Jaka wkładka: HANA SH v. ORTOFON Black
-
Jaka wkładka: HANA SH v. ORTOFON Black
cyk! do usunięcia.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2022, 23:01 przez adazz, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Re: Jaka wkładka: HANA SH v. ORTOFON Black
Zmiana skokowa jest w przypadku niskonapięciowych MC z odpowiednimi trafami.
Upgrade z Bronze na Black jest trochę bez sensu, bo one różnią się tylko szlifem igły, więc jak szukasz innego brzmienia to może ta Hana jest lepszym wyborem.
Rozważ też Nagaokę MP200
Upgrade z Bronze na Black jest trochę bez sensu, bo one różnią się tylko szlifem igły, więc jak szukasz innego brzmienia to może ta Hana jest lepszym wyborem.
Rozważ też Nagaokę MP200
-
Tak, czytam o niej, generalnie dobre opinie, lub bardzo dobre, z jednym srogim minusem podkreślanym na forach - trwałość, czyli ilość roboczo godzin tej igły to 200h, o ile to prawda a nie marketingowe "bla bla bla", nie znalazłem nigdzie info co po 200h, w teorii może zacząć niszczyć płytę ze względu na swój szlif ...
-
Igły Nagaoki mają taką samą trwałość jak inne. Producent po prostu podaje po jakim czasie da się zmierzyć obniżenie jakości dźwięku. Już to było wałkowane milion razy.
Nagaoka robi zresztą igły dla wielu innych producentów.
Nagaoka robi zresztą igły dla wielu innych producentów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zarówno Hana jak i Nagaoka MP to kiepskie wybory pod ramię tego gramofonu (8g masy efektywnej).
Podzielam za to zdanie co do sensowności brnięcia w kolejnego Ortofona 2M.
Jeśli mamy się obracać w podobnym budżecie to rozważyłbym dodatkowy preamp + wkładka Denon DL-301 mk2 np.

Podzielam za to zdanie co do sensowności brnięcia w kolejnego Ortofona 2M.
I to jest akurat błąd, bo uważam że wbudowany preamp w tym Leaku to wąskie gardło Twojego toru analogowego.
Jeśli mamy się obracać w podobnym budżecie to rozważyłbym dodatkowy preamp + wkładka Denon DL-301 mk2 np.
To już wiesz na jakie fora nie zaglądać skoro ludzie tam nie mają pojęcia o czym piszą

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Po głębszej analizie, i kuszeniu wkładek MC z podwyższonym napięciem , ostatecznie zostają na "polu gry" dwie opcje:
- zostaję przy Ortofon Black, i tu fakt znany: Ortofon kooperuje z Pro-Jectem (lub odwrotnie...whatever) , wydając nawet rocznicowe *(Filharmonia Wiedeńska) wkładki , okazjonalne itp.
- zaczynam nieśmiało, spokojnie i wolno <przewraca_oczami> ;] brać pod uwagę zakup preampu, i typowej MC *(na mój pierwszy rzut oka Ortofon Quintet Blue+Pro-Ject Tubebox S2)
Wrzucę info z ostateczną decyzją
i ewentualne fotki :]
pzdr @5
- zostaję przy Ortofon Black, i tu fakt znany: Ortofon kooperuje z Pro-Jectem (lub odwrotnie...whatever) , wydając nawet rocznicowe *(Filharmonia Wiedeńska) wkładki , okazjonalne itp.
- zaczynam nieśmiało, spokojnie i wolno <przewraca_oczami> ;] brać pod uwagę zakup preampu, i typowej MC *(na mój pierwszy rzut oka Ortofon Quintet Blue+Pro-Ject Tubebox S2)
Wrzucę info z ostateczną decyzją

pzdr @5
-
Zamiast tubeboxa lepiej trafo do takiego Quinteta kupić.
-
@Zbyszku,
Wszystko extra, wiadomo że lepiej, ale cena rośnie proporcjonalnie do "fajności"
może lepiej wejdę "na miękko" w świat MC 
Wszystko extra, wiadomo że lepiej, ale cena rośnie proporcjonalnie do "fajności"

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy ta analiza była rzeczywiście głęboka? Po mojemu to poruszamy się cały czas w strasznie płytkich i przewidywalnych wodach.
Brodzikach nawet
Thorens, Dual, Technics, Music Hall i wielu innych.
I tak już od wielu lat, jako dostawca wkładek OEM, odkąd ww. firmom przestało się opłacać oferować własne lub "własne" wkładki.
Podobnie jak Audio-Technica, ale ostatnio ich wygryźli.
Ortofon Quintet również nie jest wkładką którą można rekomendować do ramienia na RPM 5.
8g masy efektywnej jest tutaj po prostu realnym ograniczeniem.
Brodzikach nawet

Wiesz kto jeszcze współpracuje z Ortofonem?
Thorens, Dual, Technics, Music Hall i wielu innych.
I tak już od wielu lat, jako dostawca wkładek OEM, odkąd ww. firmom przestało się opłacać oferować własne lub "własne" wkładki.
Podobnie jak Audio-Technica, ale ostatnio ich wygryźli.
Generalnie zasada jest taka że nie kupuje się preampów od PJ.
Ortofon Quintet również nie jest wkładką którą można rekomendować do ramienia na RPM 5.
8g masy efektywnej jest tutaj po prostu realnym ograniczeniem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
@Wojtku, nieco karcąco rzekłbym brzmi Twój "pro tip"...., tym niemniej śpieszę wyklarować że osobiście wyciągałem Quintet Red z swojego gramo, i nie jago tam zainstalowałem bynajmniej ... sam producent zaleca, nie chce z tym "dyskutować" bo dojdziemy do budowy swojego gramofonu od podstaw - nie interesuje mnie to ....
lub prościej -tak obrazkowo, z innej strony, można ...owszem można, zamówić z Japonii wkładkę technicsa OEM, można kupić do tego customowe preampy, można kupić Linna, można ....pozwól że pozostanę w "brodziku i płytkich wodach" jak to ślicznie określiłeś - to coś złego i warte drwiny?
lub prościej -tak obrazkowo, z innej strony, można ...owszem można, zamówić z Japonii wkładkę technicsa OEM, można kupić do tego customowe preampy, można kupić Linna, można ....pozwól że pozostanę w "brodziku i płytkich wodach" jak to ślicznie określiłeś - to coś złego i warte drwiny?
-
Skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Kup co sobie uwidziałeś i tyle.
-
dzięki za "porady" :]zbyszek1982 pisze: ↑07 lut 2022, 18:08Skoro wiesz lepiej to po co pytasz? Kup co sobie uwidziałeś i tyle.
ps w drodze uzupełnienia, PJ (którego "się nie kupuje" - (doczytałem na forum że gramo również nie powinno się kupować ....WTF?) dodaje zestaw ciężarków i ramie jest "suitable for cartridges weighing between 5 - 7.5 g, 7 - 10 g, 9 - 11 g and 10 - 14 g " uuf .... stanowczo: nie, nie wiem lepiej - pytam, i odpowiedz z kropką, twierdzące to nie są odpowiedzi ....ale może język polski to "trudna być jezyka"

