Witam serdecznie
Proszę o poradę mam aktualnie wkładkę Empire 4000/D/I oraz drugą Pickering XV-15
W Empire mam igłę eliptyczną a w Pickering nie wiem jaka dokładnie na pewno nie oryginalna bo nie ma tej szczoteczki.
Chciałbym nieco poprawić brzmienie ale fundusze nieco ograniczone, więc zastanawiam się czy dokupić igłę shibata do Empire, czy lepiej igłę shibata do Pickering.
Słucham głównie rocka, nie stać mnie na razie na zakup obu igieł więc proszę o poradę, która z tych dwóch wkładek powinna lepiej brzmieć w muzyce rockowej
Empire 4000 vs Pickering XV-15 ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Empire 4000 vs Pickering XV-15 ?
Czyli w jakiej kwocie chciałbyś się zamknąć?
Do rocka tak ogólnikowo lepszy Pickering, ale zamiennika Shibaty bym do niej nie brał
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
amaj
Znalazłem taki zamiennik do Pickering, cena podobna do schibaty do Empire z Jico, może nieco droższa jest do empire, ale muszę zdecydować się tylko na jedną z nich
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Proponuję Elaca ESG od pavlosa 
viewtopic.php?f=59&t=23810
Albo nowego eliptyka do Pickeringa, choć myślę że jest spora szansa że Elac tobie bardziej przypasi.
Jeśli chciałbyś lepszy szlif do niej to myśl raczej o igle Vivid Line z LPGear. Niestety - tylko import z USA, co podnosi koszty.
Albo nowego eliptyka do Pickeringa, choć myślę że jest spora szansa że Elac tobie bardziej przypasi.
Jeśli chciałbyś lepszy szlif do niej to myśl raczej o igle Vivid Line z LPGear. Niestety - tylko import z USA, co podnosi koszty.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
amaj
Nie znam tego Elaca, ale wcześniej miałem gramofon Elac z oryginalną wkładką, jak dla mnie brzmiał rewelacyjnie.Wojtek pisze: ↑22 maja 2026, 10:58Proponuję Elaca ESG od pavlosa
Więc może mnie przekonałeś do Elaca
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oj ja kiedyś też nie znałem wkładek, aż zacząłem je odkrywać 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum