Pomoc w wyborze wkładki
- maciek89
Re: Pomoc w wyborze wkładki
Kupiłem ostatecznie ADC QLM z igłą ADC XLM mk2 od pablosa i niestety wielkiej różnicy nie słyszę. Audiofilem nie jestem, ale byłem pewny, że kupując tego typu wkładkę różnica będzie słyszalna. Tak jak była słyszalna gdy wymieniałem wzmacniacz i kolumny. Kalibrację zrobili mi w sklepie audio, siła nacisku też jest poprawna więc jestem trochę skołowany. Możliwe jest, że to gramofon/wzmacniacz nie jest w stanie oddać różnicy w brzmieniu?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To co napisałem Maćkowi na priv wczoraj:
Wojtek pisze:przykro słyszeć że nie jesteś zadowolony z zakupu, ale jako że znam całkiem dobrze zarówno ADC XLM jak i Akai PC-100 to powiem że opcje są dwie:
1) różnica jest, ale reszta twojego toru nie potrafi tego pokazać (preamp we wzmacniaczu Dual może?)
2) nie wiem jaka jest dla Ciebie referencja, ale może być tak wysoka że nawet wkładka o wiele wyższej klasy tego poziomu nie osiągnie
Różnice w brzmieniu tych wkładek są dość diametralne, nie mówiąc już o tym że nagi diament ADC XLM to też jest samo w sobie wyższa klasa niż sferyczna igła PC-100, dlatego to "nie słyszę wielkiej różnicy" jest serio niepokojące.
Tu nawet kiepsko zrealizowane płyty powinny nagle grac lepiej
Kalibrację zrobili mi w sklepie audio - czemu?
A jesteśmy w ogóle pewni że potrafią?
Nie, to nie jest kwestia "złego gramofonu".
Namawiam też do napisania tego że nie jesteś zadowolony ze zmiany w swoim wątku zakupowym, może innym też wpadną jakieś pomysły do weryfikacji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
W zasadzie to, co napisał Wojtek wyczerpuje temat. Ja bym obstawiał preamp.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
- ŁDŁ
- Kontakt:
A czy masz jako zestaw dwa headshelle i można je przekładać by te wkładki porównać zaraz po sobie?
Ja np. choć mam dość dobrą pamięć i słuch, zawsze muszę się odnieść do czegoś co znam by zauważyć drobne zmiany i określić ich kierunek.
Ja np. choć mam dość dobrą pamięć i słuch, zawsze muszę się odnieść do czegoś co znam by zauważyć drobne zmiany i określić ich kierunek.
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- maciek89
To byłaby kiepska wiadomość bo wzmacniacz wymieniałem całkiem niedawno...winylowy_luke pisze: ↑09 gru 2025, 15:08W zasadzie to, co napisał Wojtek wyczerpuje temat. Ja bym obstawiał preamp.
- maciek89
Tak, porównywałem zaraz po sobie na tych samych płytach.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Maciek mi jeszcze pisał potem że był też brak pewności czy PC-100 była dobrze ustawiona i też trafiło do sklepu.
Niemniej finalnie ta ADC chyba była kupiona razem z koszykiem (bo taka była oferta, a nie że rozłączne), więc zakładam że kolega może sobie zmieniać "w locie", choć oczywiście będzie musiał też samodzielnie wyważać ramię i ustawiać nacisk.
Dla mnie od krytycznych i szybkich ocen są słuchawki, a nie kolumny. Tu zawsze potrzeba więcej czasu i skupienia by zmiany wyłapać.
Niemniej finalnie ta ADC chyba była kupiona razem z koszykiem (bo taka była oferta, a nie że rozłączne), więc zakładam że kolega może sobie zmieniać "w locie", choć oczywiście będzie musiał też samodzielnie wyważać ramię i ustawiać nacisk.
Dla mnie od krytycznych i szybkich ocen są słuchawki, a nie kolumny. Tu zawsze potrzeba więcej czasu i skupienia by zmiany wyłapać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A ja, jak zawsze kalibrację.winylowy_luke pisze: ↑09 gru 2025, 15:08W zasadzie to, co napisał Wojtek wyczerpuje temat. Ja bym obstawiał preamp.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- maciek89
Po to właśnie pojechałem do profesjonalnego sklepu żeby wykluczyć złą kalibrację jako powód.Bacek pisze: ↑09 gru 2025, 15:44A ja, jak zawsze kalibrację.winylowy_luke pisze: ↑09 gru 2025, 15:08W zasadzie to, co napisał Wojtek wyczerpuje temat. Ja bym obstawiał preamp.
- Bacek
A widziałeś jak to robili i czego używali?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja już zadałem na priv pytanie skąd pewność że salon robi to dobrze i tu już nie ma odpowiedzi 
Warto się nauczyć. To nie jest trudne, a zarazem wiedza elementarna tak jakby.
Warto się nauczyć. To nie jest trudne, a zarazem wiedza elementarna tak jakby.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A tak nota bene - oni też nie słyszeli różnicy? 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Ktoś wie Co nią tej płycie jest? Jakiś dwukropkowy szablon? Na pewno jedna strona bez rowków używana do ustawiania antyskatingu w sposób w jaki na pewno nie należy go ustawiać. Także podejrzewam że reszta też może być dziwnie ustawiona.
Ok widzę jakieś szablony z łukiem. Ale to jest geometria ramienia UNITRA a nie Twojego gramofonu. Unitra ma długość efektywną
229mm ty 220mm. Jak tego użyli to jest to do dupy.
Lepiej wydrukuj własny szablon z łukiem i popraw co spieprzyli. To i tak podstawowa umiejętność którą trzeba znać.
Ok widzę jakieś szablony z łukiem. Ale to jest geometria ramienia UNITRA a nie Twojego gramofonu. Unitra ma długość efektywną
229mm ty 220mm. Jak tego użyli to jest to do dupy.
Lepiej wydrukuj własny szablon z łukiem i popraw co spieprzyli. To i tak podstawowa umiejętność którą trzeba znać.