Wkładka do C.E.C. BD 6000

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wkładka do C.E.C. BD 6000

Post autor: Wojtek »

Gramofonik pisze: ale zdecydowanie nie sferyczne igły i najtańsze eliptyczne
I to pisze człowiek który chwali Wamatowe tanie igły... Hipokryzja do kwadratu ;)

Nie kupuj AT-440, bo na tym etapie byłoby to mocno nierozsądne.

Nadal uważam że powinieneś poznać brzmienie już obecnie posiadanej wkładki (wymieniając igłę na nową), a dopiero potem zastanawiać się nad inną wkładką, zamiast od razu zakładać że to co masz to kaszana i trzeba wyłożyć by było dobrze.

Jest wiele wkładek do 500 złotych więc wybieranie czegoś na łapu capu jest po prostu śmieszne, a ograniczanie się w tym wypadku do jednej stajni (AT) tym bardziej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sogol
Gramofon: Kenwood KD 990

Post autor: Sogol »

Fajnie coś się dzieje....problem w tym że nie mam czasu posiedzieć nad tematem ,ba nawet na forum,ale dzięki że mi o tym piszecie,szczególne dzięki za rozkminienie pojemności mojego NAD-a,spróbuje na tym forum pogrzebać ,co do języka niemieckiego to w sumie dobra lekcja na innym forum będzie :think: hi hi,dziś posłucham na NAD 3030,i Yamaha AX 500 ,póki co wkładki nie kupiłem,docelowo ma to grać z CEC amp 3300 żeby nie było bajzlu , na razie jest i Żonka jest troszkę zła,ten wzmak cycka nie ma phono i muszę coś dokupić ,tylko tu już w ogóle ciemność ciemność widzę,myślałem o Ahaji i jego zacnych wynalazkach.
Panowie w sumie ta wkładka mi nie ucieknie,a jaką igłę mam kupić ? Żeby miało to ręce i nogi ?
Ogar to ma klawe życie... :doh:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Grunt to nie zwariować na starcie :)

Co do preampa to wybacz, jest masa tematów w odpowiednim dziale. Kup jakąś Kambodżę i będzie git.

Co do igły to np. taką (oryginał):
http://www.ebay.de/itm/Original-Ortofon ... Sw9N1VmmYM

Albo taką (zamiennik):
http://www.ebay.de/itm/Ersatznadel-fur- ... SwMmBVo9qi

Dla pewności wyjmij swoją igłę i zobacz czy otwór mocujący jest w kształcie klepsydry czy inny.
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

Post autor: Gramofonik »

Wojtek pisze:
Nie kupuj AT-440, bo na tym etapie byłoby to mocno nierozsądne.

Odkąd posłuchałem jak grają AT 12Sa, AT13E i AT440mla to wiem że nigdy już do wkładke typu AT 95E i temu podobnych nie wrócę, bo grają bardzo średnio
Moim zdanie warto od razu wystartować z wyższego pułapu, szczególnie w przypadku kolegi, dla którego zakup lepszej wkłądki to zupełnie inny wydatek niż dla biednego Polaka
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

To jest Ortofon ff lub vms potrzebne lepsze zdjęcia bo założona igła to zamiennik i na pewno nie jest gorsza niż at-13 ,kwestia igły .
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Gramofonik

pawlos pisze:To jest Ortofon ff lub vms potrzebne lepsze zdjęcia bo założona igła to zamiennik i na pewno nie jest gorsza niż at-13 ,kwestia igły .
A ja myślę że ta wkładka, nawet z oryginalną igłą, co to ma szlif 0.4 to dużo bliżej do AT 95E niż do AT 13 nawet z zamiennikiem wamatowskim
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Gramofonik pisze: w przypadku kolegi, dla którego zakup lepszej wkłądki to zupełnie inny wydatek niż dla biednego Polaka
Zechciałbyś jakoś rozwinąć tę myśl? I jeszcze od razu pytanie uzupełniające. Czym się we wzmiankowanym kontekście rózni biedny Polak od biednego Niemca lub dajmy na to Anglika? Bogaty też dla jasności.

p.s. Kolegę kwalifikujesz jako biednego czy bogatego? Bo nic na ten temat nie pisał. Pisał tylko, że mieszka za rzeką, ale nie jestem pewien czy to wystarczający kwantyfikator bogactwa? Mogę się mylić?
Awatar użytkownika
Sogol

Zaraz sklece lepsze fotki ,wybrać igłę ok,kupić jakąś kambodże ampli., nieeeee,to już ma być raz na amen,garniak na start jest ok,ale reszta...i tu dojdziemy do statusu Polaka,he he celem zagaszenia zarzewia,nie wiem jak Ci którzy wyjechali przed 20-toma latami,reszta żyje całkiem normalnie,trochę lepiej lub trochę gorzej,szału nie ma,oczywiście stawki godzinowe są ogólnie lepsze ale wszystko jest droższe,np czynsz w moim przypadku 500e.,miesięcznie,do tego dochodzą pułapki frycowe, jak ja to nazywam,itp.itd.,cóż ja bym chętnie wrócił ale nie bardzo mam do czego,wyjechałem z prostego powodu, braku pracy, i o ile wiem w tym temacie nic się nie zmieniło,w moim regionie,od tyle,w ubiegłym tygodniu odwiedził mnie kumpel z rodzinką ,ma lepszy samochód ,własne mieszkanie i mieszka tam gdzie się urodził,no i on jest naprawdę bogaty bo szczęśliwy :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofonik pisze: dla którego zakup lepszej wkłądki to zupełnie inny wydatek niż dla biednego Polaka
Litości. Bądźmy poważni...
pawlos pisze: To jest Ortofon ff lub vms potrzebne lepsze zdjęcia
Żadne lub. To FF.
Gramofonik pisze: A ja myślę że ta wkładka, nawet z oryginalną igłą, co to ma szlif 0.4 to dużo bliżej do AT 95E niż do AT 13 nawet z zamiennikiem wamatowskim
To źle myślisz.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sogol

A teraz jak jedna rodzina oświećcie mnie co mam kupić hihi ,Wojtek jest pewny to chyba niepotrzebnie się napociłem z tym makro z noki heh
2016-07-06-1315[1].jpg
Awatar użytkownika
Sogol

http://www.ebay.de/itm/Ortofon-FF-15-MK ... Swc1FXXuY6

czy ta z Twojego pierwszego linku lepsza? jak już to chciałbym z ori.spróbować.
Gramofonik

darkman pisze:
Gramofonik pisze: w przypadku kolegi, dla którego zakup lepszej wkłądki to zupełnie inny wydatek niż dla biednego Polaka
Zechciałbyś jakoś rozwinąć tę myśl? I jeszcze od razu pytanie uzupełniające. Czym się we wzmiankowanym kontekście rózni biedny Polak od biednego Niemca lub dajmy na to Anglika? Bogaty też dla jasności.

p.s. Kolegę kwalifikujesz jako biednego czy bogatego? Bo nic na ten temat nie pisał. Pisał tylko, że mieszka za rzeką, ale nie jestem pewien czy to wystarczający kwantyfikator bogactwa? Mogę się mylić?
Zobrazuję Ci to na swoim przykładzie, jak procowałem za rzeką Odrą, i tam mieszkałem, wykonując prostą pracę, niskopłatną jak na tamte realia
to nie musiałem martwić się czy mi wystarczy na podstawowe artykuły, robiłem zakupu nie oglądałem się na ceny.
Jak wróciłem do Polski i podjąłem niskopłatną pracę, w jednym z marketów, to około 20 dnia każdego miesiąca, na początku, zaczynało mi widomo głodu zaglądać do oczu, później musiałem kombinować, aby związać koniec z końcem. System inaczej jest skonstruowany.
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

Wojtek pisze: Żadne lub. To FF.
Te wkładki są tak podobne ze nie wiem skąd ta pewność .
Załączniki
IMG_20160706_144051.jpg
to jest vms z orginałem ale brak igły
to jest vms z orginałem ale brak igły
to jest vms z innym zamiennikiem
to jest vms z innym zamiennikiem
to jest vms z zamiennikiem
to jest vms z zamiennikiem
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Gramofonik

Sogol pisze:Zaraz sklece lepsze fotki ,wybrać igłę ok,kupić jakąś kambodże ampli., nieeeee,to już ma być raz na amen,garniak na start jest ok,ale reszta...i tu dojdziemy do statusu Polaka,he he celem zagaszenia zarzewia,nie wiem jak Ci którzy wyjechali przed 20-toma latami,reszta żyje całkiem normalnie,trochę lepiej lub trochę gorzej,szału nie ma,oczywiście stawki godzinowe są ogólnie lepsze ale wszystko jest droższe,np czynsz w moim przypadku 500e.,miesięcznie,do tego dochodzą pułapki frycowe, jak ja to nazywam,itp.itd.,cóż ja bym chętnie wrócił ale nie bardzo mam do czego,wyjechałem z prostego powodu, braku pracy, i o ile wiem w tym temacie nic się nie zmieniło,w moim regionie,od tyle,w ubiegłym tygodniu odwiedził mnie kumpel z rodzinką ,ma lepszy samochód ,własne mieszkanie i mieszka tam gdzie się urodził,no i on jest naprawdę bogaty bo szczęśliwy :!: :!: :!:

:)
Awatar użytkownika
Sogol

OK ta pierwsza z Twojego linku jest ori,ta z mojego nie,pomału czaję ,troszkę wolno sorrki,
Gramofonik ale wróciłeś he he ,znam masę ludzi którzy tak żyją w Polsce,wspomniany kumpel np., i znam tutaj którzy bujają się od pierwszego do pierwszego,bo słaba praca,bo szef nie płaci,bo alimenty ...te różnice się zacierają ,jak chcesz tu żyć z rodziną na normalnym poziomie,to nie jest to takie proste,no chyba że masz naprawdę dobrze płatną posadę lub firmę która jedzie na mniej sprytnych.System jest o tyle ciekawy że jak z niego wypadniesz to karton i pod most,dokąd nie pojedziesz.
NAWIASEM mówiąc niepotrzebnie wspominałem o tym bo teraz niepotrzebne zamieszanie,a chodzi tylko o igłę czy tam wkładkę żebym się mógł pocieszyć muzyką :violin:
Słuchawki już przerabiałem też he he,moją najgorzej wkurzają te wielkie kloce,najlepszy był basf quadro,na szczęście poszedł do Polski zresztą.
ODPOWIEDZ