Niestety garaż podobno juz pusty Chyba wolałbym z Allegro kupic niż z olx. Nad tym telefunkenem sie juz zastanawiałem, ale czekam może ktoś jeszcze z jakaś propozycja wpadnie
Ten tfk nie gra basowo. Gra neutralnie. Starsze tfk grały bardziej basowo. Jeśli ten egzemplarz ma świecący na całości wyświetlacz do częstotliwości radia to może być warty zainteresowania, ale za ~180-200zł. Poszukaj tfk ra200. To praktycznie to samo tylko różni się trochę przedwzmacniaczem. Końcówka jest ta sama. A i wybór sprzętu zaczyna się raczej od kolumn, bo na nie powinno się jak najwięcej wydać. Dopiero potem z reszty budżetu można kombinować gramofon i wzmacniacz (w takiej kolejności bo dobry wzmacniacz można kupić za 150-200zł. jak się trafi na dobrą ofertę).
oskar2905 pisze: A i wybór sprzętu zaczyna się raczej od kolumn, bo na nie powinno się jak najwięcej wydać. Dopiero potem z reszty budżetu można kombinować gramofon i wzmacniacz
Jeśli zacznie się kombinowanie i dopasowywanie jakości do budżetu to cała inwestycja bierze w łeb. System jest tak dobry jak jego najsłabszy element. A skoro 60 czy 50% kasy pójdzie na kolumny to reszta będzie coraz gorsza. Niestety.
oskar2905 pisze: bo na nie powinno się jak najwięcej wydać
To trochę tak jak z niegdysiejszym poglądem, że kolumny muszą mieś moc dwa razy większą od wzmacniacza bo jak nie to coś się spali .
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Jestes w błędzie. Dobry wzmacniacz da sie kupic za mniejsza kwote niz dobre kolumny. Wiem z doswiadczenia . O ile na gramofonach sie nie znam to na innym sprzecie vintage wydawalo mi sie ze tak . Bez problemu mozna kupic wzmacniacz do 200zł ktory bedzie grał na poziomie np. Takiego itt 8033 z allegro za kilka stow. Warunkiem jest kupienie czegos z firmy "krzak" ktorej ludzie nie znają.
No cóż, każdy ma swoje doświadczenia, swoje założenia. Nikt nikogo do niczego nie zmusza i zmuszać nie będzie.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
oskar2905 pisze: Warunkiem jest kupienie czegos z firmy "krzak" ktorej ludzie nie znają.
Oskar, tak! Pamiętaj jednak o jednym, że nie sztuka zabić kruka ani sówkę palnąć w główkę. Lecz tymczasem, rzecz to świerza: Gołą dupą siąść na jeża! Czyli sprzedać potem* wzmacniacz firmy "Krzaku" komukolwiek z małą stratą.
*potem - to kategoria uniwersalna, doskonale znana każdemu melomanowi i audiofilowi. Teoria toru, którą przedstawił mój zacny kolega Cooląbek, jest prawdziwa. Tylko tyle. I aż tyle.
Przede wszystkim toru nie kompletuje się raz na zawsze. Co jakiś czas dokonuje się jakiegoś upgradu wymieniając najsłabsze ogniwo i wówczas zmienia się konfiguracja bo coś innego zaczyna być najsłabszym ogniwem. Także ustalanie z góry przyjętej i jedynie słusznej kolejności nie ma za bardzo sensu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Zgoda że tor kompletuje się raz na jakiś czas (jeśli kogoś to hobby wciągnie), ale autor w tej chwili nie ma żadnego toru. Ja uważam że dobrze jest na początek kupić dobre i bardziej przyszłościowe kolumny za trochę większą kwotę, a inne elementy dokupić nawet trochę słabsze (chociaż to też nie zawsze jak pisałem wyżej). Wystarczy wiedzieć co kupić i można mieć fajny tor z mniej znanych firm. Prawda że może być problem z odsprzedażą chociaż w vintage audio nie ma aż z tym takiego problemu (moim zdaniem).
Oskar
z vintage jest taki problem, ze im bardziej vintage to i cena tez bardziej.Co raz mniej tego vintage by krzak.
Ile osob tyle teorii oraz za i przeciw. Chłopak sie douczy co i jak i dalej juz sam pójdzie w te krzaki
osłucha sie i będzie wiedział co chce, no albo przynajmniej będzie mu sie wydawało że wie