Preampy - co wybrać?

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
kenworth2

Preampy - co wybrać?

Post autor: kenworth2 »

Witam Kolegów.Mam mały dylemat-na co się zdecydować,jaki preamp.Gramofon Thorens Td 206,wkładka At95 do wymiany na 2m reed lub Sumiko Pearl,preamp aktualny Pro-Ject box s,wzmak CA 651A i kolumny KEF Q 70.Chcę zmienić preamp.I tu rozterka czy CA Cp 2,czy Graham Slee SE czy Rega Fono . Proszę o radę na co się zdecydować.I jeszcze mała uwaga-nie mam w planie przejścia na wkładki MC. Pozdrawiam i z góry dziękuję. kenworth :violin:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Preampy - co wybrać?

Post autor: darkman »

Graham Slee - fajny!! Ma kol. @cooledit (kóledik) - to możesz zapytać o wrażenia, jak dasz dobre zasilanie, to się zrewanżuje, zaiste dobrze.
Co i jak -> j.w.
Rega Phono MM -> masz mój opis - subiektywny w dziale 'wzm+pre'. dość fajny, ale zrównowazony mocno.. cokolwiek to znaczy, ale zdaje się już pytałeś jakoś tak.
CA CP2 bez sensu wydatek na ten model akurat, ale CA to też nie zły wybór, choć celowałbym we wcześniejsze modele.(CP2 to zdaje się MM/MC - nie chce mi się sprawdzać, ale z uwagi na powyższą deklarację nt planów, to po co Tobie?)
Niestety wkładki, które planujesz to zero.. (no zbyt mały skok) skoku do przodu zasadniczo. Moim zdaniem 2M Red z Twoim CA651A zagra soczyście ale wysoko (jak dla mnie za wysoko, lepiej gra np z NAD`em niż CA). Pearl uchodzi za wkładkę wybitnie konieczną do wcześniejszego odsłuchu -> może się nie podobać.
Generalnie moim zdaniem te 3 wkładki są tego samego poziomu (nie mylić z brzmieniem), niezależnie od różnic cenowych.
kenworth2

Witam. Dzieki za podpowiedź. Wkładki gramofonowe to inny dział ale skorzystam z Twojej wiedzy Darkman-jeśli pozwolisz.Dostałem propozycję zmiany wkładki w moim Td 206 na Nagaoka Mp110 Czy to dobry wybór?Cena w sklepie 600zł z wymianą i regulacją .Jutro mam się zgłosić Będę wdzięczny. Za odpowiedż. :violin:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

kenworth2 pisze: Wkładki gramofonowe to inny dział
No właśnie...
kenworth2 pisze: Dostałem propozycję zmiany wkładki w moim Td 206 na Nagaoka Mp110 Czy to dobry wybór?
Zasadnicze pytanie jest zupełnie inne: co chciałbyś osiągnąć zmieniając wkładkę? Czego Tobie brakuje w AT-95E?
kenworth2 pisze: Cena w sklepie 600zł z wymianą i regulacją .
Drogo + zaufaj mi, że lepiej by było jakbyś sam nauczył się wymieniać wkładkę i kalibrować ramię zamiast tachać gramofon tam i z powrotem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kenworth2

Bardzo dziękuję za odpowiedź Chciałbym osiągnąć wyższą jakość odsłuchu Zdaję sobie sprawę moja konfiguracja sprzętowe to taki sobie sprzęt no może poza gramofonem Myślę że zmiana wkładki na wyższy model pojawi odsłucb A słucham staroci THE YARDBERDS ;CANED Heat itd A może inna wkładką?Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

kenworth2 pisze: na Nagaoka Mp110 Czy to dobry wybór?
Moim zdaniem to bardzo dobry wybór. Bdb relacja 'skoku jakości" w stosunku do tego co opisałeś ;)
Z ceną nie dyskutuję, bo jest kilka wariantów zakupu. Krajowo Twój wybór nie jest najgorszy, choć osobiście to geometrię ustawiłbym sam.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

