Jaka wkładka T4P?
-
Re: Jaka wkładka T4P?
ad1) związek jest, sensowność inwestycji pod kątem zmiany gramofonu
ad2) rozważam głównie 166 może 160
ad3) po co zmieniać? zawsze chciałem mieć thorensa, jest to dla mnie synonim gramofonu, poza tym daje jednak większe możliwości późniejszych kombinacji z wkładkami, mylę się?
ad4) przede wszystkim znany problem z igłami do p30, zamienników przez doświadczenie nie chcę, także jedynym rozwiązaniem wydaje się wymiana wkładki. igła od wamata była u mnie mniej więcej rok (może niecały), ale nie była grana długo (~40h). brzmienie wydawało się dosyć płaskie, w szczególności nowe płyty grały słabo. w końcu podczas ostatniego użycia zauważyłem mechaniczne uszkodzenie igły.. teraz nakupiłem sobie trochę nowych nagrań, w związku z czym chciałbym polepszyć brzmienie i maksymalnie wyważyć zakup myśląc o kupnie kolejnego gramofonu w niedalekiej przyszłości. a kupowanie wamata to trochę wyrzucanie kasy w błoto
edit:
AT102EP? nie, a warto bardziej od powyższych?
rozważałem sprowadzenie AT311EP (185) z niemiec, albo AT92ECD z USA (~35$), niestety drugi zakup wydaje się bez sensu przez koszty wysyłki (drugie tyle z opłatami celnymi) i czas oczekiwania
ad2) rozważam głównie 166 może 160
ad3) po co zmieniać? zawsze chciałem mieć thorensa, jest to dla mnie synonim gramofonu, poza tym daje jednak większe możliwości późniejszych kombinacji z wkładkami, mylę się?
ad4) przede wszystkim znany problem z igłami do p30, zamienników przez doświadczenie nie chcę, także jedynym rozwiązaniem wydaje się wymiana wkładki. igła od wamata była u mnie mniej więcej rok (może niecały), ale nie była grana długo (~40h). brzmienie wydawało się dosyć płaskie, w szczególności nowe płyty grały słabo. w końcu podczas ostatniego użycia zauważyłem mechaniczne uszkodzenie igły.. teraz nakupiłem sobie trochę nowych nagrań, w związku z czym chciałbym polepszyć brzmienie i maksymalnie wyważyć zakup myśląc o kupnie kolejnego gramofonu w niedalekiej przyszłości. a kupowanie wamata to trochę wyrzucanie kasy w błoto
edit:
AT102EP? nie, a warto bardziej od powyższych?
rozważałem sprowadzenie AT311EP (185) z niemiec, albo AT92ECD z USA (~35$), niestety drugi zakup wydaje się bez sensu przez koszty wysyłki (drugie tyle z opłatami celnymi) i czas oczekiwania
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
AT440?

Bynajmniej. Mylił się. Bardzo.
Stylistyczny czy semantyczny?
Śmiała dość teoria. Generalnie mylisz się. To nie nazwa sprzedawcy jest decydująca o jakości igły.
Mylisz się. Nie ma opłat celnych przy takiej kwocie. Nawet gdyby były, to 2-3% cła to 1.03 $ co po dzisiejszym kursie daje około 4 złote polskie i 19 groszy tej samej narodowości.
Kupuj zatem oryginały NOS i Genuin. W czym problem? Wzmiankowane zamienniki to igły firm aftermarketowych np Stylus Japan, JICO, Pfeifer itd. Nie wiesz o czym piszesz.
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
kkk -- według mnie wszystko zależy od tego jaką masz resztę toru. Gdyż ma ona kolosalne znaczenie według mnie co do tego jaka wkładkę wybrać.
Gdy posiadałem wzmacniacz Sony 590 ES posiadana przezemnie wkładka Shure/Realistic RXP3 grala tak słabo że na rok czasu wróciłem do oryginalnej igły p24. Następnie kupiłem sobie wkładkę AT102 i do niej igłe 440Mlb. Grało to o wiele lepiej. Igła 440Mlb gra dość mocno górą co było zbawienne dla mojego zamulonego Soniaka.
Ale... gdy zmieniłem sobie wzmacniacz na Marantza nastąpiło odwrócenie wszystkiego. AT440 grała tak sobie. Brakowało mocno basu. Góra była hałaśliwa i nieprzyjemna. A za to Shure zagrał miodzio.... Bas był super a i na górze niczego nie brakowało. Tak więc weź to pod uwagę kierując się zakupem.
Gdy posiadałem wzmacniacz Sony 590 ES posiadana przezemnie wkładka Shure/Realistic RXP3 grala tak słabo że na rok czasu wróciłem do oryginalnej igły p24. Następnie kupiłem sobie wkładkę AT102 i do niej igłe 440Mlb. Grało to o wiele lepiej. Igła 440Mlb gra dość mocno górą co było zbawienne dla mojego zamulonego Soniaka.
Ale... gdy zmieniłem sobie wzmacniacz na Marantza nastąpiło odwrócenie wszystkiego. AT440 grała tak sobie. Brakowało mocno basu. Góra była hałaśliwa i nieprzyjemna. A za to Shure zagrał miodzio.... Bas był super a i na górze niczego nie brakowało. Tak więc weź to pod uwagę kierując się zakupem.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
-
darkman - "wamat" to oczywiście skrót myślowy, pod którym kryją się zamienniki produkowane pod marką Stylus do wkładek p30 (i innych technics), a właśnie ten sklep jest ich głównym dystrybutorem. do samego sprzedawcy naturalnie nie mam zastrzeżeń, bo i jakich? trochę absurd.
co do cła, pewnie tak, natomiast np. amazon pobiera import deposit fee (z drugiej strony jest teraz niezła promocja na 25$), i trochę nie chce mi się w to bawić i zastanawiać czy i kiedy zostanie zwrócony. dlatego na razie ograniczam się do wkładek dostępnych od ręki w Polsce
z tego co przeczytałem na tym forum, oryginałów do p30 od dawna nie ma w produkcji? proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
zamiast wydawać 50 zł na igłę Stylus z której raczej nie jestem zadowolony, wolę wydać ~200 i spróbować czego innego, przy okazji być może polepszyć trochę brzmienie, a także mieć później możliwość zakupienia igieł oryginalnych (tj. produkowanych przez producenta wkładki).
z kolei przez aftermarket raczej rozumie się rynek wtórny, a tutaj wymieniasz nowe zamienniki
restimek - dzięki za odpowiedź. niestety wygląda na to, że tak czy inaczej jestem zmuszony do wyboru w ciemno
pytanie, czy w takim razie pójść w najtańszą opcję? czy jest spore prawdopodobieństwo, że AT będzie najbardziej uniwersalna (gra lepiej lub gorzej, ale zawsze na jakimś poziomie)? czy warto dopłacać do grado?
co do cła, pewnie tak, natomiast np. amazon pobiera import deposit fee (z drugiej strony jest teraz niezła promocja na 25$), i trochę nie chce mi się w to bawić i zastanawiać czy i kiedy zostanie zwrócony. dlatego na razie ograniczam się do wkładek dostępnych od ręki w Polsce
z tego co przeczytałem na tym forum, oryginałów do p30 od dawna nie ma w produkcji? proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
zamiast wydawać 50 zł na igłę Stylus z której raczej nie jestem zadowolony, wolę wydać ~200 i spróbować czego innego, przy okazji być może polepszyć trochę brzmienie, a także mieć później możliwość zakupienia igieł oryginalnych (tj. produkowanych przez producenta wkładki).
z kolei przez aftermarket raczej rozumie się rynek wtórny, a tutaj wymieniasz nowe zamienniki
restimek - dzięki za odpowiedź. niestety wygląda na to, że tak czy inaczej jestem zmuszony do wyboru w ciemno

Ostatnio zmieniony 03 gru 2016, 13:36 przez kkk, łącznie zmieniany 2 razy.
- darkman
- Kontakt:
Jasna sprawa KKK. kombinujesz rozsądnie, warto mieć pełną inforację i zdecydować co najkorzystniej dla nas.
Po prostu niemal się nie zdarza by ktoś zapłacił cło, a nawet VAT za całą wkładkę ze Stanów czy Hong`u.
Bywa, że ta sama fsabryka produkuje dla brandu oryginalnego i aftermarketowego. Dlatego czasem polemizujemy nt. sąkd jest ta igła 
Po prostu niemal się nie zdarza by ktoś zapłacił cło, a nawet VAT za całą wkładkę ze Stanów czy Hong`u.
Nie. To producenci niezależni po prostu. Niektóre brandy też zresztą biorą od nich towar pod własną, zamawianą konfekcję z logo. Taki świat.. globalizacji

- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Jakis czas temu kupilem oryginalna nową sferyczną igłę do p24 którą spokojnie można wsadzić do p30. (W sklepie North) Jeśli dobrze pamiętam to kosztowała jakieś 80 zł. Grała moim (zaznaczam że moim) zdaniem o wiele lepiej niz zamienniki (nawet eliptyczne) od stylus japan. Natomiast zarówno Shure połączona z Marantzem 75pm jak i AT połączona z Sonym zjadała na śniadanie pod każdym względem oryginalnego Technicsowego sferyka.... Tak więc wybór jest twój.... Wydaje mi się ze najbardziej neutralna ze wszystkich wklładek jakie miałem była Ortofon omp10 przy nacisku 1,5g (bardzo wazne czy masz regulacje obciazenia) Aczkolwiek musisz wziac pod uwage ze wszystkie te wkladki graja zupelnie inaczej od technicsowej i z poczatku moze cie to draznic skoro przyzwyczailes sie do brzmienia P30 -- ja tak mialem przez pewien czas....z tego co przeczytałem na tym forum, oryginałów do p30 od dawna nie ma w produkcji? proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Znany? Znany komu? Przecież są nawet dostępne u nas w dobrej cenie oryginalne igły EPS-24 do tej wkładki

Lekturka: http://www.winyl.net/viewtopic.php?t=3882
Jakie doświadczenie? Jedna igła?

