Jak w temacie, zastanawiam się nad zmianami. Będzie długo bo i wariantów jest kilka.
Mój zestaw:
Gramofon Onkyo CP 1116A
Wzmacniacz- Amplituner Onkyo RZ800
Kolumny- Boston acustic A360 na froncie + (satelity Boston Acustic + centralny BA i Sub BA ale to nieważne bo chodzi mi teraz o dźwięk w stereo).
Muzyka bardzo różna głownie lata 70 (rock i czarny soul/funky) i filmowa ale czasem też zapodam elektroniczną np. Jarre a czasem Rap z lat 90/00 więc basu dużo. Generalnie przekrojowo poza discopolo i aktualnym popem.
Lubię barwę ciepłą głęboką ale dynamiczną.
Zestaw grający mam od kilku lat i do niedawna nic w nim nie zmieniałem dopóki nie zacząłem grzebać ze zmianą wkładki.
Miesiąc temu wymieniłem wkładkę Dual DMS 242E na Shure M95 z igłą HiTrack w oryginale (zakup dzięki Wojtkowi) i płyty teraz nabrały rumieńców, dźwięki nabrały głębi, bas wyrazistości a gitary bębny i organy hammonda brzmią naprawdę fajnie ciepło i głęboko ale dźwięk nie jest zamulony.
Odsłuch z CD lub Spotify nadal nie do końca mi odpowiada (niestety amplituner nie ma Tidala

Generalnie ten zestaw od początku na niskiej głośności brzmiał co najwyżej średnio.
Szwagier ma amplituner Denon (nie pamiętam modelu bodajże coś z serii s600) i kolumny Boston acustic A250 czyli generalnie elementy teoretycznie półkę niżej a grają lepiej niż moje zwłaszcza na niskiej głośności.
Nie wiem czy brakuje mi mocy w amplitunerze do napędzenia moich kolumn czy po prostu średni tandem z tego?
Chciałbym coś zmienić, mam 3 pomysły:
1. to dokupienie osobnego wzmacniacza pod kolumny frontowe i wpięcie tego pod amplituner. Myślałem o starym ale mocnym wzmacniaczu, najlepiej takim który dodatkowo ociepliłby barwę ale nie wiem jaki byłby sensowny w takim układzie. Nie chciałbym też wydawać za dużo, powiedzmy ok 1000-1500zł. Widziałem że jest temat o takim budżecie ale nie wiem czy dokupienie wzmacniacza w tej cenie poprawi odsłuch w stosunku do mojego amplitunera. Jeżeli stwierdzicie że to najlepsza opcja to zacznę szukać i przekopię tamten temat też dokładnie

2. Zmiana kolumn frontowych na inne, jeżeli to będzie najrozsądniejsza opcja to sprzedam swoje i zacznę szukać jakichś ciekawych używek. do zmiany kolumn po sprzedaży swoich mógłbym do kasy ze sprzedaży dołożyć pewnie do 2000zł.
3. Zmiana amplitunera na model RZ900 lub RZ920 ten wariant wydaje mi się najmniej sensowny i zdecydowanie najdroższy patrząc na to jak się zmieniły ceny, kupiłem mój RZ800 w 2017 za 3500 a teraz model RZ840 kosztuje ok 7000

Generalnie zakładam zakup sprzętów używanych a w przypadku wzmacniacza biorę pod uwagę nawet mocno starsze sprzęty z epoki analogowej:)
Wiem że się rozpisałem ale jest kilka opcji więc i pisać jest o czym, mam nadzieję że chociaż wiadomo co mam na myśli, jak nie to przepraszam i będę wyjaśniał w razie potrzeby

Pozdrawiam