Co dalej ?
-
- Gramofon: NAD 533
Co dalej ?
Aktualny tor jak w podpisie, kolumny będą w jakichś kolejnych zakupach więc na tą chwilę nie ma co się na nich skupiać (na razie są w zastępstwie słuchawki). Przebrnąłem przez kilka tanich wkładek, kopara opadła dopiero przy zmianie z M44G na Grado, ale że apetyt rośnie w miarę jedzenia ... to pora podnieść poprzeczkę. Wedle wszelkich opinii powinna to być Nagaoka MP-110 lub to co polecicie. Nadmienię że jestem w trakcie składania toru lampowego, czyli AVT5634 i RS TubeAmp MKII i teraz jest dylemat, czy czekać aż poskładam lamki i porównać z tym co jest, czy od razu zakupić wyższą wkładkę i dopiero robić porównania, tym bardziej że nie wiem czy zostanę przy tranach czy lampie dopóki sam nie usłyszę. Niestety nie mam w pobliżu żadnego amatora analoga (albo jeszcze Go nie poznałem) i muszę korzystać z Waszej wiedzy.
analogowo: NAD533/Goldring 1012GX -> Onkyo A-8650 -> Sony SS-E 455V, ew. AVT2744 + Pioneer SE-A1000,
cyfrowo: Daphile -> XQ-50 Pro2 -> Onkyo ...itd.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Co dalej ?
Czy zakup nowej wkładki oznacza pozbycie się wszystkich do tej pory posiadanych?
Jeśli nie - co za różnica czy kupisz kolejną wkładkę teraz czy później? I tak będziesz mógł porównać.
Jeśli nie - co za różnica czy kupisz kolejną wkładkę teraz czy później? I tak będziesz mógł porównać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Raczej nie pozbywam się się własnych zabawek, jedynie mogę czymś obdarować wuja.
Pytam teraz z kilku powodów;
- grado już się trochę naśmigało po płytach i albo nowa igła albo inna wkładka
- od samego początku nie trzyma rowka na rozbieguwce, trzeba kłaść ręcznie
- jak będę wiedział teraz czego szukać to może coś upoluje z używek.
Pytam teraz z kilku powodów;
- grado już się trochę naśmigało po płytach i albo nowa igła albo inna wkładka
- od samego początku nie trzyma rowka na rozbieguwce, trzeba kłaść ręcznie
- jak będę wiedział teraz czego szukać to może coś upoluje z używek.
analogowo: NAD533/Goldring 1012GX -> Onkyo A-8650 -> Sony SS-E 455V, ew. AVT2744 + Pioneer SE-A1000,
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A czego szukasz? Bo ja nie wiem. Nie wiem np. skąd przekonanie że Nagaoka MP-110 "to jest to" 
Podziel się oczekiwaniami.

Podziel się oczekiwaniami.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jedyne przekonanie to tyle co z opinii i informacji co ludzie używają, dlatego też pytam,a skoro już zmieniać to na lepsze.
oczekiwania: jak najszersza scena i bez koloryzowania
muzyka: głównie rock, pop, jazz
budżet: rozciągliwy oczywiście w ramach rozsądku.
Gramofon na ten czas zostaje PL-514 i raczej nie przewiduję zmiany (może kiedyś SL-Qx), za to reszta toru pewnie będzie się zmieniać, a tak w skrócie to pewnie mi wystarczy jak wyciągnie trochę więcej informacji niż grado i spadnie trochę koca z kolumn.
oczekiwania: jak najszersza scena i bez koloryzowania
muzyka: głównie rock, pop, jazz
budżet: rozciągliwy oczywiście w ramach rozsądku.
Gramofon na ten czas zostaje PL-514 i raczej nie przewiduję zmiany (może kiedyś SL-Qx), za to reszta toru pewnie będzie się zmieniać, a tak w skrócie to pewnie mi wystarczy jak wyciągnie trochę więcej informacji niż grado i spadnie trochę koca z kolumn.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Nie wiem czy nie lepiej dla kolegi @AliYO - skoro ma być bez koloryzowania - nie byłoby pozostawienie Japonii i zwrócenie się w kierunku Danii...
-
że niby Ortofon?, coś z nowej serii 2M czy klasyk 20,30 ?
czy mowa o zupełnie innym producencie ?
czy mowa o zupełnie innym producencie ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też bym skierował w stronę Ortofonów OM. Można zrobić niskokosztową próbę inwestując w OM 10, a jeśli wyjdzie że "to jest to" pod względem charakteru brzmienia to zainwestować w igłę 20, 30 czy nawet 40 
Serią 2M lepiej sobie głowy nie zaprzątać.

Serią 2M lepiej sobie głowy nie zaprzątać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
kompletną wkładkę OM5e miałem jako pierwszą i poszła właśnie do wujkowego Fryderyka, szału nie było chociaż grała przyjemnie. Wiem że 5 to nie 10, a największa różnica podobno jest między 10 a 20, także muszę chyba się z tym przespać. Jest jeszcze 540 na alledrogo, ale raczej nie od tego sprzedawcy 
A jeśli nie ortofon to jest jeszcze jakaś ciekawa opcja ?

A jeśli nie ortofon to jest jeszcze jakaś ciekawa opcja ?