Rega Planar 3 optymalna wkładka
-
Re: Rega Planar 3 optymalna wkładka
Goldring 1042 chyba założę. Mam też pomysł na WTA . Mam tokarkę ,drukarkę, frezarkę i mogę też urwać na talerzu jakieś 2 mm .Filcok ma około 3,2mm, wiec te 2,2 mm jeszcze można zabrać. A jak wygląda sprawa jesli np talerze perkusji grają tak jakby dżwięk urywał się i cichł lekko lub odwrotnie , mam cyfrowe CD i tego tam niema takich urwanych ściszonych jakby w trakcie dźwięku instrumentów to jest zdecydowanie wina wkładki : Zużycia? Ustawienia ? jakieś wady ramienia . Gramofon i wkładki mają swoje lata...
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

-
Wkładka Goldringa zamówiona w Muziker w przyzwoitej promce . I już się zdążyłem zorientowć gdzie odjąć a gdzie dodać żeby VTA było ok. A do Goldringa przekonała mnie " Tonalność w średnim zakresie jest niezwykle dokładna i precyzyjna" i sporo przykładów zgrania Planara z ta wkładką w sieci. Zawsze można zmienić gramofon na inny... 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spoko, 1042 to dobry wybór, może nawet lepszy niż Rega Exact, a przynajmniej igłę można samemu wymienić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie marudzisz wredoto czyli chyba się uda:-P

-
Zamontowałem Goldringa ustawiłem przełącznikami w Perle 47KoHm i bawię się przełącznikami pojemności dedykowana to 150-200pF dla wkładki 1042. Ale mam spory przydźwięk na kablach którego nie miałem z wkładkami Regi ...Trochę mnie to zastanawia. Czy mogła się masa oderwać od lutu w ramieniu? Każde zgięcie zbliżenie do kabla łączącego gramofon z preampem i wkładki generuje okropne szumy i brumy trzaski w lewym kanale szczególnie ...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro tak to coś tam nietenteges w okablowaniu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ale gra bardzo przyjemnie ta wkładeczka .Dynamika jest i słychać rzeczy które były cichsze na Regach. Bas jest też lepszy znacznie.Tylko te przydźwięki. Nawet na Dualu nie remontowanym jeszcze nie były takie głośne jak tu.Nie da się słuchać muzy. Trochę to się ścisza jak ramie opadnie na płytę ale może ja sie sugeruje tylko ...w każdym razie tak nie powinno być . Spóbuje rozkręcić wieczorem ramię i posprawdzam .Mysle czy nie oddzielić masy od lewego kanału i przypiąć uziemienie do tulei z nakrętką mocującą podstawę i wymienić kabla przy okazji na krótszy Sinus Control .
edit.Może być wkładka uwalona? dotykając wtyków "in" w preampie kiedy wszystko jest włączone przydźwięk jest mocniejszy. Sprawdzę na Dualu tą wkładke jeszcze...
edit . Coś mam w kablach w tej Rega na 100%
edit.W Redze w moim dosyć leciwym modelu z poczatku lat 80tych kable są połączone z przewodami ramienia u podstawy .Masa wyprowadzona jest małą blaszką przylegającą do tulei która mocuje całość do plinty. ta blaszka zaśniedziała i nie łączyła. Po potraktowaniu preparatem do czyszczenia miedzi i srebra i skręceniu .Bingo
Czysto cicho i gra teraz po kalibracji tak jak bym oczekiwał po gramofonie. Przelutowałem też wszystkie połączenia na małej płytce przewodów od wkładki do kabli sygnałowych RCA, wyglądały podejrzanie. Dźwięk jest jasny z zaakcentowanym basem dynamiczny i w ciszy gdzieś daleko w tle lekki ledwo słyszalny brumik taki nie odczuwalny prawie. Podoba mi się szczegółowość , zejście basu bez zamulenia. Sanatana z partiami perkusyjnymi ma spory power, większy niż na CD .Teraz przy najbliższej okazji wymienię kable i zaczynam kolekcjonowanie płyt
.Na tą chwilę nie mam żadnych oczekiwań z zmianą sprzetu .Skonfiguruje jeszcze preamp bo być może ustawieniami pojemności można coś uzyskać ciekawszego dźwiękowo.
Dziękuję za pomoc i trafiony wskazany wybór wkładki Goldring.
VTA rozwiązałem cieńszą podkładką z korka na talerzu zamiast brzydkiego filcoka i cienką z blaszki alu 1mm dodaną pomiędzy plintę a podstawę ramienia.
edit.Może być wkładka uwalona? dotykając wtyków "in" w preampie kiedy wszystko jest włączone przydźwięk jest mocniejszy. Sprawdzę na Dualu tą wkładke jeszcze...
edit . Coś mam w kablach w tej Rega na 100%
edit.W Redze w moim dosyć leciwym modelu z poczatku lat 80tych kable są połączone z przewodami ramienia u podstawy .Masa wyprowadzona jest małą blaszką przylegającą do tulei która mocuje całość do plinty. ta blaszka zaśniedziała i nie łączyła. Po potraktowaniu preparatem do czyszczenia miedzi i srebra i skręceniu .Bingo

