Proszę o poradę,zmiana (wybór)wkładki.
-
- Gramofon: SABA PSP-150
- Kontakt:
Re: Proszę o poradę,zmiana (wybór)wkładki.
Ok, czyli w takim razie pozostawienie wkadki. A jaką igłę poleciłbyś zamiast tej, która teraz jest aktualnie
? Bo za bardzo w temacie Philipsa nie jestem obeznany.

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Z czystym sumieniem mogę polecić tą:
https://www.jico-stylus.com/product_inf ... 53trfv8r83
Sam na niej gram i jest świetna.
https://www.jico-stylus.com/product_inf ... 53trfv8r83
Sam na niej gram i jest świetna.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Podstawowa sprawa: czego Tobie brakuje w dźwięku? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Kontakt:
Tak z moich odsłuchów na tej wkładce, to polskie tłoczenia były jakoś mniej wyraźne, było w nich więcej basu aniżeli całej reszty. Co do innych tłoczeń, było już nieco lepiej w tej kwestii. Na pewno chciałbym mieć większą przewagę wysokich i średnich tonów na ewentualnej innej wkładce. Wiem że na moje problemy z basem mógł wpłynąć też filtr loudness we wzmaga, ale jak go wyłączę, to dźwięk jest o wiele gorszy :-/
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Spokojnie możesz iść w 412 mk2 od JICO. Poczujesz różnicę w porównaniu do taniego zamiennika, z którego aktualnie korzystasz.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
- Kontakt:
Okej, a jest może jakiś europejski sklep w którym dorwę tą wkładkę? Bo trochę mnie przeraża cena przesyłki z Japonii 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To dość typowe, ale porównujesz różne jakościowo tłoczenia płyt

Wiesz co - grasz w tej chwili na igle o szlifie sferycznym. Taki szlif nie jest specjalnie znany z wyciągania wysokich tonów z rowka

Także już igła eliptyczna poprawi sytuację.
Igłę. Nie. Zresztą, w Europie i tak byłoby drożej bo sprzedawca jakoś musi sobie odbić import i VAT chociażby.
Niestety takie ceny ma firma JICO. Za to bardzo szybko idzie bo to EMS.
Możesz "na zachętę" wypróbować tańszą igłę typu GP401/412 eliptyczna od Wamat na allegro.
Nie jest oczywiście tej samej jakości co igła JICO ale jednak eliptyk

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Kontakt:
Okej, dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź
. A jeszcze tak z innej beczki - czy jest może jakaś inna wkładka we wspomnianym przeze mnie wcześniej pułapie cenowym, która jest zbliżona parametrami lub lepsza od Philipsa?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wyczuwam głęboką niechęć do importu towaru z Japonii 
Inna wkładka która może, ale nie musi się spodobać to np. AT100. Do dostania chyba jeszcze w Niemczech.
https://www.ebay.de/itm/Audio-Technica- ... Swn~JauiJI

Inna wkładka która może, ale nie musi się spodobać to np. AT100. Do dostania chyba jeszcze w Niemczech.
https://www.ebay.de/itm/Audio-Technica- ... Swn~JauiJI
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Kontakt:
Nie, to nie niechęć. Tylko czysta ciekawość. Pozostaje czekać na wypłatę i skusić się na japoński okaz
chciałem jeszcze zadać pytanie odnośnie wzmacniacza. Mam w domu stara Elizabeth hifi i się zastanawiam czy w połączeniu z budżetowym preampem będzie miała porównywalne brzmienie jak Pioneer? Wiem że to dość nietypowe pytanie ale nie wiem czy jest sens takiej zamiany.

-
Elizabetka miała przecież wejście phono, raczej lepszej jakości niż budżetowy preamp, więc po co taka kombinacja?
-
- Kontakt:
Ta kombinacja jest podyktowana tym, że gramofon ma wyjścia cinch i nie wiem czy jest do tego taka przejściówka
- songo
Z moich obserwacji wynika, że jest to bardzo częsty przypadek w przypadku polskich płyt. Moja hipoteza robocza jest taka, że nie jest to wina tłoczenia, tylko odtwarzania płyt na gramofonach ze starymi wkładkami o bardzo dużej sile nacisku. Czasami w ogóle w takich płytach nie ma góry i nie nadają się one do słuchania, mimo że wizualnie mogą wyglądać idealnie.
Tak właśnie działa loundness: subiektywnie „poprawia” brzmienie, szczególnie przy cichym słuchaniu. Spróbuj wyłączyć i przyzwyczaić się do grania bez upiększeń. Podkręcenie głośności może pomóc.Na pewno chciałbym mieć większą przewagę wysokich i średnich tonów na ewentualnej innej wkładce. Wiem że na moje problemy z basem mógł wpłynąć też filtr loudness we wzmaga, ale jak go wyłączę, to dźwięk jest o wiele gorszy :-/

Oczywiście, że jest. Tu masz nawet w sklepie specjalistycznym, możesz sobie dokupić do niej inne winylowe gadżety.

http://winyle.pl/kable-do-gramofonu/973 ... a-din.html
-
- Kontakt:
Kurcze, chyba za słabo musiałem szukać :-/ trochę mi teraz głupio, ale powoli staram się nadrobić swoje braki w temacie gramofonów. A z waszą fachowa pomocą przychodzi to szybciej i łatwiej
dzięki wielkie jeszcze raz 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wyjaśnisz w ten sposób dlaczego tak "blado" gra wiele polskich płyt z epoki co nigdy nie były grane na kiepskim sprzęciesongo pisze: ↑23 kwie 2018, 18:00Z moich obserwacji wynika, że jest to bardzo częsty przypadek w przypadku polskich płyt. Moja hipoteza robocza jest taka, że nie jest to wina tłoczenia, tylko odtwarzania płyt na gramofonach ze starymi wkładkami o bardzo dużej sile nacisku. Czasami w ogóle w takich płytach nie ma góry i nie nadają się one do słuchania, mimo że wizualnie mogą wyglądać idealnie.

Jak dla mnie to zbyt wybujała hipoteza by wrzucić każdy taki przypadek do jednego worka.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum