Przedwzmacniacz gramofonowy do 1000zł
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Przedwzmacniacz gramofonowy do 1000zł
Ostatnio nosze się z zamiarem zakupu przedwzmacniacza gramofonowego i tu pojawia sie pytanie czy za 1K zł jestem wstanie kupić coś lepiej brzmiącego niż pre amp wbudowany w mojego Marantza pm75? I jeśli tak to czy to będzie różnica 1 klasy wyżej czy też jednak przeskok o kilka klas?
Czyli ogółem mówiąc - czy "gra jest warta świeczki" za tę kwotę ?
Dodam jeszcze że w Marantzie wymienione zostały op ampy na Burr Brown OPA2134.
Czyli ogółem mówiąc - czy "gra jest warta świeczki" za tę kwotę ?
Dodam jeszcze że w Marantzie wymienione zostały op ampy na Burr Brown OPA2134.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- chudy_b
Re: Przedwzmacniacz gramofonowy do 1000zł
Coś mi się obiło o uszy że są planowane sety do budowy NUDY. Może się zamknie w 1000zł.
- restimek
Jestem słabo obeznany w temacie.
Rozumiem że NUDA to jest jakies DYI ? Wiesz ze ja sam tego nie zbuduje kupujac gotowy Kit bo się na tym nie znam.
Rozumiem że NUDA to jest jakies DYI ? Wiesz ze ja sam tego nie zbuduje kupujac gotowy Kit bo się na tym nie znam.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- chudy_b
Tak. Autorstwa kolegi ahaja. Poszukaj w necie. Jest dużo informacji.
Coś pomyślimy. Chętnie bym go sobie poskładał, ale go nie potrzebuję, więc... Zobaczymy jak pojawią się kity.
-
- restimek
Mea culpa

chudy_b - podjąłbyś się tego ? Bo rozumiem że kolega ahaja gotowych preampow nie sprzedaje?
I pytanie jak ma się jakościowo/klasowo/ brzmieniowo NUDA do takiego przykladowego CAMBRIDGE AUDIO CP2?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nijak , mam obie konstrukcje, ca stary ale to to samo co obecne
- restimek
darkman chodzilo mi raczej o ocene brzmienia.
czy jest gorszy, lepszy, rozwlaajacy na lopatki konkurencje itd.
No chcę mieć jakiś "obraz" tej konstrukcji gdyż moje doświadczenie z pre ampami to raptem 3 konstrukcje - Vivanco, i wbudowane preampy w Sony 590ES oraz Marantza wiec jak sam widzisz raczej znikome.
czy jest gorszy, lepszy, rozwlaajacy na lopatki konkurencje itd.
No chcę mieć jakiś "obraz" tej konstrukcji gdyż moje doświadczenie z pre ampami to raptem 3 konstrukcje - Vivanco, i wbudowane preampy w Sony 590ES oraz Marantza wiec jak sam widzisz raczej znikome.
- chudy_b
- darkman
- Kontakt:
OK. No nie ma się, bo one chodzą w innych klasach.
Jakościowo, to obie konstrukcje nazwałbym profesjonalnymi. CA to bardzo dobre phono pre z zakresu 300-990, ano tak. Taki duży ów zakres cenowy, bo są różne modele i lata, ale to cały czas w zasadzie ten sam PP (ceny kształtuje rynek podaży i rozpiętość jest obecnie taka właśnie).
Co do PP, które znasz, to dwa pierwsze nie mają lotów z CA jakimkolwiek modelem. Tu różnica będzie konkretna, spora i zdecydowana. Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że rasowa na korzyść CA.
Jak to zagra w Twoim torze? Nie wiem, bo nigdy nie słyszałem Marantza, którego masz i nie mam pojęcia jaka jest tam sekcja przedwzmacniacza.
Co do Nudy, to pisałem o niej kilkukrotnie na forum. Ostatnio pisał Myszor.
Nie wypowiem się o niej w wątku za 1000 zet, bo to sprzęt droższy i nie można go kupić do tysiąca. Za więcej też nie, bo nikt kto ma, praktycznie nie sprzedaje. Czy to może coś znaczyć?

W okolicach 1k (1190 i brak używek na rynku) jest jeszcze Rega MM MkII. Interesujący, ale musiałbyś posłuchać, bo nie każdemu będzie odsłuchowo. W dziale 'wzm-przed' opisałem go kiedyś po testowaniu w obecności kilku innych PP -> zerknij.
-
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Tak jest. Za nudę lekką rączką można dać 2500 i lepiej. Przynajmniej na moje ucho. Same części, obudowy i robocizna niewiele mniej kosztują. Zapuszczamy filtr wyszukiwania na allegro i czekamy jak wędkarz na rybędarkman pisze:Co do Nudy, to pisałem o niej kilkukrotnie na forum.
Nie wypowiem się o niej w wątku za 1000 zet, bo to sprzęt droższy i nie można go kupić do tysiąca. Za więcej też nie, bo nikt kto ma, praktycznie nie sprzedaje.

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Kontakt:
No właśnie. Tyle, że poza bdb opiniami nie mamy konkretnego punktu odniesienia. Trochę jak z Little Bear, który opinie na forach ma entuzjastyczne przy akceptowalnej cenie w tych granicach.zbyszek1982 pisze:Jest jeszcze Schiit Mani. Tylko ciężko u nas dostać.
Ktoś by się musiał poświęcić

W połowie listopada zamierzam się poświęcić na jakieś nowe pudełeczko do testowania, to pewnie kilku z nas-:-was,
będzie go mogło też dostać na parę dni do macania, (biorę też pod uwagę S.Mani).
-
Ja bym brał Schiita, bo mój ulubiony japńczyk był nim mocno rozentuzjazmowany 
Ja mu wierzę
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R4PvNVBUQGY[/youtube]
Inne pre z tego przedziału cenowego też ma tam zrecenzowane, więc warto pooglądać.

Ja mu wierzę

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R4PvNVBUQGY[/youtube]
Inne pre z tego przedziału cenowego też ma tam zrecenzowane, więc warto pooglądać.
- darkman
- Kontakt:
Sure.
Rega też miała u niego dobre notowania (średnia i duża, małej chyba nie robił).
Tak, przekonywujący gość dosyć, materiały warte uwagi.
Rega też miała u niego dobre notowania (średnia i duża, małej chyba nie robił).
Tak, przekonywujący gość dosyć, materiały warte uwagi.