fantazję.
Na ogół producenci podają że ma być "nie mniej niż", a górnej wartości nie podają.
Nie znam tych reguł, czyli jak moja wkładka ma >100 Ohm, to mogę ją obciążyć nawet 1000 Ohm?
A są takie wkładki?
Chodzi o impedancje generatora a te zwykle mają od kilku do kilkudziesięciu Omów [Ω].
Ahaja zaleca mniej obciążenie w przedwzmacniaczu ustawić w połowie (x10 - x20) czyli x15.
Np. Denon 103 ma 40Ω impedancji więc obciążenie pre to 40*15 = 600
Warto też wiedzieć, że zmiana obciążenia wkładki MC NIE WPŁYWA na jej pasmo przenoszenia, jedynie na napięcie wyjściowe a więc jej głośność.
A nie ma? skoro producent pre przewidział obciążenie 1000 Ohm, to raczej wiedział z jakiego powodu, tak myślę.Co do drugiego akapitu, to ta sprawa jest właściwie jasna, Myszor podał konkretne liczby i je sobie przemnożyłem. W jego wpisie nie znalazłem info, że trzeba brać połowę wartości-dzięki. Ja oczywiście mam świadomość, że to wszystko jest umowne, ale jednak w obrębie pewnych reguł, więc kolejny raz dziękuję za przedstawienie tych ram. Co do ostatniego akapitu-pełna zgoda. Ja w świat wkładek MC wkroczyłem w 2004 roku, więc pewne sprawy od tamtego czasu stały się dla mnie oczywiste
impedancja wew mojego Karata wynosi 32 Ohm, to z tego zadania wynika, że 640 jest optymalne? Nie kumam, chętnie się dowiem.
Dokładnie tak.
Dla wkładki o imp. Wew. 32ohm optymalne obciążenie mieści się w zakresie 320-640 ohm.
Co nie znaczy że możesz sobie ustawić co innego jak masz fantazję.
Na ogół producenci podają że ma być "nie mniej niż", a górnej wartości nie podają.