Wymiana sprzętu

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Mimiki

Wymiana sprzętu

Post autor: Mimiki »

Pozdrawiam, witam, dzień dobry,
Jestem posiadaczem zestawu złożonego z gramofonu Bernard gs 431, wzmacniacza Radmor 5102-TE i dwóch kolumn Altusów 75:). Zestaw taki odziedziczyłem i przysposobiłem do własnego użytku. Teraz zamierzam przerzucić się na coś lepsze, i mam pytanie, czy sprzęt wymieniać stopniowo (ew od czego najlepiej zacząć), czy lepiej poczekać dłużej (znacznie dłużej:D) i spróbować odłożyć na jakiś cały zestaw parę półek wyżej? Jak na razie myślałem o wymianie samej wkładki, z standardowej mf 104 na np cos takiego: http://allegro.pl/nowa-oryginalna-wklad ... 39281.html ale nie wiem czy to wiele zmieni. Pomieszczenie w którym aktualnie słucham ma wymiary ok 5x6m, ale to akurat może się szybko zmienić bo jestem studentem:). Jak na razie zainwestowałem w dosyć dobre słuchawki beyerdynamic dt 990 pro ale wiadomo, że odsłuch na słuchawkach to co innego. Za wszelkie rady będę wdzięczny. Pozdrawiam :)
zbyszek1982

Wymiana sprzętu

Post autor: zbyszek1982 »

Do Bernarda chyba będzie lepiej jak zainwestujesz w At95E. Jest troszkę tańsza, a niekoniecznie gorsza.

Jeżeli igłę we wkładce masz niezmienianą od nowości to w pierwszej kolejności zmień wkładkę, potem kolumny, gramofon, a na końcu Radmora.
Mimiki

Wymiana sprzętu

Post autor: Mimiki »

igła jest świeża, choć już stara, po prostu przeleżała w szafie, ale czytałem, że wymiana wkładki wiele daje, a kolumny jakie są warte uwagi do 1000 zł obie, mogą być używki?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana sprzętu

Post autor: Wojtek »

Mimiki pisze:a kolumny jakie są warte uwagi do 1000 zł obie, mogą być używki?
Pytaj w odpowiednim dziale. Nie róbmy z tego wątku "o wszystkim".

Przytaknę zbyszkowi co do kolejności wymiany sprzętu :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robhaal
Gramofon: CEC 220ST +pre CA640

Re: Wymiana sprzętu

Post autor: Robhaal »

A ja będę nieco kontrowersyjny.
Masz niezłe słuchawki, taki wstęp do "hi-endu".
Kup wzmacniacz słuchawkowy i preamp gramofonowy. Potem zainwestuj w źródło (oczywiście wkładkę zmień już teraz).
Kolumny o jakości porównywalnej z tymi słuchawkami kosztują grube tysiące, a jako student będziesz zmieniał "pomieszczenia odsłuchowe jeszcze często.
Zazwyczaj taki pokój czy salon wymaga jakiejś adaptacji w celu uzyskania odpowiedniej stereofonii.
Więc zbieraj na kolumny do docelowego lokum.
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Wymiana sprzętu

Post autor: MISSE »

Kontrowersja to podłączenie Stax'ów do mp3-trójki. :lol:

Zmień wkładkę, nakup płyt i baw się dobrze. Jak zgnuśniejesz to przyjdzie czas na inwestycję, a płyty już będziesz miał :dance:
Faziut

Wymiana sprzętu

Post autor: Faziut »

Witam wszystkich.
W związku z tym , że jest tu taki temat to się podepnę. Muszę zmienić gramofon co dokupić do zestawu Marantz PM 57 + głośniki Elac (120/140) + Dali ikon 1, kable Monster XP. Gramofon pasek, manual , może być drewno , może być vintage, klasyk. Szukam czegoś na poziomie +- 700 PLN najlepiej pod wkładkę Rega bias (bo mam nową) kurcze zbyt wiele zmiennych.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana sprzętu

Post autor: Wojtek »

Ten temat dotyczy bardziej bolączki gdzie człowiek nie wie co zmienić w całym zestawie :)

Odezwij się w dziale Gramofony -> Zakupy, skoro chcesz jedynie zmienić gramofon.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Faziut