Oczywiście.
Ale wiesz że jest wielu producentów zamienników igieł i chyba nikt nie jest "skazany na Wamat"?

Od kiedy Amazon to jedyne miejsce w którym warto robić zakupy za granicą?

Normalnie co paragraf to jakaś nowa rewelacja

Zgadza się. Niemniej powyżej wspomniałem o igłach od P24

Też jestem za tym żebyś spróbować czegoś nowego

Bzdura.
To zależy tylko od Ciebie

Nie musi to być tak do końca w ciemno, bo bazując na Twoim sprzęcie (no właśnie, jak z tą resztą toru?), dotychczasowym doświadczeniu, budżecie i preferencjach muzycznych jednak jesteśmy w stanie wspólnie poodbijać różne pomysły.
Tyle że w sytuacji kiedy wydaje Ci się że wiesz lepiej od innych mimo że większość dotychczas pokazanej wiedzy to raczej gówno-wiedza (sory za dosadność) to nie wiem czy Ci się taka postawa opłaci

restimek Tobie dzisiaj doradza, a myślisz że sam kupował w ciemno? Przeczytaj ten wątek od początku może

Z Shure przy T4P robi się droga impreza (chyba że zapolujemy na jakiś bardziej egzotyczny korpus z epoki).
Grado ryzykowne.
Ortofony OK, ale tylko jeśli mamy regulację siły nacisku.
Inne opcje są generalnie mniej przyszłościowe.
Dlatego polecam AT-102EP albo jakiś wyższy model z tej serii (zależy co się taniej trafi).
Pasują do niej aktualnie produkowane igły od AT-100, 120, 440, 150, co jest raczej bardzo mocnym plusem.
Minus? Coraz trudniej je dostać w niskiej cenie, ale widzę teraz jeden egzemplarz z nową ori igłą za 50 euro na niemieckim eBayu.
AT92E, AT311, AT331, AT3472, AT3482... to wszystko są mniej więcej takie same korpusy. Różnica leży w igłach.
Wszystkie są kompatybilne między sobą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
zastanawiam się, czy żeby napisać na forum trzeba siedzieć w temacie od 10 lat - zgadzam się, jestem w tej kwestii ignorantem, gdybym miał wiedzę, pewnie nie prosiłbym o pomoc. z resztą o potrzebie doradztwa od mądrzejszych wspomniałem już w pierwszym poście.
co do doświadczenia to niewielka, ale jednak nadinterpretacja, miałem wcześniej jeszcze jedną igłę od wamata (nie pamiętam czy tę samą, ale ppb. tak), no i coś z czym kupiłem gramofon (nie wiem, czy był to oryginał, czy inny zamiennik). w podanym przez Ciebie temacie jest link do Panasonica EPS24CS, ale w sekcji producent jest "Stylus Co. Japan", to pewnie błąd typu kopiuj-wklej sklepu? tak czy inaczej jestem jednak przekonany, że chcę spróbować czegoś innego (wkładka + igła), więc możemy zakończyć temat igieł do p30
z amazonem to kolejna nadinterpretacja, po prostu właśnie tam jest dostępna i w miarę tania AT92E, o której pisałem pod kątem sprowadzania z USA.
teraz wynalazłem na stronie turnableneedles.com AT92ECD za łącznie 41$ z wysyłką, czy przy tej cenie to będzie najbardziej opłacalny wybór? czy przywołane ~50€ za 102EP jest lepsze?
jak wygląda Twoja hierarchia igieł AT? po prostu im wyżej (w sensie numeru) tym lepiej? jest spora róznica między np. ATN-122EP a ATN-102EP warta wyższej o 1/3 ceny?
tor to w tym momencie q300-ca 551p-wzmacniacz+kolumny panasonic z lat 90; mam pomysł przetestowania zamiany panasonica na kolumny aktywne
co do doświadczenia to niewielka, ale jednak nadinterpretacja, miałem wcześniej jeszcze jedną igłę od wamata (nie pamiętam czy tę samą, ale ppb. tak), no i coś z czym kupiłem gramofon (nie wiem, czy był to oryginał, czy inny zamiennik). w podanym przez Ciebie temacie jest link do Panasonica EPS24CS, ale w sekcji producent jest "Stylus Co. Japan", to pewnie błąd typu kopiuj-wklej sklepu? tak czy inaczej jestem jednak przekonany, że chcę spróbować czegoś innego (wkładka + igła), więc możemy zakończyć temat igieł do p30
z amazonem to kolejna nadinterpretacja, po prostu właśnie tam jest dostępna i w miarę tania AT92E, o której pisałem pod kątem sprowadzania z USA.
teraz wynalazłem na stronie turnableneedles.com AT92ECD za łącznie 41$ z wysyłką, czy przy tej cenie to będzie najbardziej opłacalny wybór? czy przywołane ~50€ za 102EP jest lepsze?
jak wygląda Twoja hierarchia igieł AT? po prostu im wyżej (w sensie numeru) tym lepiej? jest spora róznica między np. ATN-122EP a ATN-102EP warta wyższej o 1/3 ceny?
tor to w tym momencie q300-ca 551p-wzmacniacz+kolumny panasonic z lat 90; mam pomysł przetestowania zamiany panasonica na kolumny aktywne
- darkman
- Kontakt:
wiesz co? po pierwsze to ja też umiem nie mieć wielkich liter. drobiazg.

po drugie to tak: nie trzeba, ale wystarczy chcieć słuchać i nie filozofować, bo prostowanie bzdur, które nam serwujesz jest czasochłonne.
mamy fantazję by nie dopuścić abyś wpierdolił się na minę. czy to za wiele?
kolumny aktywne. tak. dobrze to drogo. tanio - strata czasu.
-
ogólnie nie chcę polemizować, ale nie zgodzę się żebym filozofował (?)
pytam, mam jakieś swoje opinie (słuszne czy nie), ale nie formuję tez, wręcz przeciwnie raczej oczekuję naprostowania, kontropinii i podpowiedzi, szczególnie w temacie nowej wkładki
co do kolumn, nastawiam się na pozytywnie recenzowane monitory focal alpha (ale to tak nawiasem)
pytam, mam jakieś swoje opinie (słuszne czy nie), ale nie formuję tez, wręcz przeciwnie raczej oczekuję naprostowania, kontropinii i podpowiedzi, szczególnie w temacie nowej wkładki

co do kolumn, nastawiam się na pozytywnie recenzowane monitory focal alpha (ale to tak nawiasem)
- darkman
- Kontakt:
Jasne. No to o wkładkach masz już chyba wszystko. Pewnie ktoś z chłopaków z t4p też chce coś skonsultować. Daj im szansę

Recenzji nie czytałem. Mam je odsłuchane (długo dość). Ubiegła edytcja (2015) AS W-wa, Stadion. Dokładnie te miałem na myśli pisząc to co napisałem wyżej. Fajne dość -> to do innego tematu, można pogadać, bo interesujące.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A gdzie tam. Wystarczy tylko trochę pokory zamiast używać tonu który nadaje Twoim postom wybrzmienie takie jakobyś pisał o jakichś prawdach... które w praktyce prawdami nie są

Jak już to ogarniesz to myślę że wyjdziemy na prostą. Ja uwielbiam pomagać.
Nie wiem czy w ogóle można mówić o nadinterpretacji bo postawiłem dość znaczący znak zapytania gdy pytałem

Tak. Jak pisałem o oryginalnych igłach to nie dlatego że w rzeczywistości są zamiennikami

Oczywiście.
"Moja" hierarchia? Ja tam wolę trzymać się faktycznej hierarchii marki w ramach danej serii

To zależy od serii

Jest różnica in plus i pewnie warto, ale nie potrafię odpowiedzieć czy jest ona "spora" czy wynosi akurat 33% względem niższego modelu

Jednak nie wiem czy jest sens polować na stare igły ATN-122EP (tym bardziej używane), skoro możemy kupić po prostu nową ATN-120E.
Innymi słowy: po co kombinujesz?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics SL-QD33
Hej Wojtek to znowu ja i dalej mecze ten temat, liczę na twoja ogromna wiedzę na aukcji w dość dobrej cenie (49zl) pokazała się wkładka oraz igła technics o oznakowaniu p30s myślisz ze jest warta uwagi co oznacza literka "s"Wojtek pisze:Nie. Każdy producent miał swoją nomenklaturę
To zależy z jaką igłą, ale myślę że P30 można uplasować na poziomie Ortofon OMP 5.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To normalna cena za tą wkładkę. "S" od spherical, czyli szlifu sferycznego. I tak pewnie nadaje się na wymianę.
Jeśli ma być jakakolwiek wkładka po taniości to można brać
Jeśli ma być jakakolwiek wkładka po taniości to można brać

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics SL-QD33
Ma być lepsza od tej która mam (ortofoniczna trójka) i ma być z technicsa ( poprostu lubię jak wszystko jest w oryginale) a to ta wkładka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6644570650