Cześć! Nadszedł czas na wymiane igły, bo ta lekko mówiąc nie sprawia mi już frajdy. I tutaj mam dylemat. Nowa oryginalna igła N44G kosztuje około 150zł. Lubie jej dźwięk, ale wiadomo-zawsze można coś zmienić Wyczytałem, że bardzo fajnie brzmi igła N44E ze szlifem eliptycznym, tylko tu nie moge znaleźć oryginalnej, tylko zamiennik za 60 pare zł. https://north.pl/karta/n44e-igla-gramof ... -0035.html
Stał ktoś przed podobnym dylematem? Może jeszcze jakaś inna? Budżet-powiedzmy że chciałbym się zmieścic w 200 zł z przesyłką. Muzyka to przede wszystkim reggae i cały przekrój rocka.
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
Bardzo rzadka wkładka na forum. Raczej nikt nie zna i nie ma. Nawet nie wpisuj w wyszukiwarkę forumową Tomku, bo szkoda atramentu.
Igła to tylko świerkowa może podejść.
Wierz lub nie, ale szukałem. Pamietałem, że był tu temat ale właśnie za cholerę nie mogłem go znaleźć. Trafiłem przypadkiem-na telefonie. Proszę o usunięcie tematu.
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
OK, ale to dwie różne igły o oznaczeniach:
N44e i N55e, jest też NOS Shure.(masz linku w tym drugim wątku, gdzie pisałeś tylko wyżej do NOS-zielona, JICO-biała, North-brązowa i Twój typ US - brown itd.) Poza NOS wszystkie aftermarketowe (zamienniki ale dają radę).
Chyba jestem "najświeższym" nabywcą. Wkładkę M44G kupiłem przez amazona, razem ze sferykiem. Natomiast N55E w LP Gear za 32.95$ i 9$ za przesyłkę na terenie US. Mam przyjaciela, który mi ją przywiózł do Polski. Jeśli fracht do Polski to international shipping coś koło 26$, i należy się liczyć z customs, więc nie jest to już takie tanie.
Co do samej igły to tak wiele ostatnio zmieniałem; wzmak, kolumny , że ciężko ocenić. Na pewno lepszy detal, barwa mniej więcej to samo, scena - wyraźniej się ją słyszy i lepsza separacja instrumentów, ale nie są to bardzo duże różnice.