nowa wkładka / igła do Pro-Ject 5 RPM Carbon
-
nowa wkładka / igła do Pro-Ject 5 RPM Carbon
Witam serdecznie. Przymierzam się do zmiany wkładki lub igły w listopadzie, kiedy minie rok odkąd zawiesiłem Ortofona 2M Bronze (z moich wyliczeń wynika, że słucham płyt ok. 2h dziennie, co daje ponad 700h rocznie).
Jestem bardzo zadowolony z Bronze (po zwiększeniu nacisku do 1,7 g gra świetnie) więc pierwszą opcją jest wymiana igły. Drugą opcją jest zakup igły z wyższej serii Black, mam jednak wątpliwości, czy mój aktualny system i warunki akustyczne są adekwatne, czy nie lepiej poczekać na wymianę kolumn (aktualnie Dali zensor 3) i phono (CA 651p). Ponadto, Black ma opinię igły wrażliwej na kalibrację (ustawiam sam, bez profesjonalnego sprzętu).
No i trzecia opcja, najbardziej kusząca, nowa wkładka. Do tej pory miałem tylko Ortofony (Red i Bronze).
Stąd pytanie, jakie wkładki są warte polecenia w przedziale cenowym zbliżonym do 2M Bronze, istotny jest dla mnie tracking (jestem dość wyczulony na IGD, który zniechęcił mnie do 2M Red).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Jestem bardzo zadowolony z Bronze (po zwiększeniu nacisku do 1,7 g gra świetnie) więc pierwszą opcją jest wymiana igły. Drugą opcją jest zakup igły z wyższej serii Black, mam jednak wątpliwości, czy mój aktualny system i warunki akustyczne są adekwatne, czy nie lepiej poczekać na wymianę kolumn (aktualnie Dali zensor 3) i phono (CA 651p). Ponadto, Black ma opinię igły wrażliwej na kalibrację (ustawiam sam, bez profesjonalnego sprzętu).
No i trzecia opcja, najbardziej kusząca, nowa wkładka. Do tej pory miałem tylko Ortofony (Red i Bronze).
Stąd pytanie, jakie wkładki są warte polecenia w przedziale cenowym zbliżonym do 2M Bronze, istotny jest dla mnie tracking (jestem dość wyczulony na IGD, który zniechęcił mnie do 2M Red).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Pro-Ject 5 RPM carbon + Ortofon 2m Black + Arcam rPhono + Advance Acoustic x-i50 BT + Dali Zensor 3
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: nowa wkładka / igła do Pro-Ject 5 RPM Carbon
Spoko, ja też

W sensie że do 1200 złotych?
Nagaoka MP-150
Goldring 1042 (import z UK)
AT-VM95 ML
AT-VM95 SH
Przy 3 ostatnich zakładamy podobną problematykę co przy 2M Black - zaawansowane szlify igieł są bardziej wymagające od strony kalibracyjnej.
Ewentualnie jakiś dobry starszy model w stanie NOS lub używany + dokupienie nowej igły.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję za szybką odpowiedź. Poszukam w necie opinii na temat wskazanych przez Ciebie wkładek
Pro-Ject 5 RPM carbon + Ortofon 2m Black + Arcam rPhono + Advance Acoustic x-i50 BT + Dali Zensor 3
-
The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Będzie niżej

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja bym nie czekał na super promocję GBP skoro i tak już jest tanio 
Co mnie dziwi na ebayu to to że można w bardzo podobnych cenach spotkać 1012, 1022GX oraz 1042.
Trochę bez sensu, ale cóż.

Co mnie dziwi na ebayu to to że można w bardzo podobnych cenach spotkać 1012, 1022GX oraz 1042.
Trochę bez sensu, ale cóż.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Masz rację. Jak wyjdą bez porozumienia to będzie import z poza ue i dowalą vatem.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- SimonTemplar
- Biogon
- Gramofon: składak
Jeśli charakter Bronze Ci odpowiadał to może lepiej kupić samą igłę Black? Goldring 1042 i Ortofon Black grają całkiem inaczej. W pewnym momencie miałem obie. Black na prawdę wymiata. 1042 jak dla mnie był zbyt ostry i sterylny, Black zaś niesamowicie muzykalny i z wykopem.
-
Dziękuję za wszystkie opinie. Skłaniam się ku Goldringowi 1042, znalazłem ofertę w sklepie z UK za 242 GBP (darmowa dostawa). Igła Black sporo jednak droższa. Dodatkowo po dwóch ortofonach kusi mnie, aby spróbować czegoś z innej stajni. Zostawię sobie wkładkę 2M bBronze, zawsze będę mógł wpiąć igłę Black.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to nic tylko brać. Nawet jak się nie spodoba to sprzedasz z niewielką stratą i szukasz dalej.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Będzie Pan zadowolony 

The story so far:
-
Kupione 
-
Goldring będzie u mnie w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się tylko czy dam radę wstrzymać się z wymianą do listopada
Przy okazji, czy wiadomo jaki jest normatywny przebieg dla Bronza?
Przy okazji, czy wiadomo jaki jest normatywny przebieg dla Bronza?