Czas na zmiany ... MM --> MC
Tor:
Technics SL-1310MK2 --> Cocktail Audio X40 (pre) --> Cayin AT-88 MK1 --> Studio 16Hz Minas Anor 2.5s
Możecie podzielić się swoimi opiniami i doświadczeniem?
Czy pójść w Ortofon MC20 z SUT MCA-76, czy w AT-30E z SUT AT-630 ... a może w jeszcze innym kierunku?
poszukiwany zestaw do jazzu / rocka ... punktowy bas, szarpanie strun, uderzenia w klawisze, wokal wywołujący gęsią skórkę, separacja instrumentów na szerokiej scenie ... pomożecie?
Budżet: 2.000 pln na wkładkę, SUT, koszyk
Ortofon MC20 (+SUT MCA-76) vs AT-30E (+SUT AT-630)
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ortofon MC20 (+SUT MCA-76) vs AT-30E (+SUT AT-630)
MCA-76 to head amp (znany też jako prepre), a nie SUT.
Head ampy, szczególnie takie starsze, mają ten sam problem co każdy inny wzmacniacz aktywny - warto je przeserwisować. Można też spodziewać się większego poziomu szumów względem SUTów, które to są praktycznie bezobsługowe i nie wnoszą zakłóceń.
Poza tym - chyba ciężko będzie dostać wkładka + jakiś sensowny koszyk + MCA-76 i zamknąć się w 2k.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Ortofon MC20 (+SUT MCA-76) vs AT-30E (+SUT AT-630)
Miałem komplet AT-30GTR czyli AT-30e + AT-630 i była to moja pierwsza wkładka MC.
Ostatecznie została sama wkładka a SUTa sprzedałem bo bardziej podobało mi się brzmienie bezpośrednio przez pre obsługujące wkładki MC (forumowa Macabriia).
Ale już np wkładka MC Ortofon Vivo, którą miałem na testach grała lepiej przez tego SUTa.
Piszesz do jazzu/rocka. Akurat ja takich gatunków muzyki też w miarę często słucham i myślę że do jazzu AT-30E sprawdzi się bardzo fajnie (wszelkie cykania i miotełki wyjdą super) choć akurat rocka wolę chyba słuchać na Philipsie GP401 mk2 z eliptykiem od Jico. Nie to że AT się tu nie sprawdzi ale w mojej ocenie z MMek te Philipsy to na tyle dobre wkładki że zastanawiam się nad najlepszym z tej serii generatorem jako kolejną seoją wkładką czyli Philipsem GP422.
Najlepiej jak zawsze gdzieś posłuchać tego i jeżeli jesteś gdzieś z okolic Warszawy to jakby co zapraszam.
Ostatecznie została sama wkładka a SUTa sprzedałem bo bardziej podobało mi się brzmienie bezpośrednio przez pre obsługujące wkładki MC (forumowa Macabriia).
Ale już np wkładka MC Ortofon Vivo, którą miałem na testach grała lepiej przez tego SUTa.
Piszesz do jazzu/rocka. Akurat ja takich gatunków muzyki też w miarę często słucham i myślę że do jazzu AT-30E sprawdzi się bardzo fajnie (wszelkie cykania i miotełki wyjdą super) choć akurat rocka wolę chyba słuchać na Philipsie GP401 mk2 z eliptykiem od Jico. Nie to że AT się tu nie sprawdzi ale w mojej ocenie z MMek te Philipsy to na tyle dobre wkładki że zastanawiam się nad najlepszym z tej serii generatorem jako kolejną seoją wkładką czyli Philipsem GP422.
Najlepiej jak zawsze gdzieś posłuchać tego i jeżeli jesteś gdzieś z okolic Warszawy to jakby co zapraszam.
Sony PS-X45, WEGA P700SH
AT30E/Shure V15 III/AT440MLa/Philips GP401MKII/Sony XL15
MaCaBRiaa/Realistic 42-2101a
Dayens Menuetto/Pioneer SA6300/Yamaha Pianocraft MCR-755
Mission M30/Yamaha NS-BP200/Tannoy Mercury M1/Spendor s6e
AT30E/Shure V15 III/AT440MLa/Philips GP401MKII/Sony XL15
MaCaBRiaa/Realistic 42-2101a
Dayens Menuetto/Pioneer SA6300/Yamaha Pianocraft MCR-755
Mission M30/Yamaha NS-BP200/Tannoy Mercury M1/Spendor s6e