Następca AT 95e do gramofonu Sony PS 4300
-
Re: Następca AT 95e do gramofonu Sony PS 4300
Dziękuję Wojtku, na razie nie mam kasy także zakupy wstrzymane, ale znając moje preferencje, co byś mi polecił, czego szukać i za czym się oglądać pamiętając, że wkładka musi być niska - taka jak AT95 lub podobna?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kiedyś ludzie pieprzyli że Ortofon 2M Red czy Ortofon OM są wysokie, a w rzeczywistości mają taką samą wysokość co AT-95 
Może jakiś Philips GP400/401 mk2 ?
Jak ktoś pisze "teraz nie mam kasy, ale może kiedyś będę miał" to mi się odechciewa wymyślać. Mam nadzieję że to rozumiesz

Może jakiś Philips GP400/401 mk2 ?
Jak ktoś pisze "teraz nie mam kasy, ale może kiedyś będę miał" to mi się odechciewa wymyślać. Mam nadzieję że to rozumiesz

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mimo to dzięki, a wbrew pozorom warto czasem poznać wcześniej czego szukać, bo nie zawsze coś jest dostępne od ręki. I czas gdy będzie kasa może być od razu czasem zakupu a nie dopiero startu poszukiwań.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kłopot w tym że wkładek godnych polecenia jest pierdyliard 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Cześć i czołem
Odświeżam temat , jaką wkładkę i igłę polecacie do tego gramofonu ?
Obecnie posiadam Ortofon FF150 mk II i zastanawiam się czy jest sens i ewentualnie na jaki model - jestem początkujący więc pojęcia nie mam co jest warte uwagi. Wolę chyba nowe ... cena - równoważna z jakością dźwięku ... preferencja ciepłe stereofoniczne granie .
Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne wskazówki
Odświeżam temat , jaką wkładkę i igłę polecacie do tego gramofonu ?
Obecnie posiadam Ortofon FF150 mk II i zastanawiam się czy jest sens i ewentualnie na jaki model - jestem początkujący więc pojęcia nie mam co jest warte uwagi. Wolę chyba nowe ... cena - równoważna z jakością dźwięku ... preferencja ciepłe stereofoniczne granie .
Pozdrawiam i dziękuje za ewentualne wskazówki
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Aha. Czyli ile złotówek masz w portmonetce?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Piotras ja uporałem się dzięki radom Kolegów z forum z wymianą wkładki. Kłopot w tym, że ja wymieniałem na Stantona i tu był problem, bo PS4300 nie ma regulacji wysokości ramienia, a Stanton był za wysoki do moich ustawień. Okazuje się jednak, iż tej regulacji można dokonać poprzez odpowiednie poluzowanie śruby i wyregulowanie windy - jest tam maleńka śrubka imbusowa.
Teraz gram na zmianę At95e i Stantonem. AT 95e ma jedną wadę jak dla mnie - jest cicha. Ta wada okazuje się jednak zaletą, gdyż niestety Stanton przez to że cichy nie jest wyłapuje każdy trzask i każdy szmer na płycie. W efekcie w sumie wolę AT 95e i trochę mocniej podziałać potencjometrem Volume. Moim zdaniem, najlepiej zaopatrzeć się w 2 headshelle i wygodnie wymieniać sobie wkładki pamiętając każdorazowo o zmianie wyważenia. Czy jest sens zmieniać tego Ortofona to już pytaj Wojtka i innych speców. Ja w przyszłości planuję upolować fajną wkładkę SONY do tego gramofonu tak by był komplecik. Poza tym pamiętaj, że wkładka to jedno a igła to drugie. Czasem wymiana igły na taką z dużo lepszym szlifem może Twojej starej wkładce dać nowe lepsze życie.
Pozdrawiam
Teraz gram na zmianę At95e i Stantonem. AT 95e ma jedną wadę jak dla mnie - jest cicha. Ta wada okazuje się jednak zaletą, gdyż niestety Stanton przez to że cichy nie jest wyłapuje każdy trzask i każdy szmer na płycie. W efekcie w sumie wolę AT 95e i trochę mocniej podziałać potencjometrem Volume. Moim zdaniem, najlepiej zaopatrzeć się w 2 headshelle i wygodnie wymieniać sobie wkładki pamiętając każdorazowo o zmianie wyważenia. Czy jest sens zmieniać tego Ortofona to już pytaj Wojtka i innych speców. Ja w przyszłości planuję upolować fajną wkładkę SONY do tego gramofonu tak by był komplecik. Poza tym pamiętaj, że wkładka to jedno a igła to drugie. Czasem wymiana igły na taką z dużo lepszym szlifem może Twojej starej wkładce dać nowe lepsze życie.
Pozdrawiam
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
Doprecyzuj proszę jaki Stanton,bo tak to trochę nie wiadomo

Reszta postu wzór książkowy

-
-
500 - 800 zł
Chyba że warto najpierw dać do mojej wkładki dobrą igłę ? Zdaje się na Was. Nie wiem czy moja wkładka jest coś warta .
Ostatnio zmieniony 09 sty 2022, 22:50 przez Piotras, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Czytałem cały wątek i nie chciałbym przejść takiego stresu jak Ty. Mam nadzieję że można zmienić wkładkę ustawić wagę i grać bez ingerencji w windę ...radziulasek pisze: ↑09 sty 2022, 21:25Piotras ja uporałem się dzięki radom Kolegów z forum z wymianą wkładki. Kłopot w tym, że ja wymieniałem na Stantona i tu był problem, bo PS4300 nie ma regulacji wysokości ramienia, a Stanton był za wysoki do moich ustawień. Okazuje się jednak, iż tej regulacji można dokonać poprzez odpowiednie poluzowanie śruby i wyregulowanie windy - jest tam maleńka śrubka imbusowa.
Pozdrawiam
- stos79
Nie masz przypadkiem dj-skiej igły w niej?
Może dlatego Ci nie pasi

-
-
- stos79