Wzmacniacz do kolumn Avance Omega 530

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
decu
Gramofon: Sansui SR-212

Post autor: decu »

Chciałbym prosić o pomoc w doborze wzmacniacza do kolumn Avance Omega 530. Ich parametry:
86dB
4Ohm
30-200Watt

Chodzi mi o informację, jakiej mocy wzmacniacz będzie optymalny do ich napędzenia. Przeczytałem wiele ogólnych teorii na ten temat, ale nie czuję się na siłach samodzielnie zdecydować. Sam dotychczas miałem/mam tylko 1 wzmacniacz (Cambridge Audio ATAC3), więc na podstawie doświadczenia własnego ciężko mi wysnuć jakieś wnioski.
Ze względu na fakt, że do sprzętu mają i będą miały dostęp dzieci, chciałbym uniknąć stworzenia konfiguracji, w której przekręcenie potencjometru zabije kolumny bądź wzmacniacz. 8-)
Awatar użytkownika
BRob
Gramofon: SL 1710

Re: Wzmacniacz do kolumn Avance Omega 530

Post autor: BRob »

Cześć
Nigdy na 100% nie zabezpieczysz się przed uszkodzeniem kolumn, nawet słabowity wzmacniacz może wygenerować zniekształcenia uszkadzające głośnik wysokotonowy.
adler
Gramofon: Dual 604

Post autor: adler »

JW.Patrząc na parametry kolumn potrzebujesz wydajnego prądowo wzmacniacza.Podaj jakąś kwotę którą chcesz przeznaczyć na wzmak.
Dual CS604
Dj pre2
Rotel Rcd-951
Krell KAV300i
Heco celan xt501
Awatar użytkownika
decu

Dzięki za info, chciałbym przeznaczyć ok. 1000zł, ale muszę jeszcze zrobić szersze rozeznanie. Mam nadzieję kupić wzmacniacz z drugiej ręki, ale raczej dziesięcio- niż trzydziestoletni. Chciałbym określić pożądaną moc, co trochę zawęzi obszar poszukiwań.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To może być awykonalne, przy takich założeniach :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
decu

Wojtku dlaczego? Masz na myśli zakup w miarę młodego sprzętu za takie pieniądze, czy dobór mocy? Wiem, że cudów nie ma i jak dzieci będą miały fanaberię to i metalową kulkę popsują, ale chodzi mi o to, żeby wzmacniacz nie był zupełnie "od czapy".
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

taki trochę offtop, ale pogratulować kolumn, 530 nie widziałem w Polsce od bardzo dawna, można dostać tylko młodsze i troszkę przesadzone 503, i choć na początku wydawało się że 503 będą lepsze, czas pokazał że 530 grały czyściej i bardziej spójnie.

Co do wzmacniacza- dlaczego kolega nastawia się na sprzęt 10 a nie 30 letni?
Moim zdaniem łatwiej będzie zaproponować właśnie coś z przedziału 25- 30 lat niż 10 lat. Wojtek, to miał chyba na myśli pisząc awykonalne. Wzmacniacze brzmieniowo i mocowo odpowiadające wymaganiom, oraz porównywalne z produktami sprzed 25 lat kosztują powyżej 5 k. o ile uda się trafić okazję.

Osobiście szukał bym pod te kolumny czegoś z serii Prestige Pionieera lub Aurex Toshiby.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

decu pisze:Wojtku dlaczego? Masz na myśli zakup w miarę młodego sprzętu za takie pieniądze
Tak.
decu pisze:ale chodzi mi o to, żeby wzmacniacz nie był zupełnie "od czapy".
W jakim sensie? Nie rozumiem.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
decu

pan_winyl pisze:taki trochę offtop, ale pogratulować kolumn, 530 nie widziałem w Polsce od bardzo dawna, można dostać tylko młodsze i troszkę przesadzone 503, i choć na początku wydawało się że 503 będą lepsze, czas pokazał że 530 grały czyściej i bardziej spójnie.
Są "SALON POLSKA PIERWSZY WŁAŚCICIEL" jak napisałby handlarz samochodami używanymi. Niestety jeden z głośników wysokotonowych wydaje oprócz muzyki niepokojące trzeszczące dźwięki, co przypisuję właśnie ingerencji dzieci w działanie wzmaka.
pan_winyl pisze:Co do wzmacniacza- dlaczego kolega nastawia się na sprzęt 10 a nie 30 letni?
Przeczytałem sporo na temat starszych sprzętów i o ile nie mam oporów przed grzebaniem w starym gramofonie, to wzmacniacze wydają mi się wyższą szkołą jazdy. Mam sporą szansę na trafienie na jakieś padło, a potem albo zabawa w naprawy (o czym nie mam pojęcia), albo wsadzenie na minę kolejnego szczęśliwca.. :cry: W sumie bardziej niż na konkretnej marce/modelu zależy mi na tym, żeby sprzedający był normalnym człowiekiem, a sprzęt nie był zabytkowy i miał jeszcze parę lat życia przed sobą.
Nie jestem audiofilem, nie przesłuchiwałem zbyt wielu sprzętów, nie marzę o zestawie za milion złotych- ma być wystarczająco dobry, każdą zmianę powitam z zadowoleniem. Mam już jeden model na oku, jestem "po słowie" z właścicielem i jeśli w przyszłym tyg. wszystko pójdzie ok, to napiszę co zawitało pod strzechę.
Wojtek pisze:W jakim sensie? Nie rozumiem.
Moje pytanie w swoim rdzeniu brzmi: Jaka moc wzmacniacza będzie optymalna dla moich kolumn?
Odpowiedź "od czapy" to byłby podejrzewam wzmacniacz o mocy 500 lub 20W?
Z tego co się naczytałem wynika, że bezpieczniejszy w moim przypadku będzie wzmacniacz w okolicach stukilkudziesięciu niż 30W, dobrze rozumuję?
Wtedy trudniej będzie o przesterowanie dźwięku i usmażenie głośników wysokotonowych?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

decu pisze:Wtedy trudniej będzie o przesterowanie dźwięku i usmażenie głośników wysokotonowych?
Kuriozalnie, nie.

Nie zapewnisz sobie bezpieczeństwa przed ingerencją dzieci i potencjalnym uszkodzeniu głośników poprzez inwestycję w słaby wzmacniacz.

Pamiętaj że więcej szkód wyrządzają głośnikom zniekształcenia aniżeli moc. Z zasady im słabszy wzmacniacz tym większy poziom zniekształceń przy wyższych poziomach mocy, względem możliwości kolumn.
Teoretyzując na przykładach. Jak mamy z jednej strony wzmacniacz 30W o zniekształceniach na poziomie 0.1 czy 0.02% (mierzone przy max mocy), a wzmacniacz 100W o takim samym poziomie, to ten drugi będzie miał znacząco niższy poziom zniekształceń przy wypuście na poziomie 30W niż ten pierwszy wzmacniacz.

Głośniki wysokotonowe są generalnie niskiej mocy. To zwrotnica dba o jej stosowny podział. Najniższą impedancję jak i granice prądowe kolumn wyznaczają głośniki niskotonowe.

Są na rynku kolumny, które mają własne zabezpieczenia prądowe, niezależne od wzmacniaczowych. To może byłaby lepsza droga co do zabezpieczenia przed dzieciakami :)

Tyle teorii. Wracając do tematu w sensie praktycznym:

Tak jak napisałem na początku, ciężko będzie Tobie kupić sensowny, prawie nowy (czyli max 10-letni) wzmacniacz do 1000 złotych. Tu nie chodzi o audiofilię a poprostu stosunek jakość/cena.
Oczywiście można zdrowo-rozsądkowo założyć że starszy sprzęt będzie bardziej awaryjny niż prawie nowy, ale jak do tej mikstury dorzucimy fakt, że dzisiaj niestety nie buduję się już sprzętu tak jak kiedyś, to co nam wychodzi? Kolejne kuriozum, w sensie ze ta prawidłowość niekoniecznie musi trzymać się prawdy.

Prawie jak z samochodami czy innymi sprzętami domowymi :morda:

Generalnie jak wzmacniacz działa i nie był wcześniej "grzebany" w zły sposób to dobry wysoki model jeszcze długo posłuży, a taki jesteśmy w stanie nabyć do 1000 złotych.
Serwisowanie go też z zasady nie kosztuje majątku, nawet licząc kompletny remont.
Najgorsze co się może zdarzyć to padnięcie jakiejś części która już nie jest do dostania (albo jest trudna do dostania), ale wtedy zwyczajowo można kombinować z czymś zamiennym, więc to też nie oznacza końca drogi ani otwierania złotej szkatuły.

Może wybierzesz coś od chudego_b? Z pewnością byłaby to sensowniejsza opcja niż żonglowanie z handlarzami obiecującymi złote góry :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
decu

