Jestem tu nowy. To mój pierwszy post chociaż od bardzo dawna śledzę i czytam to forum (robiłem to bez założonego konta).
- chociażby jak czyściłem swoje albumy miksturą "forumową" - świetna sprawa ! serio! do dzisiaj mam zrobione 2 litry na czarną godzinę!

Teraz jak już dołączyłem do community to chciałbym zapytać o parę kwestii związanych z moim gramofonem.
Posiadam Technics SL-3300 z 78 roku. Zakupiony za granicą wiele lat temu. Do dzisiaj służy niemal bezbłędnie. Chociaż zdarzają się ciekawe sytuacje i zastanawiałem się czy to normalne w przypadku starych gramofonów. Możliwe, że trzeba go naoliwić jakoś.
To gramofon automatyczny i kiedy ramię powraca do swojego pierwotnego układu czasami nie robi tego płynnie - tylko tak na "dwa razy...". Tak powraca lekko się zacinając w trakcie.
Zupełnie nie znam się na igłach i wkładkach. Nie rozumiem tych oznaczeń i skrótów myślowych które czasami widzę tutaj na forum.
Chciałbym wymienić wkładkę i igłę u siebie w gramofonie na jak najlepsze. Po prostu wykorzystać potencjał tego gramofonu w 100%.
Wydaje mi się, że posiadam cały czas fabryczną wkładkę...igłę wymieniałem 3 miesiące temu.
Czy mógłbym się dowiedzieć, jaka wkładkę najlepiej byłoby dobrać dla mojego modelu?
Bo nie wiem nawet czy jest jakiś zakres wkładkę których mogę używać a niektórych nie? Czy, może jest tak że jaką kupię to będzie dobra?
Nie chciałbym wydać np. 500 zł i żeby sie potem okazało że nie pasuje

Czy zna ktoś może jakiegoś fachowca (ale nie cwaniaczka co weźmie 1000 zł za byle robotę i powie że tyle trzeba bo to rarytasik i juz części nie ma i musiał do Japonii sam lecieć żeby kupić) w okolicach Trójmiasta, który zajmuje się pełnym przeglądem gramofonów i mógłby się zająć moim sprzętem tak żeby powrócił do czasów świetności w 100% ? a nie tak jak teraz na 80% ?