Witam
Dopiero zaczynam z gramofonem , mam thorens td160 jaką wkladke polecacie na początek.
Jaka wkładka na początek
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
-
Re: Jaka wkładka na początek
Budżet do ok 1000zł ramienie TP16 ,z tego co czytałem masa efektywna ramienia 16,5 co kfalifikuje je do wagi średniej
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nagaoka MP-110.
Ten Headshell co to umiesz sobie wygooglać
tylko nie wiesz jak się nazwa już masz? Tak wygląda:
Ten Headshell co to umiesz sobie wygooglać

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- masus
Cześć!
Przymierzam się do zakupu pierwszej wkładki (wkładek?). Myślę, że temat ku temu odpowiedni.
Jako, że będzie to moja pierwsza wkładka, no i "coś" może pójść nie tak (czy to przy kalibracji, czy przy nietrafionych opuszczeniach), a nie chciałbym zepsuć igły za 1k, to pomyślałem, że może lepszym pomysłem będzie wkładka za ok. 400zł?
Będzie to grało na Technicsie SL-1510 mk1, czekam na Luxmana L560, no i mam kolumny o te: viewtopic.php?f=59&t=20347.
Wkładki jakie słyszałem to:
AT VM95e - tego nie chcę, jakieś takie to zmulające,
Wymieniona tu Nagaoka MP-110
AT vm540ml
Dwie ostatnie to podobna półka cenowa, no i ja nie zauważyłem między nimi takiego przeskoku, jak między 95e, a właśnie omawianymi.
Pytania:
1. Czy jest duża szansa, że zniszczę nową igłę i warto na początek "nie szaleć" i się nauczyć wszystkiego na tańszej wkładce?
2. Jeśli 1 = tak: Jaka wkładka do 400zł, ale lepsza niż 95e?
3. Mam headshella, który nie ma dwóch śrub z góry, tylko jedną pośrodku, a dwie są z dołu. Próbuję załączyć zdjęcia, ale chyba coś sypie błędem. Czy będę potrzebował nowego? Jeśli tak, to jakiego?
Przymierzam się do zakupu pierwszej wkładki (wkładek?). Myślę, że temat ku temu odpowiedni.
Jako, że będzie to moja pierwsza wkładka, no i "coś" może pójść nie tak (czy to przy kalibracji, czy przy nietrafionych opuszczeniach), a nie chciałbym zepsuć igły za 1k, to pomyślałem, że może lepszym pomysłem będzie wkładka za ok. 400zł?
Będzie to grało na Technicsie SL-1510 mk1, czekam na Luxmana L560, no i mam kolumny o te: viewtopic.php?f=59&t=20347.
Wkładki jakie słyszałem to:
AT VM95e - tego nie chcę, jakieś takie to zmulające,
Wymieniona tu Nagaoka MP-110
AT vm540ml
Dwie ostatnie to podobna półka cenowa, no i ja nie zauważyłem między nimi takiego przeskoku, jak między 95e, a właśnie omawianymi.
Pytania:
1. Czy jest duża szansa, że zniszczę nową igłę i warto na początek "nie szaleć" i się nauczyć wszystkiego na tańszej wkładce?
2. Jeśli 1 = tak: Jaka wkładka do 400zł, ale lepsza niż 95e?
3. Mam headshella, który nie ma dwóch śrub z góry, tylko jedną pośrodku, a dwie są z dołu. Próbuję załączyć zdjęcia, ale chyba coś sypie błędem. Czy będę potrzebował nowego? Jeśli tak, to jakiego?
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Na giełdzie forumowej pojawiła się ostatnio AT13 z igłą ATN14 Sa - jest to igła ze szlifem shibaty, z tego co kojarzę cena była bardzo przystępna jak za tą jakość, nie pamiętam o ile droższa od budżetu, ale na plus można powiedzieć, że starczy Ci na dużo dłużej niż 95e, a i prawdopodobnie w przyszłości, dołożysz drugą a tej się nie pozbędziesz., natomiast 95e - no cóż, albo wyląduje w koszu, albo pójdzie za grosze....