Wymiana wkładki w Technics SL-Q2

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Wymiana wkładki w Technics SL-Q2

Post autor: Bacek »

fiodorfud pisze: Ustawiłem 52 mm według instrukcji obsługi mojego gramofonu, a potem przykładałem do szablonu. Przestawiałem potem wkładkę do przodu ale zawsze gdy zbliżałem wkładkę do środka to igła schodziła z linii (do wewnątrz) Wróciłem więc do overhangu 52mm.
Gwarantuję że jak się trochę pobawisz to uda Ci sięto ustawić tak żeby igła idealnie śledziłą łuk. W Twoim wypadku chyba dałeś trochę za dużo do przodu. Przy Baerwaldzie możesz spróbować wstepnie ustawić igłę chyba na 53,5 mm a potem delikatnie korygować przód lub tył jak nie trafisz od razu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
fiodorfud

Re: Wymiana wkładki w Technics SL-Q2

Post autor: fiodorfud »

Pobawiłem się jeszcze trochę przesuwając wkładkę bardziej do przodu ponad zalezane 52mm i jest lepiej, na niektórych płytach całkiem przyzwoicie. Skłaniam się ku radom kolegów z zakupem igły eliptycznej do tej wkładki. Pytanie jeszcze czy lepiej tą z allegro firmy Tonnadel http://allegro.pl/igla-excel-s70ex-es70 ... 89640.html , czy może od Thakkera (Jico) https://www.thakker.eu/en/needles/s-70- ... us/a-5378/ ? Czy może to to samo ? Cena podobna.
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana wkładki w Technics SL-Q2

Post autor: Wojtek »

"Tonnadel" to "igła gramofonowa" po niemiecku, a nie nazwa firmy. Producent to najprawdopodobniej Pfeifer.

Cenowo wychodzi podobnie, ale jeśli doliczyć jeszcze wysyłkę z Niemiec to może być gorzej.

Klasa igły niby ta sama (ten sam szlif), tyle że producent niby inny. Ciężko ocenić co byłoby lepsze (jeśli w ogóle byłaby odczuwalna różnica).
Możliwe też że Thakker pisze "JICO", a oferuje igły Pfeifera w tym wypadku.

Kup to co tańsze lub rzuć monetą ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