OK, skoro ma być po prostu "lepiej" to Nagaoka się spisze, bo w porównaniu z AT-95E faktycznie będzie lepiej :)
Niemniej w tym przedziale cenowym mamy szerszy wybór wkładek, ale kwestia wyboru zależy od oczekiwań.
Możliwe że Shure M97xE podszedłby Tobie lepiej pod kątem słuchanej muzyki, ale też niekoniecznie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Miałem Phono Box S.
Grał z 2m red i szczurem 97xe. Moim zdaniem dobrze się to pasowało. Bez szaleństwa ale prezentacja dźwięku była bardzo poprawna.
Nie wiem czy jest sens zmieniać akurat to. Posłuchaj przed kupnem bo różnica może być niezauważalna a ograniczenia leżeć gdzie indziej.
Co Ci się nie podoba w obecnym odsłuchu ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Myszor, jak odsłuchiwałem Regę Phono (MM) to miałem też, tak z miesiąc.. półtora; PJ PBox E czyli S bez MC, jest nawet gdzieś na fotkach na forum, gdzie dałem kilka phono pre (specjalnie tylko do porównań, potrzebowałem coś z taniej półki, a firmowego i nowego) = różnica z Regą i LAR, Nudą, jest kolosalna.* Jedną z wkładek była 2M Red i sporo grała na tym.
Natomiast u kolegi, jak napisałeś, może być różnie. Fakt. Co do tego brzmienia ze wzmakiem CA kolegi, też jestem pewnien, bowiem też go odsłuchiwałem kiedyś jako potencjalny komplet do mojego CA Azur 351C/CD - wzmak bardzo fajny ale jak na brytyjskie brzmienie grający wyżej niż inne, więc nie do każdej wkładki jest dobrym zestawieniem.
Dobrze i rockowo, choć spokojnie będzie z podrzuconym przez Wojtka Shurem .. tylko Wojtku pamiętasz(?) to jest "X", on nie gra tak dobrze jak stary M97 NOS np z HE, a we wszystkich rankingach i w opiniach przegrywa z MP-110 zdecydowanie, nawet jeśli z SASem.

p.s. myłem uszy ..wówczas jeszcze :D
Awatar użytkownika
Myszor

Dark mi chodziło o to że 2mred i ten phono box to nie jest mezalians.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Myszor pisze:Dark mi chodziło o to że 2mred i ten phono box to nie jest mezalians.
No przecie wiem, tak tylko napisałem by uściślić oceny. Zawsze to dla kogoś jakiś kierunek do poszukiwań. U mnie też to grało sympatycznie.
Chodzi mi tylko o to, że kolega porusza się w obszarze bardzo zbliżonych wkładek, więc diametralnych różnic trudno oczekiwać.
OCZYWIŚCIE, że to nie jest mezalians.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

darkman pisze: a we wszystkich rankingach i w opiniach przegrywa z MP-110 zdecydowanie, nawet jeśli z SASem.
Szczerze mówiąc nie spotkałem się i mocno mnie to dziwi :) Co innego jeśli recenzujący po prostu wolą brzmienie Nagaoki względem Shure, wtedy żadna igła nie pomoże.

Ja nie sklasyfikowałbym MP-110 jako coś lepszego od Shure M97xE, AT-120E, Ortofon OM 20 czy 2M Blue.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Myszor

darkman pisze:Graham Slee - fajny!! Ma kol. @cooledit (kóledik) - to możesz zapytać o wrażenia, jak dasz dobre zasilanie, to się zrewanżuje, zaiste dobrze.
Tu kolega japończyk pojechał po grahamie https://youtu.be/oaAoydUgm64
Subskrybuję jego kanał bo na ogół wie o czym mówi.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Myszor pisze: pojechał po grahamie
Cooledit ma inny model. A Japończyk faktycznie wie co mówi.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

zbyszek1982 pisze:
Myszor pisze: pojechał po grahamie
Cooledit ma inny model. A Japończyk faktycznie wie co mówi.
Tak właśnie. Dodatkowo CulEdzik czas jakiś temu dodał mu konkretniejszy zasilacz Grahama o ile dobrze pamiętam. No ma to w fajnie skomponowanym torze, więc zestaw "robi jak ma robić". Strona japońca spoko - dzięki Myszor, będę zaglądał rzecz jasna.
Faktycznie Graham ma trochę szemranych opinii, ale póki się gościa nie wepnie we własny tor...

Z innej beczki to np Infera ma znakomite opinie, które pochodzą od użytkowników trudnych do zidentyfikowania zdaje się.
Sam układ na schemacie z lat 70-tych ze starannie dobranymi komponentami ma jednak opinię b.prostego.
Hmm.. i pisz tu wiersze :shifty: Trzeba by to mieć do testów własnych i porównać z kilkoma innymi. Nawet się zastanawiałem nad taką opcją, ale jednak nie zaryzykuję 400 zet, bo współczynnik odsprzedania nie jest wygórowany specjalnie.
Może ktoś miał do czynienia, Panowie? (bły zdaje się egzemplarz udostępniany do testów na audio cafe).
ODPOWIEDZ