Wojtek 2 nieporozumienia:
1. napisałem coś dokładnie przeciwnego:
decu pisze: bezpieczniejszy w moim przypadku będzie wzmacniacz w okolicach stukilkudziesięciu niż 30W, dobrze rozumuję?
2. Ja nie zamieściłem tematu w dziale "zakupy", bo nie są dla mnie najważniejsze wskazania konkretnych ofert lub modeli, a liczyłem, że może ktoś bardziej kumaty ode mnie napisze: "kup wzmacniacz o mocy 140-160W na kanał i śpij spokojnie". :) teraz po przeczytaniu iluśtam stron wiem, że taka odpowiedź nie była i nie jest możliwa.
Szukając wzmacniacza kieruję się jego stanem, wiekiem, wyglądem, ale też tym, aby kupić od zapaleńca a nie handlarza, który robi zdjęcia sprzętu w przydomowej drewutni albo balkonie. (które zapewne służą mu za magazyn tych wszystkich audiofilskich perełek, których historię oczywiście zna na wylot, bo każdy bez wyjątku jest w pełni sprawny i nie grzebany...)
Wzmacniacz który kupię będzie dla mnie pierwszym testem, czy ja w ogóle słyszę ten "hajfaj", bo że muzykę, to jestem pewien ale czy kable to już nie byłbym przekonany... Nie potrzebuję highendu, tylko powiewu świeżości i mam nadzieję a jakiegoś rodzaju pozytywnego zaskoczenia.
Wzmacniacze chudego_b widziałem, rozważałem, ale to jednak nie mój target, pomimo iż jest to pewny strzał, za rozsądne pieniądze.
To co Wojtku piszesz o sprzęcie używanym, oczywiście rozumiem po prostu wystarczy mi (trzymając się porównania do rynku samochodów), że kupię niezbyt wysoki model w ubogiej wersji wyposażenia z końca lat 90', ale od normalnego człowieka, niż "super wintydż klasyk fullopcja" z lat 80 od handlarza licząc, że ten akurat egzemplarz nie jest trupem, bo przecież wtedy na niczym nie oszczędzano i na pewno jeszcze polata jak mu tylko zrobić to i tamto...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

decu pisze:1. napisałem coś dokładnie przeciwnego:
Fakt, zrozumiałem na odwrót :morda:
decu pisze:Wzmacniacze chudego_b widziałem, rozważałem, ale to jednak nie mój target, pomimo iż jest to pewny strzał, za rozsądne pieniądze.
Dlaczego "nie Twój target"? Jak dla mnie to pasuje jak ulał, o ile wiek jest Tobie faktycznie obojętny.
decu pisze:z końca lat 90'
Dlaczego?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:Dlaczego "nie Twój target"? Jak dla mnie to pasuje jak ulał, o ile wiek jest Tobie faktycznie obojętny.
Staram się nie polecać własnych ofert, ale rozważ DENONA DRA 825. To naprawdę fajny sprzęt. Pamiętaj, że jak Ci nie będzie pasował, możesz go odesłać. Ryzykujesz 2 dychy na kuriera. Jak chcesz czarny, to jest do kupienia uszkodzony, mogę go kupić i uruchomić dla Ciebie.
Awatar użytkownika
decu

Wojtek pisze:Dlaczego "nie Twój target"? Jak dla mnie to pasuje jak ulał, o ile wiek jest Tobie faktycznie obojętny.
Nie jest! Sądzę, że jeśli trafię sprzęt który będzie sprzedawał normalny człowiek, który używał go u siebie w normalny sposób przez tych kilka lat, to jest spora szansa, że będzie w stanie technicznym jak ze sklepu, a za dużo mniejsze pieniądze.
Koniec lat 90 podałem tylko jako przykład dla zobrazowania swojego podejścia. Może lepiej gdybym po prostu napisał, że po kilku pierwszych latach użytkowania spadek ceny samochodów jest gigantyczny i zamiast kupować nowy samochód wolałbym kupić np. 3 letni od pierwszego właściciela niż wysilać się na nówkę z salonu. To może bardziej czytelny przykład.
Kolejna sprawa to pilot, pomimo iż od wielu lat daję sobie radę bez, to często marzę o tym by zmienić głośność bez wstawania:)
W tej chwili jestem zainteresowany Yamahą A-S700- możliwe, że jutro będę mógł ją obejrzeć. Ma w miarę dużą moc, funkcje które chętnie wypróbuję (np. loudness na pokrętle tak jak w Denonie!) a nawet więcej (selektor źródła do nagrywania+wybór głośników są mi w sumie zbędne) i wizualnie bardzo mi się podoba.
Sprzęty z garażowej wyprzedaży chudego_b to trochę inna bajka stylistyczna- podobają mi się nawet niektóre (np. Sansui to piękna bestia) ale na dłuższą metę chciałbym coś skromniejszego/minimalistycznego w wyglądzie.
Dziękuję Ci chudy_b za propozycję. Ten Denon ze względu na kolor i ilość gałek/przycisków(wiadomo- amplituner) mi nie podchodzi. Będę natomiast wdzięczny gdybyś napisał co sądzisz o tej Yamaszce-czy są jakieś powody dla których nie powinienem się w nią ładować? (jeśli to nie do końca na temat to proszę o priv)
Wiem że nie słucha się oczami, z góry proszę o wybaczenie! :pray:
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

decu pisze:Będę natomiast wdzięczny gdybyś napisał co sądzisz o tej Yamaszce-
Nie miałem do czynienia z tym modelem. Są tu fani Yamahy, może coś napiszą. Na zdjęciach wnętrza widać, że wzmacniacz zrobiony solidnie. Nie widać jakiś budzetowych uproszczeń. To może byc niezły sprzęt.
ODPOWIEDZ