Wkładka do TECHNICS SL-40CBT

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Kazek

Wkładka do TECHNICS SL-40CBT

Post autor: Kazek »

Witam wszystkich

Moja obecna przygoda z winylami rozpoczęła się w latach 70/80/90, 70-tych bo wtedy zaczynałem , 90-tych bo o ile dobrze pamiętam, wtedy kupiłem pierwszy odtwarzacz CD i winyle poszły w odstawkę.

Przypadkiem, w ubiegłym roku w trakcie porządków, trafiłem na ponad setkę swoich płyt. Postanowiłem przywrócić je do życia.

Pierwszy "odruch", uruchomienie gramofonu GS-461, niestety nie potrafiłem poradzić sobie z "pływającym" dźwiękiem, więc postanowiłem kupić nowy.

Wybór? Polecany w Internecie AudioTechnica AT-LP120XBT. Kupiłem i szok, gra pięknie, obroty nie falują, niemalże ideał, ale po ponad miesiącu użytkowania, po informacjach zaczerpniętych z różnych opisów na forach, postanowiłem go skalibrować. I tu pojawił się problem, nie można było poprawnie ustawić wysokości ramienia. Próbowałem porad typu podkładki pod wkładkę, ale był z tym problem.

Wtedy wyświetliła mi się, jak to w Internecie, reklama o nowym gramofonie, Technics SL-40cbt, chyba dlatego, że poprzedni kupiłem w znanej sieci na M, a reklama była z tegoż sklepu. Mimo że minęło ponad miesiąc od zakupu Audio Technica postanowiłem że spróbuję go zamienić, tym bardziej że mam sentyment do Technicsa. Dzięki uprzejmości Kierownika sklepu, oddałem gramofon i odebrałem Technicsa.

To była, moim zdaniem, idealna zamiana, jestem niesamowicie zadowolony z tego gramofonu, gra pięknie. Oczywiście wymieniłem wkładkę z niebieskiej na Audio-Technica AT-VM95EN.

I teraz przechodzę do meritum tego wątku.
Chciałbym kupić, jako że ta jest intensywnie użytkowana, drugą wkładkę. Zastanawiam się czy kupić taką samą, czy zainwestować w Audio-Technica AT-VM95EN, czy odczuję różnicę na plus.

Mam stary wzmacniacz Pioneer, ale ostatnio używam, przez sentyment, Technicsa 620MK2, kolumny to stare 30-letnie STX, zadowala mnie ten zestaw, moim zdaniem brzmi OK, przy moim wieku (65 Lat), słuch zapewne trochę przytępiony (:

I to właśnie zasadnicze pytanie, lepsza wkładka/igła, czy pozostać z tym co mam (kupić taką samą igłę), czy odczuję równicę.

A może kupić wkładkę innej firmy? Może ktoś miał takie dylematy jak ja?

Jeśli chodzi o muzykę, to w trakcie pisania tego wątku leci sobie "Friday Night In San Francisco", po za tym słucham muzyki z lat 70-tych, 80-tych.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za porady.
Kazik
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wkładka do TECHNICS SL-40CBT

Post autor: Wojtek »

Kazek pisze:
wczoraj, 22:12
Zastanawiam się czy kupić taką samą, czy zainwestować w Audio-Technica AT-VM95EN
Przecież już masz AT-VM95EN, chyba że masz co innego na myśli tutaj.

Wkładek do wyboru jest baaardzo dużo stąd kluczowe pytanie to jaki mamy budżet do wydania.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