wkładka do KP-990, następca 2M blue
- Hiper86
- Gramofon: Kenwood KP 990
wkładka do KP-990, następca 2M blue
ok, no to zaczynam Swoją przygodę z wkładkami, do tej pory słuchalem TYLKO 2M Blue co sugeruję że nie jestem osłuchany i nie mam żadnej wartości porównawczej,
Słucham głównie szerokopojętego rocka, od Jethro Tull po Pearl Jam, od PF to Riverside ale schodzę bardzo często w stronę soft, Soyka, Fismoll, Norah Jones, Marvin Gaye,
2M Blue była już całkiem niezła, ale brakowało mi trochę szczegółu i separacji, obecny Pioneer gra jakby przez gąbkę i odpada po pierwszej płycie.
to jak pomożecie?
Słucham głównie szerokopojętego rocka, od Jethro Tull po Pearl Jam, od PF to Riverside ale schodzę bardzo często w stronę soft, Soyka, Fismoll, Norah Jones, Marvin Gaye,
2M Blue była już całkiem niezła, ale brakowało mi trochę szczegółu i separacji, obecny Pioneer gra jakby przez gąbkę i odpada po pierwszej płycie.
to jak pomożecie?
Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955
- Regsoft
- Biogon
- Gramofon: składak
Re: wkładka do KP-990, następca 2M blue
Jeśli lubisz ortofonowe granie to może kup lepszą 2M? Lepszy szlif = więcej szczegółów, itd.. Albo w stronę MC... 

- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Hipku, a tak żeby wszystko poukładać może trochę.
Rozważasz wkładkę MM czy MC? W jakim chciałbyś się zmieścić budżecie?
Rozważasz wkładkę MM czy MC? W jakim chciałbyś się zmieścić budżecie?
-
Z tym ramieniem bardzo fajnie się zgrywają wkładki Denona (110, 160), ale nie wiem czy będą bardziej szczegółowe niż 2M Blue, bo jej nie miałem- nie sądzę. Co do MC to Regsoft dobrze gada, seria 3xx może mieć to czego szukasz, ewentualnie 103 M lub D.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
301 jest ok, ale Panowie dodajmy - co nie jest tajemnicą żadną, że ona pokaże co potrafi jak się ją podepnie do odpowiedniego SUT-a, który swoje kosztuje.
Hipek póki co nie określił budżetu ani nie wspomniał czy rozważa MM czy MC.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bez budżetu nie bardzo mamy o czym rozmawiać 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Mnie wspomniał na innej częstotliwości, to się podziałkuję

Obojętne mu (MM/MC), chciałby coś do rozważenia z doświadczeń kolegów. HO wyklucza

Budżet do 0*-2000, ale dobrze niekoniecznie znaczy dużo kasy i Hipciu to wie. Dlatego przedział dość spory.
No to chyba wszystko jasne. Jedziemy!?

p.s. Hipciu do Karambola nie śmiałem Ci proponować, bo by nie uciągnął, ale mam Mf-100 w idealnym stanie i mało grana.. no bo wiadomo

* 0- xxx, bo Hipciu zdecydował się również przyjąć coś gratis, gdy ktoś się narzucał, to po koleżeńsku nie odmówi.
p.s. Mareczku, nie ma sensu pytać o SUT czy kasę Gościa, który kupuje dwa KP990 na tydzień

poza tym Hipciu ma SA9800 bez łaski, więc SUT to dla niego bułka z masłem.

- Hiper86
- Gramofon: Kenwood KP 990
wiesz chyba do końca nie ma to dla mnie znaczenia z racji braku doświadczenia,pierwszy raz w życiu szukam i chcę kupić wkładkę
nie chciałem was ograniczać budżetem ale jeżeli muszę to myślę że na pierwszą świadomie wybraną wkładkę mogę wydać powiedzmy 1k MAX,
tia z czego jeden działa dopiero po tygodniu

Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli chodzi o MM.
Nagaoka MP-200H i po temacie
W tym budżecie można po lekkim nagięciu myśleć co prawda o MP-300 (także MP-300H), ale to już trzeba by się mocno modlić o "rabat celny"
Jeśli chodzi o MC.
Denon DL-103 tobie podejdzie raczej bardziej niż DL-301 (szczególnie jeśli lubisz lofi sound i sferyczne igły)
Ew. jakiś retipowany jogurt z wyższej klasy igłą.
Zresztą, DL-301 to nie bardzo też ze względu na ramię Kenwooda (chyba że zapniemy jakiś lekki headshell).
SA-9800 ma całkiem fajną sekcję preampa MC więc nie trzeba już na starcie koniecznie myśleć o SUT.
Póki co patrzymy na nówki sztuki, bo jeśli patrzeć też na vintage to "łohoho" tyle że dochodzi problematyka polowania na body i igły.
Nie sugeruję pozostanie przy 2M i sięganie po wyższy model igły bo wypróbowanie innej wkładki ma większe wartości poznawcze.
Nagaoka MP-200H i po temacie

W tym budżecie można po lekkim nagięciu myśleć co prawda o MP-300 (także MP-300H), ale to już trzeba by się mocno modlić o "rabat celny"

Jeśli chodzi o MC.
Denon DL-103 tobie podejdzie raczej bardziej niż DL-301 (szczególnie jeśli lubisz lofi sound i sferyczne igły)

Ew. jakiś retipowany jogurt z wyższej klasy igłą.
Zresztą, DL-301 to nie bardzo też ze względu na ramię Kenwooda (chyba że zapniemy jakiś lekki headshell).
SA-9800 ma całkiem fajną sekcję preampa MC więc nie trzeba już na starcie koniecznie myśleć o SUT.
Póki co patrzymy na nówki sztuki, bo jeśli patrzeć też na vintage to "łohoho" tyle że dochodzi problematyka polowania na body i igły.
Nie sugeruję pozostanie przy 2M i sięganie po wyższy model igły bo wypróbowanie innej wkładki ma większe wartości poznawcze.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Reg ależ mnie korci żeby kupić tego Denona.Regsoft pisze: ↑21 lut 2019, 12:51Denon DL-301 II![]()
https://www.ebay.pl/itm/Denon-DL-301II- ... 3635574068
DL160 grała znakomicie. Choć na nic nie mogę narzekać w przypadku Soundsmith to i tak ciągnie mnie do innych wkładek. Myślę, że MCPII dogadałby się z jogurtem bezproblemowo.

Ostatnio zmieniony 21 lut 2019, 20:19 przez zelazny, łącznie zmieniany 3 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To se kup. W czym problem?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Wojtek no właśnie nie wiem. Problemu nie ma, ale jakoś zebrać się w sobie nie mogę.
Hip skoro DL160 grała u mnie naprawdę dobrze to może spróbuj 301II, powinno być tylko lepiej.
Hip skoro DL160 grała u mnie naprawdę dobrze to może spróbuj 301II, powinno być tylko lepiej.

Ostatnio zmieniony 21 lut 2019, 19:54 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to chyba jednak jest jakiś problem.
Zresztą, tutaj Hipek szuka, pod swój gramofon
Zresztą, tutaj Hipek szuka, pod swój gramofon

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Taa wiem, że szuka pod swojego gramca i pre. Zaczekam jeszcze troszkę...
Wojtek pamiętasz co Ci pisałem?
Wojtek pamiętasz co Ci pisałem?