Panowie
Posiadam gramofon SABA PSP 250 i w tym momencie mam wkładkę Technics EPC270 z igłą z Wamatu a chciałbym w przyszłości nabyć coś lepszego, nowego lub używanego. Od jakiegoś czasu nieśmiało się rozglądam ale im więcej czytam tym więcej wątpliwości.
A więc powinienem raczej zacząć od tego co mogę w ogóle powiesić na tym ramieniu? (niestety bez windy).
(słucham rock, jazz, klasyka, czasem coś mocniejszego).
Proszę o podpowiedź i rozwianie wątpliwości i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Krzysztof
SABA PSP 250 - wkładki?
- kulek123
- Gramofon: SABA PSP 248
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: SABA PSP 250 - wkładki?
Budżet?
Ta wkładka Technicsa nie jest taka zła - czego Ci w niej brakuje?
Kupiłeś u Wamata igłę sferyczną czy eliptyczną?
Ta wkładka Technicsa nie jest taka zła - czego Ci w niej brakuje?
Kupiłeś u Wamata igłę sferyczną czy eliptyczną?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kulek123
Wojtku
Będę oscylował w granicach 200 – 400zł (od 200 bo biorę pod uwagę też używane)
Na 99% w WAMAT kupiłem sferyczną (tak na szybko i dałem za nią około 40zł) Jak kupiłem gramofon wkładka była bez igły. Nie miałem porównania z innymi wkładkami więc nie jestem w stanie powiedzieć jak by zagrały inne wkładki. Mam odczucie że można uzyskać więcej w całym paśmie jeżeli chodzi o mój gramofon i płyty które mam. Czytałem opinie o tej wkładce i są zgodne z tym co Napisałeś (nie jest zła).
Będę oscylował w granicach 200 – 400zł (od 200 bo biorę pod uwagę też używane)
Na 99% w WAMAT kupiłem sferyczną (tak na szybko i dałem za nią około 40zł) Jak kupiłem gramofon wkładka była bez igły. Nie miałem porównania z innymi wkładkami więc nie jestem w stanie powiedzieć jak by zagrały inne wkładki. Mam odczucie że można uzyskać więcej w całym paśmie jeżeli chodzi o mój gramofon i płyty które mam. Czytałem opinie o tej wkładce i są zgodne z tym co Napisałeś (nie jest zła).
SABA PSP 248 / PHILIPS 22RH720 / AKAI CD-37 / ADK 3540
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mam używaną Shure M75ED z oryginalną igłą za 400 złotych wystawioną na giełdzie.
Nie piszę to dlatego że mam na sprzedaż, ale dlatego że powinna Tobie przypasować.
Może znajdziesz gdzieś taniej jakiegoś Shure'a, z gorszą igłą lub zamiennikiem albo bez igły
Z nowych to ciężko coś polecić co byłoby dobitnie lepszego od EPC-270.
Już lepiej wtedy kupić nową, sensowniejszą igłę (np. od Nagaoki, bo to oni te wkładki produkowali), koszt bodajże w okolicach 200 złotych.
Nie piszę to dlatego że mam na sprzedaż, ale dlatego że powinna Tobie przypasować.
Może znajdziesz gdzieś taniej jakiegoś Shure'a, z gorszą igłą lub zamiennikiem albo bez igły

Z nowych to ciężko coś polecić co byłoby dobitnie lepszego od EPC-270.
Już lepiej wtedy kupić nową, sensowniejszą igłę (np. od Nagaoki, bo to oni te wkładki produkowali), koszt bodajże w okolicach 200 złotych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kulek123
Wojtku
Dzięki za informację, śledzę twój wątek uważnie
jak i pozostałe. Najważniejsze że wiem wokół czego mam się rozglądać. U mnie niestety od wyboru do realizacji upływa pewna jednostka czasu
ale na tapetę od tej chwili zostało wzięte dopieszczenie gramofonu (reszta toru się prawie wyklarowała)
POzdrawiam
Dzięki za informację, śledzę twój wątek uważnie

POzdrawiam
SABA PSP 248 / PHILIPS 22RH720 / AKAI CD-37 / ADK 3540