Z racji tego że postanowiłem jednak skupić się na LP ,ulepszam sprzęt w tym kierunku. Gramofon Dual 455 w malowaniu Philips 930. Zresztą jak dała wieża z lat 90-2000. Kiedyś taka posiadałem i wróciłem do korzeni.
Wzmacniacz posiadał RIAA ,ale takie sobie a szum mnie drażnił,przez sam fakt że był.
Skopiowałem z topowego Marantza układ ,tyle że go ulepszylem dając rezystory metal 1% , ceramikę monolityczną, styrofleksy i oampa wtedy nieistniejącego AD 797,ultra nisko szumnego . Zasilony z stabilizatorów TPS7A47 i 33 ,też ultra nisko szumnych . I fakt poza pięknym pasmem ,szum własny na MM to praktycznie wejście liniowe . Na wzmocnieniu MC jest większy . Przedwzmacniacz umieściłem w gramofonie pod mechanizmem ,zero brumu , zakłóceń itp.
Do odsłuchu wykorzystuje FR 930 z korektorem Fv 930 ,kolumny Canton . Które troszkę na średnim tonie krzyczały ,ale wyszło że mam 9 punktow korekcji barwy tonu, wiec doprowadziłem do bardzo wyrównanego pasma. Wkładka to jeszcze Ortofon 10 omb . I już to pięknie gra .
Teraz pora na wkładkę ,mam zamiar przeznaczyć na to do 3k zł . Wiadomo profil igły priorytet . Ale jest ale .
MM będzie mniej szumu ,MC więcej jednak . To wiem .
Jak będzie z odsłuchem ,czy faktycznie mc będzie bardziej szczegółowa niż mm?
Różne opinie czytam .
Muzyka słuchana to rozrzut jak ruska katiusza. Od Vivaldiego , soul , jazz,italo disco , JMJ, pop ,metal .
Chciał bym aby mnie coś zaskoczyło ,jeżeli igła wkładka to podstawa a teraz odtwarzam na zwykłej starej a to już gra !
Jaka wkładka do Dual 455?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Jaka wkładka do Dual 455?
To może wystarczy upgrade igły do 30 ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum