Krótki opis mojego aktualnego systemu audio: Gramofon Dual CS5000 z wkładką Ortofon LM20, wzmacniacz ONKYO A-8870, kolumny Infinity Reference 60. Całość stanowi dość ładnie grający system z tendencją do dość jasnego brzmienia.
Igłę we wkładce użytkuję już ok. 1,5 roku, trudno mi określić jej przebieg w godzinach, nie słychać jakiegoś znaczącego spadku jakości dźwięku, zawieszenie też wydaje się jeszcze nie zajechane, w powiększeniu ok. 60x widać delikatną utratę ostrości igły, nie chcę jednak czekać do samego końca żywota igły

Przewidywany budżet ok. 1000zł.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydawała by się wymiana samej igły na Ortofon 30 – podejrzewam, że na pewno poprawiła by się szczegółowość brzmienia, ale jak już wspomniałem chciałbym brzmienia trochę mniej ostrego, jednak mam także na uwadze zakup tej igły.
Rozważam następujące alternatywy:
1) AKG P8E z igłą X8S lub X8E – wkładki od dawna już nie produkowane ale można gdzieś jeszcze znaleźć jakiś NOS – posiadają bardzo dobre opinie, niestety także wadę – magnesy we wkładce oraz zawieszenie w igle nie zawsze dobrze znoszą tak dużą próbę czasu
2) Legendarna Shure V15 III – w tym wypadku w grę wchodzi chyba wyłącznie nowa igła Jico SAS, kwestia znalezienia gdzieś używanego body w rozsądnej cenie
3) kolejny NOS – któryś z modeli Acutex, np. 412STR
4) jakiś Goldring, np. 1012
Co można by jeszcze z jakiś dobrych wkładek w obrębie zakładanej kwoty zamontować na ramieniu tego gramofonu ? Może ktoś ma swoje sprawdzone typy ? – proszę o propozycję i sugestie