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niepotrzebnie świrujesz adazz. Podkreślałeś już że nie chciałbyś przeginać z kasą przy tych zmianach. Ja to rozumiem.
Za to oczekujesz poprawy względem tego co już znasz.
To że producent coś poleca (bo jest w tym obopólny interes - współpraca) nie oznacza z automatu że to jest najlepszy wydatek jaki możesz zrobić.
Gramofony Pro-Ject nie są "krojone" pod Ortofony ani wkładki Ortofona nie są krojone pod gramofony Pro-Ject.
Kiedyś były - ale to jeszcze za czasów serii Ortofon OM (nadal produkowanej, ale chyba już nie pakowanej na gramofony jako OEM), jako pasujące do lekkich karbonowych ramion.
Polecam zacząć od zmiany preampa, nie ruszając jeszcze wkładki. Myślę że oczka się nieco otworzą wtedy.
Preampy PJ to przerost formy nad treścią przy danym pułapie cenowym. Nie będę namawiał na jakieś DIY czy inne szopowe konstrukcje, jest szeroki wybór na rynku dedykowanych preampów gramofonowych, z różnych półek cenowych. Osobiście nie dziwię się jak słyszę że komuś może np. bardziej się podobać taki Art DJ Pre II niż Tubebox.
Wiele rzeczy można pożyczyć od ludzi albo z salonów audio (tych dobrych, za kaucją), wyrobić sobie zdanie.
Z wkładkami tego zwykle nie zrobimy (albo jest to mało opłacalne, kojarzę jedną firmę w PL która tak robi), stąd porady bardziej doświadczonych osób w tej materii są na wagę złota raczej, bo ciężko z eksperymentowaniem bez ponoszenia kosztów/strat.
Nowe AT-OC9 (różne igły do wyboru) lub Denon DL-301 mk2 to popularne pasujące opcje wkładkowe MC LO do ramienia PJ RPM 5. Zwykle jednak wkładki MC mają sztywniejsze zawieszenia i pracują przy wyższych siłach nacisku.
Jeśli będziesz chciał nieco rozszerzyć praktyczność w dobieraniu wkładek - szykuj się na zmianę gramofonu, niestety.
Za to oczekujesz poprawy względem tego co już znasz.
To że producent coś poleca (bo jest w tym obopólny interes - współpraca) nie oznacza z automatu że to jest najlepszy wydatek jaki możesz zrobić.
Gramofony Pro-Ject nie są "krojone" pod Ortofony ani wkładki Ortofona nie są krojone pod gramofony Pro-Ject.
Kiedyś były - ale to jeszcze za czasów serii Ortofon OM (nadal produkowanej, ale chyba już nie pakowanej na gramofony jako OEM), jako pasujące do lekkich karbonowych ramion.
To od Ciebie zależy czy chcesz faktycznie porozmawiać o tym i się poradzić czy też szukasz kogoś kto Ciebie poklepie po pleckach, bo Ty już się prawie zdecydowałeś nawet jeśli sam nie masz za bardzo pojęcia jak to wszystko działa i się łączy.
Polecam zacząć od zmiany preampa, nie ruszając jeszcze wkładki. Myślę że oczka się nieco otworzą wtedy.
Preampy PJ to przerost formy nad treścią przy danym pułapie cenowym. Nie będę namawiał na jakieś DIY czy inne szopowe konstrukcje, jest szeroki wybór na rynku dedykowanych preampów gramofonowych, z różnych półek cenowych. Osobiście nie dziwię się jak słyszę że komuś może np. bardziej się podobać taki Art DJ Pre II niż Tubebox.
Wiele rzeczy można pożyczyć od ludzi albo z salonów audio (tych dobrych, za kaucją), wyrobić sobie zdanie.
Z wkładkami tego zwykle nie zrobimy (albo jest to mało opłacalne, kojarzę jedną firmę w PL która tak robi), stąd porady bardziej doświadczonych osób w tej materii są na wagę złota raczej, bo ciężko z eksperymentowaniem bez ponoszenia kosztów/strat.
Nowe AT-OC9 (różne igły do wyboru) lub Denon DL-301 mk2 to popularne pasujące opcje wkładkowe MC LO do ramienia PJ RPM 5. Zwykle jednak wkładki MC mają sztywniejsze zawieszenia i pracują przy wyższych siłach nacisku.
Jeśli będziesz chciał nieco rozszerzyć praktyczność w dobieraniu wkładek - szykuj się na zmianę gramofonu, niestety.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Z całym i pełnym szacunkiem, nominalnie od 1976 roku mam do czynienia z winylami, do dnia dziś - bez przerw, coś jednak wiem ....okej,a więc hold Your horses w działaniu i łączeniu ?Wojtek pisze: ↑07 lut 2022, 18:46
To od Ciebie zależy czy chcesz faktycznie porozmawiać o tym i się poradzić czy też szukasz kogoś kto Ciebie poklepie po pleckach, bo Ty już się prawie zdecydowałeś nawet jeśli sam nie masz za bardzo pojęcia jak to wszystko działa i się łączy.
...........
Na nic się nie zdecydowałem, szukam, czytam zagraniczne fora i inne mnie lub bardziej przydatne periodyki, niemniej nie toleruję jednak kiedy na zadane pytanie uzyskuje zdanie oznajmujące z twierdzeniem a nie z tezą, niejako nie jest to odpowiedź.
Tak jak napisałem , ramię PJ jest z wymiennymi obciążeniami tolerujące wkładki z zakresów: 5 - 7.5 g, 7 - 10 g, 9 - 11 g and 10 - 14 g, nie mam żadnych podstaw podważać tych danych, jeśli takowe są ...to z przyjemnością - a z Twojej wypowiedzi zaczyna wyłaniać się obraz że wzmacniacz zły, gramo złe ...itd. no trudno się odnieść jakkolwiek i nie chodzi o jakiekolwiek "klepanie" czegokolwiek.