The best of wintydżytsu amplifikejszyn

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Re: The best of wintydżytsu amplifikejszyn

Post autor: ROCHO »

Myszor pisze:
wczoraj, 11:03
No to masz spory budżet. Mógłbyś też rozważyć pre+końcówka mocy.
Zawsze są jakieś kompromisy.
A pokój masz duży ? Bo jak nie to to np by dobrze się zgrało imho:
https://www.olx.pl/d/oferta/sugden-a21a ... 74mo7.html
Mały. Niecałe 20 m
Szukam coś w stylu klasycznego wzmacniacza. Wizerunkowo Luxman L-58A, ROTEL RA 1412 itd.
Nie chodzi też o kupienie "złomu" a później szukanie kogoś kto mi naprawi. Czekanie kolejne tygodnie lub miesiące a cena wyjdzie astronomiczna tylko, że zapłacę w odstępach. Budżet taki, bo coś dobrego kosztuje. Są granice ale zadbany wzmacniacz, po uczciwym całkowitym przeglądzie i sprzedającym, który lubi pogadać musi i to kosztować.
Po ostatnim zakupie wzmacniacza "w bardzo dobrym stanie" jestem 😉 bezlitosny w stosunku do sprzedawców.

Ładny powyższy zestaw Luxmana. Od wzmacniacza do kaseciaka (kaset już praktycznie nie mam).
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

To może przy takim budżecie Sansui AU 907MR lub Pioneer Exclusive C3 i M4 ze sprawdzone źródła: viewtopic.php?p=307122#p307122
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Czepiłeś się tego Luxmana. Szukasz ryby na telewizor czy brzmienia ?
Prawda taka że dopiero jak podłączysz to się okaże.

Ten do twojego gustu muzycznego byłby spoko:
https://www.olx.pl/d/oferta/musical-fid ... 5R9UM.html

Albo podzielić budżet i skonstruować fajny zestaw np.:
https://www.olx.pl/d/oferta/pass-labs-x ... 510Jp.html
plus
https://www.olx.pl/d/oferta/adcom-gfa-5 ... 6v5qQ.html

Do ostrego grania wspaniała kombinacja może to być.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

ROCHO pisze:
24 sie 2025, 18:57

Dlaczego tylko te dwa modele i tylko te marki? Może dlatego, że liczy się dla mnie nie tylko brzmienie, ale też wygląd vintage – a i Luxman, i Rotel prezentują się obłędnie.
Im konstrukcja bardziej wintidż tym więcej wnosi w dźwięk od siebie, trudno znaleźć urządzenie do wszystkiego. W czasach ewolucji filozofii wzmacniaczy, końcówka lat 60 do połowy 80 było wiele pomysłów na to jak ma być dobrze. Czy pętla ma być głęboka czy płytka czy mosfety czy bipolarna końcówka i wiele wiele innych istotnych zmian. Są układy subtelniejsze z fajnym brzmieniem ale ścian nie poruszą i odwrotnie.
Można trafić niekoniecznie na to co się lubi. W latach 80 i później sprzęt się ustabilizował na pewnym dobrym poziomie z niszowymi wyjątkami jak wspomniany Pass które nadal pcha swoją filozofię.
Ze wzmacniaczy uniwersalnych, dojrzałych konstrukcyjnie - moja propozycja to np. Sansui serii 907 - w wielu rodzajach ale zawsze mocnych i przyjemnych do słuchania. To urządzenie z klasy "bezpieczna przystań", może nudna 8-)
Nie ma rad na to co z czym zagra bo liczy się synergia od źródła aż do uszu z połączeniem pomieszczenia. Zawsze ostatecznie weryfikacja następuje w docelowym salonie. Opowieści o punktowych basach i krystalicznej górze mają na celu podświadomie nastawić słuchacza co ma czuć i często są kluczem do wrażenia jakie faktycznie ma. Ciekawią mnie historie zaskoczeń, że coś nie miało prawa działać a działa, są częste :-) tylko trzeba podejść do tematu z otwartą głową, słuchać sprzętu a nie rad :mrgreen: Znaczy rady co spróbować jak najbardziej ale czy to będzie dla Ciebie ok? nie wiadomo.
ROCHO pisze:
wczoraj, 11:29
Są granice ale zadbany wzmacniacz, po uczciwym całkowitym przeglądzie i sprzedającym, który lubi pogadać musi i to kosztować.
Ty nie płać za gadanie tylko za sprzęt a przegląd rów we własnym zakresie. Co drugi kloc u mnie jest po przeglądzie w renomowanym warsztacie...
Z mojego punktu widzenia lepiej by nie był bo renoma nie idzie w parze z umiejętnością lutowania, nie idzie nawet z zawodem elektronika :lol:
Ostatnio zmieniony 25 sie 2025, 13:28 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
ROCHO

"Im konstrukcja bardziej wintidż tym więcej wnosi w dźwięk od siebie."
Nie to miałem na myśli ale ok.

"Ty nie płać za gadanie tylko za sprzęt"
Dobrze otrzymać rzetelne informacje. Ok

"Opowieści o punktowych basach i krystalicznej górze mają na celu podświadomie nastawić słuchacza co ma czuć i często są kluczem do wrażenia jakie faktycznie ma."
Racja. Musi być pierdolnięcie a nie plumkanie. To musi się podobać. Najlepiej nabywcy.
Prawdą jest to, że ocenia się wygląd a później jak to gra. Spowodowane jest tym, że szuka się tego jednego, bo na resztę nie ma kasy albo miejsca lub nadzwyczajnie, po co mi tyle wzmacniaczy i gramofonów.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Widzę, że powoli przechodzimy od sfery racjonalnej do absurdu.
Dlatego nie lubię nikomu doradzać bo to strata czasu. Szczególnie w dobie AI.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Post autor: Peliks »

Mam Accu na zbyciu :D
viewtopic.php?f=59&t=22516&p=487781&hil ... se#p487781
Mam też kilka innych wzmacniaczy, jak masz do mnie "blisko" to zapraszam, możesz coś wziąć do posłuchania.
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Entre Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Grace F-8L Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
Awatar użytkownika
ROCHO

Myszor pisze:
wczoraj, 14:24
Widzę, że powoli przechodzimy od sfery racjonalnej do absurdu.
Dlatego nie lubię nikomu doradzać bo to strata czasu. Szczególnie w dobie AI.
Twoje propozycje są godne sprawdzenia w szczególności, że masz doświadczenie i dobre rozeznanie w tym temacie.
Przecież nie będę prosił byś poświęcał swój czas na odpisywanie.
Takie czasy, że wiara większa w AI niż w sprawdzenie prawdy.
Zaraz fora przestaną być pomocne. Wolę jednak szukać i coś przeczytać, zawsze coś ciekawego wpadnie.
Dziękuję wszystkim za reakcję.
Ok
Temat zamykam ze swojej strony.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ROCHO

Peliks pisze:
wczoraj, 14:47
Mam Accu na zbyciu :D
viewtopic.php?f=59&t=22516&p=487781&hil ... se#p487781
Mam też kilka innych wzmacniaczy, jak masz do mnie "blisko" to zapraszam, możesz coś wziąć do posłuchania.
Sprawdzę. Wyślij info co masz.
Dzięki
Awatar użytkownika
sponaa

Post autor: sponaa »

Cześć! Gdybyś szedł w "dzielonkę" to bardzo polecam i zapraszam na odsłuch -> viewtopic.php?p=470954#p470954
Można tego posłuchać na przedwzmacniaczach Rotel RC-995 lub Parasound P/LD-2000.
ODPOWIEDZ