Następca AT 95e do gramofonu Sony PS 4300
-
Re: Następca AT 95e do gramofonu Sony PS 4300
Miałem na 1,5
Nie mogę jednak znaleźć informacji w instrukcji jak podnieść ramię w Sony ps 4300 , Kolegą Radziulek pisał o jakiejś śrubce i kłopotach po regulacji , czy ktoś może pomóc ?
Na igle Vivid póki co też słychać sylibianty więc myślę że korekta VTA jest konieczna
Nie mogę jednak znaleźć informacji w instrukcji jak podnieść ramię w Sony ps 4300 , Kolegą Radziulek pisał o jakiejś śrubce i kłopotach po regulacji , czy ktoś może pomóc ?
Na igle Vivid póki co też słychać sylibianty więc myślę że korekta VTA jest konieczna
-
ufff znalazłem te śrubkę w " bananie" o której pisał Radziulego , uniosłem "banana o 5 mm do góry i teraz z dużym zapasem wkładka podąża nad płytą po zakończeniu odtwarzania , nie ma żadnego kłoptu z opadaniem windy więc Radzielasek musiał mieć tam kłopot - u mnie teraz pół cm nad płytą i pięknie schodzi na płytę
wreszcie mogę posłuchać nowej igły
jest przepaść jakościowo !!! jest bardzo dużo szczegółów do tego bas który lubię , ma fajnego kopa !!!
sybilanty ... kurcze może za bardzo ich się doszukuje , może trochę ich jest , nie wiem muszę więcej płyt przesłuchać
zakładam że mój gramofon nie ma regulacji VTA ( nigdzie nie znalazłem takiej informacji ) chyba że jest jeszcze jakaś inna możliwość - będę wdzięczny za pomoc
słuchanie vinyli jest uzależniające
te łagodne trzaski z vinyla ... są super !
Wojtku wiem że przećwiczyłeś empire w szerz i wzdłuż ... czy VTA ma wpływ czy mam o tym zapomnieć i ewentualnie kupić E 4000 ?
muszę przegrzebać forum z tym postem 
wreszcie mogę posłuchać nowej igły
jest przepaść jakościowo !!! jest bardzo dużo szczegółów do tego bas który lubię , ma fajnego kopa !!!
sybilanty ... kurcze może za bardzo ich się doszukuje , może trochę ich jest , nie wiem muszę więcej płyt przesłuchać
zakładam że mój gramofon nie ma regulacji VTA ( nigdzie nie znalazłem takiej informacji ) chyba że jest jeszcze jakaś inna możliwość - będę wdzięczny za pomoc
słuchanie vinyli jest uzależniające

Wojtku wiem że przećwiczyłeś empire w szerz i wzdłuż ... czy VTA ma wpływ czy mam o tym zapomnieć i ewentualnie kupić E 4000 ?

Ostatnio zmieniony 20 lut 2022, 19:45 przez Piotras, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, ma wpływ. Empire tej serii lubią jak tył jest wyżej. Poza tym - są różne wysokości tej blaszki którą mocujesz śrubkami do koszyka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Można wymienić jak znajdziesz wyższą - kiedyś można było dostać cały zestaw na eBay ale teraz coś nie mogę znaleźć.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Rozumiem że miałbym założyć niższa żeby wkładka bardziej "nurkowała" ?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Jeszcze bardziej to już możesz dobijać osłonką igły (chyba,że zdjęcie przekłamuje). Mam bardziej płasko, ale tył właśnie podniesiony.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Osłonkę zawsze może zdjąć. Ja tak robię przy niektórych swoich Empire na oryginalnych igłach 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Można, można. U mnie jest tak, że osłonka podniesiona do góry tworzy kąt rozwarty z obudową, co zasadniczo i tak wyklucza tarcie. Dobry sprzęt
Przy moim sceptycznym podejściu do wkładek, ta od paru lat wyjątkowo mi pasuje.
Swoją drogą kiedyś pewnie sprawdzę sobie jeszcze ostrzejszy kąt położenia wkładki w stosunku do płaszczyzny płyty.

Swoją drogą kiedyś pewnie sprawdzę sobie jeszcze ostrzejszy kąt położenia wkładki w stosunku do płaszczyzny płyty.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
2000 mają około 1000 DCR, a 4000 o połowę mniej 
Nie wiem czym może być model 4500.

Nie wiem czym może być model 4500.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Sony PS4300
Ok - to i ja się podepnę.
Na obecną chwilę mam Ortofon vms 20e mk2. Kupiłem razem z gramofonem - ile ma przejechane nie wiem.
Chciałbym wymienić, na:
- na razie jeszcze MM
- jak jest coś ciekawego w rozsądnej cenie to ze szlifem Shibata
- ale jak coś jest lepsze ze szlifem eliptycznym to Sibata nie jest obowiązkowa
- optymalnie, jak by udało się znaleźć coś takiego co nie wymaga regulacji windy
- nowa
- lubię jak dół ładnie łupie
Zdaję sobie sprawę, że pojęcia lepsze, gorsze w tak mocno indywidualnej sprawie jak odsłuch jest mocno subiektywny, ale zdam się na Wasze propozycje. Za dużo tego jest na rynku i ciężko się w tym odnaleźć.
Gramofon jak w temacie, wzmacniacz Sony TA F550ES, kolumny Oberon 9. Słucham w zasadzie wszystkiego, ale z przewagą Rocka.
I na koniec najważniejsze - budżet. Podobno nie ma sensu żeby wkładka była droższa od gramofonu. Gramofon kupiłem za 1700 - to i niech będzie i taki budżet.
P.S Czy może nie szaleć z wymianą, bo mam bardzo dobrą wkładkę i wystarczy wymienić tylko igłę - jeśli tak to jaką?
Na obecną chwilę mam Ortofon vms 20e mk2. Kupiłem razem z gramofonem - ile ma przejechane nie wiem.
Chciałbym wymienić, na:
- na razie jeszcze MM
- jak jest coś ciekawego w rozsądnej cenie to ze szlifem Shibata
- ale jak coś jest lepsze ze szlifem eliptycznym to Sibata nie jest obowiązkowa
- optymalnie, jak by udało się znaleźć coś takiego co nie wymaga regulacji windy
- nowa
- lubię jak dół ładnie łupie
Zdaję sobie sprawę, że pojęcia lepsze, gorsze w tak mocno indywidualnej sprawie jak odsłuch jest mocno subiektywny, ale zdam się na Wasze propozycje. Za dużo tego jest na rynku i ciężko się w tym odnaleźć.
Gramofon jak w temacie, wzmacniacz Sony TA F550ES, kolumny Oberon 9. Słucham w zasadzie wszystkiego, ale z przewagą Rocka.
I na koniec najważniejsze - budżet. Podobno nie ma sensu żeby wkładka była droższa od gramofonu. Gramofon kupiłem za 1700 - to i niech będzie i taki budżet.
P.S Czy może nie szaleć z wymianą, bo mam bardzo dobrą wkładkę i wystarczy wymienić tylko igłę - jeśli tak to jaką?
Sony PS4300, Sony TA F550ES, Yamaha NS-300
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
To bardzo dobra wkładka i można do niej kupić oryginalną igłę eliptyczną z nagim diamentem:
https://www.thakker.eu/tonnadeln/ortofo ... al/a-7729/
Jeżeli już koniecznie musi być lepszy szlif to w budżecie zmieści się Goldring 1012GX z szlifem Gyger II
https://www.thakker.eu/tonnadeln/ortofo ... al/a-7729/
Jeżeli już koniecznie musi być lepszy szlif to w budżecie zmieści się Goldring 1012GX z szlifem Gyger II
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro tak to raczej trzeba będzie zmienić wkładkę.
Skoro musi być nowa (a to nam mocno ogranicza zabawę) - Sumiko Moonstone.
Ewentualnie nowa Denon 103 lub taka po retipie od Tomka: https://www.olx.pl/d/oferta/wkladka-gra ... er_profile
Twój wzmacniacz ma preamp phono MC więc można by od razu wskoczyć w MCLO mimo wszystko.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Sony PS4300
Denon 103 to wkładka MC - nie mówię nie, ale jak to jest z ewentualnymi kosztami wymiany igły.
Sumiko - nie mogę znaleźć jaką ma wysokość - nie chciałbym walczyć z windą jak twórca tematu, no i według opisu igła eliptyczna.
Mocno weszła mi do głowy ta wkładka Denon 103.
Sumiko - nie mogę znaleźć jaką ma wysokość - nie chciałbym walczyć z windą jak twórca tematu, no i według opisu igła eliptyczna.
Mocno weszła mi do głowy ta wkładka Denon 103.

Sony PS4300, Sony TA F550ES, Yamaha NS-300