Dziękuję za pomoc i trafiony wskazany wybór wkładki Goldring.
VTA rozwiązałem cieńszą podkładką z korka na talerzu zamiast brzydkiego filcoka i cienką z blaszki alu 1mm dodaną pomiędzy plintę a podstawę ramienia.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2025, 10:17 przez iras67, łącznie zmieniany 3 razy.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brawo 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ciekawa rzecz .Wkładka Goldring z szlifem Giger S wyczyściła płytę która źle grała na dualu... trzasków mniej i przeskok w jednym miejscu znikł. Jaką wytrzymałość ona ma po Waszych doświadczeniach?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
1000-2000h.
Poza tym, sztywniejsze zawieszenie/wyższy nacisk też robią swoje, bo rozumiem że "na Dualu" to chodzi o Shure?
Poza tym, sztywniejsze zawieszenie/wyższy nacisk też robią swoje, bo rozumiem że "na Dualu" to chodzi o Shure?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ano Shure . Ten szlif Gigera na grafikach to jak skrobak 

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Taki kształt ma rylec używany przy nacinaniu/produkcji płyt.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Gdyby ktoś sobie chciał "prawie" bezkosztowo i bezinwazyjnie poeksperymentować z podkładkami to tu znajdziecie kilka przeznaczonych pod Regę, gotowych do wydruku na drukarce 3D: https://www.stlfinder.com/3dmodels/rega-vta
Posiadam P1 + 2M Blue. Nie jestem ekspertem, ale uważam, że dźwięk z podkładką 2mm jest lepszy niż bez niej. Zastosowałem konkretnie tę: https://www.stlfinder.com/model/rega-to ... 0D/3244139 ponieważ nie trzeba bawić się z demontażem, a wystarczy lekko odkręcić śruby podstawy ramienia i wsunąć poszczególne elementy. Jak ktoś umie to taki model można sobie dowolnie modyfikowaćna 1, 2, 3, 4mm itd. by potestować brzmienie z podniesionym VTA.
Posiadam P1 + 2M Blue. Nie jestem ekspertem, ale uważam, że dźwięk z podkładką 2mm jest lepszy niż bez niej. Zastosowałem konkretnie tę: https://www.stlfinder.com/model/rega-to ... 0D/3244139 ponieważ nie trzeba bawić się z demontażem, a wystarczy lekko odkręcić śruby podstawy ramienia i wsunąć poszczególne elementy. Jak ktoś umie to taki model można sobie dowolnie modyfikowaćna 1, 2, 3, 4mm itd. by potestować brzmienie z podniesionym VTA.