Re: Wymiana sprzętu

Post autor: Faziut »

Ok
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Wymiana sprzętu

Post autor: pan_winyl »

Pozdrawiam, witam, dzień dobry,
Jestem posiadaczem zestawu złożonego z gramofonu Bernard gs 431, wzmacniacza Radmor 5102-TE i dwóch kolumn Altusów 75:). Zestaw taki odziedziczyłem i przysposobiłem do własnego użytku. Teraz zamierzam przerzucić się na coś lepsze, i mam pytanie, czy sprzęt wymieniać stopniowo (ew od czego najlepiej zacząć), czy lepiej poczekać dłużej (znacznie dłużej:D) i spróbować odłożyć na jakiś cały zestaw parę półek wyżej? Jak na razie myślałem o wymianie samej wkładki, z standardowej mf 104 na np cos takiego: http://allegro.pl/nowa-oryginalna-wklad ... 39281.html ale nie wiem czy to wiele zmieni. Pomieszczenie w którym aktualnie słucham ma wymiary ok 5x6m, ale to akurat może się szybko zmienić bo jestem studentem:). Jak na razie zainwestowałem w dosyć dobre słuchawki beyerdynamic dt 990 pro ale wiadomo, że odsłuch na słuchawkach to co innego. Za wszelkie rady będę wdzięczny. Pozdrawiam :)
Kolejność wymiany moim skromnym zdaniem

Wkładka- pieronem
Kolumny do 1000 zł kupisz Pylon Audio i po sprawie. Może taniej JBL jakieś ustrzelisz
Wzmacniacz, w sumie nawet nie wiem czy nie warto by go wymienić przy okazji razem z wkładką. Kolumny dobierałbym pod wzmacniacz, więc albo kupujesz je teraz z myślą o nowym wzmacniaczu, albo kupujesz wzmacniacz już wiedząc jakie kolumny kupisz.
Gramofon.

Zawsze możesz trochę podciągnąć altusy ;/ wytłumić, wymienić kable, terminale, zwrotnice poprawić... a nie czekaj to się nie kalkuluje :)
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
gawlador

Wymiana sprzętu

Post autor: gawlador »

Witam,
Jako nowy użytkownik, chciałbym prosić o radę doświadczonych forumowiczów i z góry przepraszam jeśli piszę w złym miejscu.
Przymierzam się do wymiany sprzętu i nie wiem co wybrać. Obecnie słucham płyt z Unitry G8010, z wymienioną wkładką i igłą na audiofonikę. Gramofon podłączony jest do wzmacniacza unitry, o głośnikach lepiej nie pisać...
Chciałbym kupić wzmacniacz/amplituner pod gramofon ale także taki pod który podłączę spokojnie blu-ray i telewizor, oprócz gramofonu chciałbym w późniejszym czasie podłączyć również odtwarzacz cd, póki co blu-ray będzie do tego służył.
Oprócz tego potrzebuję kolumn podłogowych, pomieszczenie ma około 25m2.
Muzyka której słucham to przede wszystkim szeroko rozumiany rock, z progresywnym na czele, a także metal, jazz, ambient, folk.
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
MeqhabTion

Wymiana sprzętu

Post autor: MeqhabTion »

Gawlador, poczytaj trochę forum. Jest tu dużo informacji, które na pewno pomogą Ci wybrać coś odpowiedniego. Pytanie podchwytliwe: Rozumiem, że chcesz stereo?
gawlador

Wymiana sprzętu

Post autor: gawlador »

Tak chcę stereo. Co do czytania forum, to im więcej czytam to mniej wiem...
Awatar użytkownika
MeqhabTion

Wymiana sprzętu

Post autor: MeqhabTion »

Spoko. Nie ma sprawy, każdy od czegos musi zacząć... Myślę, że najlepiej jak przemyślisz budżet, na forum znajdziesz jak mniej więcej go podzielić i wtedy uderz do odpowiednich wątków zakupowych. Skoro gramofon już masz z w miarę ok wkładką to chyba najlepiej zacząć od tego o czym lepiej nie pisać i wzmacniacza ;)
kielek

Wymiana sprzętu

Post autor: kielek »

gawlador pisze:audiofonikę
:?:
ODPOWIEDZ