Zakładam ten temat bo potrzebuje porady ludzi którzy od lat siedzą w kwestiach gramofonów, wkładek, igieł i jakości brzmienia.
Potrzebuję porady w kwestii doboru nowej wkładki do gramofonu Dual 721. Gramofony Duala znacie Państwo i wiecie że są długowieczne , pod warunkiem że jakiś domorosły mechanik nie dobrał się do mechaniki. Na forach , polskich, niemieckich, amerykańskich dość często trafia sie ten model, ktoś go dostaje , restauruje i zawsze gdy pada temat doboru wkładki propozycja jest w zasadzie jedna Shure V 15 III,
Do mnie trafił właśnie egzemplarz świetnie zachowany, wszystko w nim działa, tylko zakurzony był jak diabli. Na razie ma zamontowaną polska , przypadkową wkładkę. Wszystkie regulatory działają , obroty trzyma ładnie. silnik cichutki , nie sposób go usłyszeć . Podoba mi sie działanie tego gramofonu.Nie chcę do niego kupować starej używanej wkładki i igły zamiennej niby jak oryginały.
Myślę aby zostawić sobie ten gramofon i stąd moje pytanie.
Proszę o wasze propozycje wkładek nowoczesnych , takich które pasowały by do Dual 721,
W takim przedziale cenowym
ok. - 500 zł
ok. - 750 zł
ok. - 1000 zł
Wkładka do dual 721
-
- Gramofon: Thorens TD - 150
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka do dual 721
"Wkładek nowoczesnych" czyli jakich? 
Będzie pasowała każda wkładka o podatnym zawieszeniu (czyli optymalny nacisk poniżej 2g).
V15 III była dedykowana do tego modelu (szczególnie w typie oznaczonym V15 III L-M) i stąd wynika popularność tego mariażu.
Na tej samej zasadzie można również polecać Dual M20E

Będzie pasowała każda wkładka o podatnym zawieszeniu (czyli optymalny nacisk poniżej 2g).
V15 III była dedykowana do tego modelu (szczególnie w typie oznaczonym V15 III L-M) i stąd wynika popularność tego mariażu.
Na tej samej zasadzie można również polecać Dual M20E

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum