Moim zdaniem różnice w długości rurki są bez znacznenia. Ruchoma zwora i tak wchodzi w pole w którym są permalojowe rdzenie/nabiegunniki.
Jeśli stara igła ma dobry sygnał a nowa ma znacznie niższy (pytanie ile dB) to musi być wada i nie ma co mieszać do tego kształtu magnesu tylko jakąś usterkę z za klawiszy nie zdiagnozujemy.
Ja dla pewności bym tą igłę wsadził do innej wkładki i jeśli nie gra - odesłał. Thakker to nie jest jakiś paciaciak który nie zna M20 = szczególnie, że mówimy o oryginalnym dedykowanym NOS a nie igłopodobnym wyrobie z Dymany Company co.
Ortofon VMS dobór igły
- Ukaniu
- Kontakt:
Re: Ortofon VMS dobór igły
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Ortofon VMS dobór igły
Przy starej igle: jeśli potencjometr wzmacniacza ustawię na 1/2 to naprawdę jest głośno (z uwagi na sąsiadów nie słucham tak głośno)Ukaniu pisze:Jeśli stara igła ma dobry sygnał a nowa ma znacznie niższy (pytanie ile dB)
Przy nowej igle: jeśli potencjometr wzmacniacza ustawię na 1/2 to chyba głośniej słychać już samą grającą wkładkę niżeli dźwięk wydobywający się z głośników.
Niestety nie posiadam innej wkładki, a więc nie mam jak sprawdzić igły w innej wkładce. Odsyłam igłę do Thakkera z prośbą o wymianę. Zobaczymy jaki efekt da wymiana...
-
Ortofon VMS dobór igły
Wymieniona igła dotarła. Niestety efekt jest taki, że wymiana nic nie dałabierut pisze:Zobaczymy jaki efekt da wymiana...

Już sam nie wiem co mam dalej robić...
Pewnie jest to bez znaczenia, ale stara igła jest cięższa o 0,18 g od nowej (czyli o 18%)
Macie jakieś pomysły co dalej?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ortofon VMS dobór igły
W sensie że wymieniona igła nadal miała klepsydrę czy już kwadrat?bierut pisze:Wymieniona igła dotarła. Niestety efekt jest taki, że wymiana nic nie dała![]()
Igła nadal nie pasuje?
Nie wiem na czym obecnie polega problem

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ortofon VMS dobór igły
Tak jak pisałem wcześniej, Thakker nie posiada oryginalnych igieł M20 E niż te z pierścieniem okrągłym .Wojtek pisze: sensie że wymieniona igła nadal miała klepsydrę czy już kwadrat?
Po prostu wymieniłem na nowy/inny egzemplarz.
Pisząc, że wymiana nic nie dała miałem na myśli, że mam taki sam problem jak wcześniej : Igła nadal nie gra prawidłowo (tzn. gra b.cicho), a czy nie pasuje, to powiem tak, pasuje tak jak ta poprzednia (od thakkera).Wojtek pisze:Igła nadal nie pasuje?Nie wiem na czym obecnie polega problem
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ortofon VMS dobór igły
No to pech w takim razie, aczkolwiek jest to dziwny przypadek. Paru użytkowników przed Tobą robiło już takie ruchy z M20E i było OK.
Chyba najsensowniejsze teraz to byłoby dobranie innej wkładki do tej igły, choć może to być pewne wyzwanie.
Trzeba by prosić sprzedawców o sprawdzenie itd.
Chyba najsensowniejsze teraz to byłoby dobranie innej wkładki do tej igły, choć może to być pewne wyzwanie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Ortofon VMS dobór igły
"Zainspirowany" tymi słowami, postanowiłem najpierw się dobrac do mojej wkladki.Wojtek pisze:No to pech w takim razie, aczkolwiek jest to dziwny przypadek. Paru użytkowników przed Tobą robiło już takie ruchy z M20E i było OK.

Stwierdzilem, źe skoro trzpień jest nieco krótszy, a magnes do końca nie wchodzi , postanowiłem z zegarmistrzoską delikatnością odgiąć, lekko do góry, górną część/blaszkę wkładki , zaraz przy dziurce gdzie wchodzi trzpień. Efekt, igła weszła głębiej, i test... Gra pięknie!!

Odsłuchuje dalej , ale już teraz mogę stwierdzić , że różnica pomiędzy nową a starą jest ogromna , dzwięk przestał być płaski...
Dziękuję panowie za wszystkie rady

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ortofon VMS dobór igły
Bardzo się cieszę!
Brawo bierut. Trochę to czasu zajęło, ale na szczęście udało się osiągnąć cel.
Za jakiś czas (po przesłuchaniu płyt) powiedz nam jeszcze co sądzisz o brzmieniu sprawnej już M20E z nową igłą

Za jakiś czas (po przesłuchaniu płyt) powiedz nam jeszcze co sądzisz o brzmieniu sprawnej już M20E z nową igłą

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum