strzewka pisze:Czy wkładki AT 120E, AT120 E/T AT120 E II to jest to samo?
Nie. Pomarańczowa jest starszą wersją, a niebieska nowszą. AT120 II jest również tańsza.
Jak piszę o 120E bez II to mam na myśli tą starszą wersję.
strzewka pisze:I czy będzie pasowała do Duala 604 każda z nich?
Tak.
strzewka pisze:Ten ortofon jest najtańszy czy to znaczy , że gorszy od tamtych dwóch które polecasz?
Nie. Takie kuriozum

Wg mnie to jest mniej więcej ta sama liga. OM 10 to prawie to samo co droższa i nowsza 2M Red.
Klasa diamentu igły też stanowi tu pewien wyróżnik. AT120E II, Shure M97xE, Ortofon OM 10 mają łączony diament o szlifie eliptycznym.
AT120E ma nagi diament o szlifie eliptycznym. Nagi diament zwyczajowo jest lepszy od łączonego, ale wynikające z tego różnice w odbiorze sonicznym mogą się sprowadzać stricte do niuansów.
strzewka pisze:A z tych starszych to ewentualnie jakie w jakiejś kolejności jakości?
Temat rzeka, ale jeśli mamy wspominać o czymś pod Duala to warto pamiętać o Shure V15 III, Ortofon M20 czy serii Ortofon 5x0.
strzewka pisze:Przepraszam za pytania może dla niektórych głupie ale nie znam się na tym i trudno mi powiedzieć (nawet czytając inne wątki) która wkładka jest lepsza.
Ja się wcale nie dziwię, bo to nie jest taka prosta sprawa. Takie zaoczne zalecenia to i tak jest w większej mierze strzelanie niż pewny traf w 10.

Każdy ma inne ucho i inne oczekiwania dot. brzmienia, nie mówiąc już o reszcie posiadanego sprzętu. Nie ma człowieka który słyszał wszystko i łączył wszystko ze wszystkim, więc naturalnie zawsze będą to jakieś przymiarki. Niestety mało który salon pozwala wypożyczać wkładki, więc jak już wydamy pieniądze i posłuchamy efektu to jest już trochę po ptakach.
strzewka pisze:A co do przedwzmacniacza to do wkładki MC najlepiej jak ma jeszcze dodatkowe ustawienia czyli jakie?
Impedancję i pojemność układu. Większość względnie tanich, komercyjnych przedwzmacniaczy ma mało nastawów, często świadomie ograniczając się do wybranych wkładek MC bądź tych najbardziej "zbieżnych" ustawień. Przykładowo, jak swojego czasu Sony umieszczało preamp MC w swoich wzmacniaczach to byl to produkt ustawiony sztywno pod... wkładki MC marki Sony