Wkładka do Technics SL-23A.

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Wkładka do Technics SL-23A.

Post autor: darkman »

Tomek.mly pisze: Do dociążenia?
tak,
Tomek.mly pisze: Wypoziomowania?
czasem tak, zwłaszcza w koszykach ażurowych z plastikowym rewersem, może się przydać przy niektórych śrubach itp,
Tomek.mly pisze: Mam to użyć
nie koniecznie -> zapraszamy do działu FAQ i tematów "ramię, geometria, compliance.. i inne barabara :D "
Tomek.mly

Post autor: Tomek.mly »

Shure założony. Pierwsze wrażenie? Jestem wściekły. Wsciekły, że nie dałem sie namówić na niego wcześniej!
Nie jestem fachowcem, nie mam fachowego słownictwa jak większość z was, ale postaram sie opisać swoimi słowami. Przede wszystkim Shure M44G w porównaniu do Ortofona Om10 gra niżej. Ale ten bas jest "czystszy", cieplejszy. Bardzo fajnie balansuje. Góra jest mniej krzykliwa, nie boli nawet harmonijka Dylana. Jednak mimo braku tej krzykliwości góra w Shurze gra czyściej i przyjemniej dla ucha. Byłem pewien, że Ortofon, ze względu na swój szlif będzie dokładniejszy do klasycznego rocka, czy jazzu, ale jednak nie. W Shurze słychać zdecydowanie więcej dźwięków, a nawet w kilku piosenkach podkreśla tony, których nie słyszałem do tej pory, albo nie zwracałem uwagi. A teraz największa różnica-scena. Moge wam pokazać miejsce, w którym przed chwilą u mnie w pokoju stał Eddie Van Helen. To musiał być on, przecież słyszałem ;) Ortofon też potrafi wyróżnić "strefy" dźwięku, ale nie zawsze i zdecydowanie gorzej. Na niektórych płytach Ortofon grał wyraźnie środkiem, a Shure podzielił to na strony.
To są oczywiście moje odczucia jako amatora, który uczy się na własnych doświadczeniach. Z niektórymi możecie sie nie zgadzać, ale zaznaczę, że Ortofon miał prawie półtora roku, a właśnie tu wyczytałem że igła degraduje się powoli i można tego nie zauważyć. Prawdziwy "test" powinien odbyć na nowych wkładkach, no ale nie kupie nowego Ortofona żeby sie pobawić :violin:
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
Awatar użytkownika
fiodorfud

Post autor: fiodorfud »

Czyli na wkładce dla "DJ-ów" da się posłuchać muzyki :) Fajnie że Ci przypasowała, nie ma to jak zadowolenie po wydaniu paru groszy :)
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Tomek.mly pisze: u mnie w pokoju stał Eddie Van Helen.
Tomek to, że stał i grał to mnie nie dziwi. Fajna wkładka to i gwiazdy ciągną jak pszczoły do ula, ale Edi z Dylanem?
To może być hit. Wchodzę w tę płytę! :roll: ;) Nagrałeś Ciziów?
fiodorfud pisze: dla "DJ-ów" da się posłuchać muzyki
W każdym klubie. :D
Cudzysłów widzę (i żarcik też :D ), więc tylko dla jasności i potomnych. To nie jest wkładka dla DJów i nigdy nią nie była.
M44G (dawniej znana jako M44MG) to wkładka dla melomanów, którą również polubili DJ`e. Jakoś im się nie dziwię i dlatego firma zrobiłą im -7kę + kilka innych przystosowanych do skreczowania i większych nacisków.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

darkman pisze: M44G (dawniej znana jako M44MG) to wkładka dla melomanów,
A jak ona ma się do legendarnej M44MB, która szła na pierwszy montaż do niektórych polskich gramofonów?

Pamiętam, że w latach '80 mieliśmy ją w Danielu, ale mi jako dzieciakowi wtedy nie robiła żadnej różnicy w porównaniu do Mf-ki :D
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Obywatel pisze: do legendarnej M44MB
Posiadam i zrobię Ci fotę do Twojego archiwum. To ten sam korpus w zasadzie. Moja jest jeszcze z G601A. Była właśnie w komplecie, gdy go kupowałem gdzieś jesienią późną 1978.. może zimą 1979. U mnie to chodziło pod Elizabeth HiFi.
Legenda podobna w brzmieniu do M44G (to chyba kontynuacja tej linii).
Brzmienie dużo bardziej przyjazne niż M44-7, tony zrównoważone, niski bas, uniwersalna dla wielu gatunków muzy.
Pasują igły N44E, N55E, i te z kuleczką wystjącą -również N-7 i N44G. Nacisk znacznie mniejszy niż w M44-7, ale zalecany był 1.75 jeśli dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

darkman pisze: Moja jest jeszcze z G601A. Była właśnie w komplecie, gdy go kupowałem gdzieś jesienią późną 1978.. może zimą 1979. U mnie to chodziło pod Elizabeth HiFi.
Prawdziwy zestaw marzeń w tamtym czasie - niesamowicie to musiało brzmieć z tą wkładką.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