zelazny pisze: Ahaja muszę trochę pocztać o masach ramion oraz dobieraniu do nich odpowiednich wkładek.
Ahaja już wyłożył Tobie skrót. Reszta w zalinkowanej dyskusji.
Zresztą, tu nie chodzi o to by robić z tego doktorat, a bardziej żeby rozumieć te zależności pod kątem swojego sprzętu.
zelazny pisze: Jak już będę miał jakieś wytypowane wkładki dam info.
Dlaczego po prostu nie skorzystasz z już udzielonych rad?
zelazny pisze: Czyli te 18 gramów masy efektywnej ramienia to samo ramię plus headshell?
Zapytam bo mnie ciekawi.
Czy zwiększanie wagi headshella na lekkim ramieniu działa tak samo jak zmiana ramienia na cięższe ?
Podejrzewam że nie bo jaki bylby sens produkcji ciężkich ramion ale chcę mieć pewność.
Myszor pisze: bo jaki bylby sens produkcji ciężkich ramion
Sens jest taki, że nie możesz dociążać lekkiego ramienia w nieskończoność
Ramię to nie tylko headshell z jednej strony i przeciwwaga z drugiej choć w praktyce tylko tym operujemy
dla wkładki z niską podatnością powiedzmy 5x10-6cm/Dyne (np. DL-103) i wadze 9g potrzebny ci jest koszyk o wadze 18g, no przynajmniej patrząc z kalkulatora vinylengine
Pytanie tylko czy na tym ramieniu wyważysz
DDX-1000 > RMG-309i/SME3012 > SPU/MPU > Lundahl > AN Kondo/ANK > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
Możecie mi jeszcze wyjaśnić co to jest ta podatność? Bo patrzę na te dane ale nic mi nie mówią. Wojtek nie mam cięższego ciężarka, nie było go.
Myślę żeby wziąć DL-103.
Mniej więcej po prostemu - w bardziej podatnej wkładce bardziej się igła ugnie. W mniej podatnej wkładce igła będzie sztywniejsza ale niech bardziej obeznani to potwierdzą albo zaprzeczą i wyjaśnią jaśniej.
Mcemsi a możesz jeszcze podać minimalną, średnią i maksymalną wartość podatności? Tak jak pisałem 35 Micron/mN to wkładka podatna?
Jakie podatności będą pasowały do mojego ramienia oraz headshella?
ahaja pisze: masa efektywna ramienia i podatność (compliance z ang. podawany przez producenta wkładki).
Do lekkich ramion +-9...10g m e należy dobrać podatną, bardzo podatną wkładkę. Czyli coś w okolicach 20 w górę.
Do ciężkich ramion +-25 w górę należy dobrać sztywną wkładkę, mało podatną. Coś w okolicach 5...10.
Do średnich najłatwiej. Takie też jest Jelco. Można w pewnym zakresie wpływać na wartość m e ramienia zakładając headshell i małej lub dużej masie
Mam nadzieję, że czytałeś informację od ahaja napisał dostatecznie dokładnie. Twoje ramię zalicza się do średnich (m.e. 12g) czyli compliance wkładki powinno zawierać się w przedziale 10-25.
Dlaczego z uporem maniaka kombinujesz z DL 103 jak jest to wkładka o małęj podatności (5 x 10[-6] cm/dyne) i wymagałaby dodatkowych zabiegów z Twoim ramieniem. Jest tyle wkładek już tu wymienionych które świetnie zgrają się z Twoim Jelco. Ile wkładek masz osłuchanych na tym ramieniu? Co chcesz osiągnąć przez zmianę wkładki? Czego oczekujesz?
Co do samej wartości podatności dynamicznej - ważne jest dla jakiej częstotliwości (10Hz czy 100Hz) jest podana wartość.
Na moje oko - trochę za bardzo wchodzimy w fizykę. Poza tym, masa efektywna ramienia to nie to samo co masa ramienia. Zelazny, przyjmij radę Ahaji, Wojtka, Pawelca i pozostałych chłopaków. Ramię o sredniej masie efektywnej - wkładka średnio podatna. Nie ma co przekombinowywac. Dociazanie ramienia na sile, tez ma swoje minusy.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX