Igła Jico do wkładki Technics, tylko do której ?
- markslav
- Gramofon: Technics SL1710 mk2
Igła Jico do wkładki Technics, tylko do której ?
Witajcie,
przeglądam forum od pół roku, obecnie posiadam Technics sl 1710 mk2 , mam do niego 2 wkładki eps 207 i eps 270, obie mają igły zamiennikowe z wamatu lub od thakkera przy czym 207 ma już igłę starszą i nieco zużytą natomiast do 270 kupiłem nową eliptyczną i dzięki temu wg mnie brzmi lepiej.
Czytałem na forum że te wkładki pokazują co potrafią dopiero przy igle Jico i warto taką kupić. Komuś nawet w bezpośrednim porównaniu 207ka z igłą Jico zagrała lepiej niż at440 co wydaje mi się wystarczającą rekomendacją aby zaryzykować kupno. Do tej pory porównywałem te 2 wkładki z nierównymi sobie igłami i lepiej grała dla mnie 270ka, czytałem jednak że generalnie to 207ka oferuje lepszy dźwięk. Wolałbym już nie kupować kolejnej igły z wamatu do 207 tylko po to aby porównać obie wkładki na budżetowych igłach jak docelowo i tak chcę kupić lepszą igłę.
Zatem pytanie teoretyczne aby uzyskać lepszy dżwięk czy powinienem kupić igłę Jico do 207 czy do 270 ?
Oraz drugie pytanie czy ta wkładka z igłą Jico może mieć dźwięk porównywalnej klasy co Shure V15 również z jakąś igłą od Jico na zbliżonym poziome cenowym?
przeglądam forum od pół roku, obecnie posiadam Technics sl 1710 mk2 , mam do niego 2 wkładki eps 207 i eps 270, obie mają igły zamiennikowe z wamatu lub od thakkera przy czym 207 ma już igłę starszą i nieco zużytą natomiast do 270 kupiłem nową eliptyczną i dzięki temu wg mnie brzmi lepiej.
Czytałem na forum że te wkładki pokazują co potrafią dopiero przy igle Jico i warto taką kupić. Komuś nawet w bezpośrednim porównaniu 207ka z igłą Jico zagrała lepiej niż at440 co wydaje mi się wystarczającą rekomendacją aby zaryzykować kupno. Do tej pory porównywałem te 2 wkładki z nierównymi sobie igłami i lepiej grała dla mnie 270ka, czytałem jednak że generalnie to 207ka oferuje lepszy dźwięk. Wolałbym już nie kupować kolejnej igły z wamatu do 207 tylko po to aby porównać obie wkładki na budżetowych igłach jak docelowo i tak chcę kupić lepszą igłę.
Zatem pytanie teoretyczne aby uzyskać lepszy dżwięk czy powinienem kupić igłę Jico do 207 czy do 270 ?
Oraz drugie pytanie czy ta wkładka z igłą Jico może mieć dźwięk porównywalnej klasy co Shure V15 również z jakąś igłą od Jico na zbliżonym poziome cenowym?
Technics sl 1710 mk2 + Accuphase e303x
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Re: Igła Jico do wkładki Technics, tylko do której ?
to inna szkoła muzyki
Shure ma swoich wielu fanów na całym świecie, a wkładki Technics'a są nie doceniane...
Jak ma być super to igła EX do EPS 207 i na pewno będziesz mile zaskoczony
http://www.ebay.pl/itm/JICO-ELLIPTICAL- ... SwCGVX-IHG
i odpowiadam; będzie pasowała
Shure ma swoich wielu fanów na całym świecie, a wkładki Technics'a są nie doceniane...
Jak ma być super to igła EX do EPS 207 i na pewno będziesz mile zaskoczony
i odpowiadam; będzie pasowała

- markslav
Spodziewam się, że to inna szkoła, do Shura zraziłem się w pewnym sensie przez wkładkę m97xe, która grała wg mnie gorzej niż Technics Eps 270c z nową igłą. Nie wiem czy winny nie był gramofon, bo wtedy miałem Technics 1710 z pierwszej edycji bez regulacji vta a może aby grała jak powinna to powinno być ramię inaczej ustawione... nie wiem, w każdym razie dźwięk był mięsisty i mało szczegółowy i ogólnie nieciekawy.
Rozumiem, że sugerujesz że z igłą Jico leiej zagra eps 207 niż 270 i żeby kupić igłę do 205tki...
Rozumiem, że sugerujesz że z igłą Jico leiej zagra eps 207 niż 270 i żeby kupić igłę do 205tki...
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
207 jest bez porównania lepsza niż 270. 270 lokuje się pomiędzy AT-95 i AT-120. 207 to poziom AT-440 więc nie ma co się zastanawiać, tylko iść za radą kolegi MISSE.
He, he... A żeby było śmiesznie, to ja po ostatniej wtopie z igłą od EMJ nadal nie zdecydowałem się na żaden zamiennik i zastanawiam się, czy dać JICO jeszcze jedną szansę.
He, he... A żeby było śmiesznie, to ja po ostatniej wtopie z igłą od EMJ nadal nie zdecydowałem się na żaden zamiennik i zastanawiam się, czy dać JICO jeszcze jedną szansę.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie prawda.
Sama wkładka jest OK tylko standardowa igła xE jest nieciekawa.
Po co skoro już stwierdziłeś że JICO Tobie źle brzmi?
Zresztą, tak naprawdę to odesłałeś sprawną igłę, to już ustaliliśmy

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- markslav
OK , po prostu zastanawiałem się dlaczego m97xe grała tak dziwnie, w porównaniu z nią eps 270 z igłą z wamatu była bardziej zrównoważona, miała więcej góry, czystszy dźwięk i dokładniejszy bas. Czytałem, że winę za to tak jak mówisz może ponosić igła ale już nie chciałem ryzykować kupna droższej igły do wkładki, której dźwięk z fabryczną igłą zupełnie mi nie odpowiadał. Pewnie w innym systemie sprawdziłaby się lepiej.Wojtek pisze:Post autor: Wojtek » 50 min temu
markslav pisze:
Qr Bbpost Nie wiem czy winny nie był gramofon, bo wtedy miałem Technics 1710 z pierwszej edycji bez regulacji vta a może aby grała jak powinna to powinno być ramię inaczej ustawione...
Nie prawda.
markslav pisze:
Qr Bbpost nie wiem, w każdym razie dźwięk był mięsisty i mało szczegółowy i ogólnie nieciekawy.
Sama wkładka jest OK tylko standardowa igła xE jest nieciekawa.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witamy w wesołym świecie gdzie każda kombinacja wkładka i igła grają inaczej 
To swoisty pierwszy krok do wtajemniczenia, bo niektórzy nadal myślą, że to nie ma znaczenia i żeby zmienić brzmienie na "lepsze" to trzeba koniecznie z wkładki za 100 złotych przeskoczyć na poziom 1000 czy 2000 złotych i innych opcji nie ma

To swoisty pierwszy krok do wtajemniczenia, bo niektórzy nadal myślą, że to nie ma znaczenia i żeby zmienić brzmienie na "lepsze" to trzeba koniecznie z wkładki za 100 złotych przeskoczyć na poziom 1000 czy 2000 złotych i innych opcji nie ma

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
No właśnie trochę się miotam

Wiem już, że chcę 205-tkę, waham się tylko którą wybrać:
https://www.pickupnaalden.com/english/t ... _3815_1327
https://www.lpgear.com/product/PAS205ED.html
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- markslav
Wojtek pisze:Witamy w wesołym świecie gdzie każda kombinacja wkładka i igła grają inaczej

Obywatel pisze: No właśnie trochę się miotam![]()
Wiem już, że chcę 205-tkę, waham się tylko którą wybrać:
https://www.pickupnaalden.com/english/t ... _3815_1327
https://www.lpgear.com/product/PAS205ED.html
No właśnie jest jeszcze tonar - sporo tańszy niż Jico - ktoś sprawdzał, porównywał te wkładki ?
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
obawiam się
ale kup wszystkie i opisz, na pewno skorzystamy wszyscy
ale kup wszystkie i opisz, na pewno skorzystamy wszyscy

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z perspektywy zamienników to jeden pies czy to 207 czy 205.
Oj tak

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- markslav
Kupiłem jeszcze wkładkę EPS 206, wygląda dokładnie tak jak tu
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... ge_id=5714
Czy ta igła to jest jeszcze oryginał czy jakiś zamiennik?
Zatem mam 206, 207 i 270 (ta już wiem, że najsłabsza) dziwi mnie trochę, że wkładka jest 206 a na gramofonie jest napisane, że zastępcza igła do niej to 207. Zatem z powyższych postów wnioskuję, że zarówno do 206 jak i 207 mogę kupić igłę 205 lub 207.
Aktualnie nie mogę tej 206ki ocenić bo jak na złość przestał mi grać jeden kanał i chyba muszę wymienić kabel IC albo gdzieś w okolicach ramienia puścił lut czy coś.
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... ge_id=5714
Czy ta igła to jest jeszcze oryginał czy jakiś zamiennik?
Zatem mam 206, 207 i 270 (ta już wiem, że najsłabsza) dziwi mnie trochę, że wkładka jest 206 a na gramofonie jest napisane, że zastępcza igła do niej to 207. Zatem z powyższych postów wnioskuję, że zarówno do 206 jak i 207 mogę kupić igłę 205 lub 207.
Aktualnie nie mogę tej 206ki ocenić bo jak na złość przestał mi grać jeden kanał i chyba muszę wymienić kabel IC albo gdzieś w okolicach ramienia puścił lut czy coś.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oryginał, skoro ma logo Technics i nazwę modelu.
Bo fabrycznie były sprzedawane z 207.
Tak.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- markslav
Ok, już rozumiem.
Jeśli oryginalna igła jest w dobrym/bardzo dobrym stanie to gra na podobnym poziomie jak Jico czy są to gorsze igły ?
Jeśli oryginalna igła jest w dobrym/bardzo dobrym stanie to gra na podobnym poziomie jak Jico czy są to gorsze igły ?
- Obywatel
Jeśli mówimy o zwykłym eliptyku Jico, to oryginał Technics'a brzmi lepiej - nawet sferyk.