Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Po co jeszcze dodatkowy tuner skoro chcesz kupić amplituner?

Tu raczej nie chodzi o "audiofilię", ale ja bym radził jednak kupić wzmacniacz dotych 300 złotych, a potem dokupić jakiś dobry cyfrowy tuner, zamiast cyfrowy amplituner za tą samą sumę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
marcin840

Post autor: marcin840 »

Wojtek pisze:Po co jeszcze dodatkowy tuner skoro chcesz kupić amplituner?
Oczywiście niepotrzebny, tak się zakręciłem, bo odpisywałem na pytanie co ma być źródłem. Od 2 dni przeglądam oferty i pogubiłem się w tym wszystkim. Opcja wzmacniacz + tuner komplikuje w moim przypadku temat x2 - bo będą dylematy jaki wybrać wzmacniacz, im dalej zabrnę w temacie, to dojdę do wniosku, że do wzmacniacza warto dorzucić 100 zł, do tunera kolejną, a później, że tunery i wzmacniacze za 500zł to się w ogóle do niczego nie nadają itd. Więc, żeby za dużo nie kombinować, spróbuję coś wynegocjować ze sprzedającym tego Rotela, ewentualnie czekam na jakaś inną propozycję, jeśli tutaj padnie i jutro kupić :)
kielek

Post autor: kielek »

Radziłbym Ci na spokojnie przemyśleć co chcesz faktycznie kupić.Ten amplituner nie jest zły,ale wiadomym jest że wzmacniacz+tuner z zasady jest lepszą kombinacją(nie ma może reguły).Nikt Ci nie wskaże konkretnie co kupić,bo jest zależne od wielu rzeczy,choćby akustyka pomieszczenia. Jak możesz przed zakupem osłuchać sprzęt i zrobisz to parę razy to sam będziesz wiedział co Tobie najlepiej pasuje.Możemy rzucać tu wiele propozycji,ale nie licz,że ktoś osłuchał wszystkie z nich i Ci zagwarantuje,ze to Ci się spodoba.Co nagle to po diable :D Każdy z nas miał,będzie miał takie dylematy,więc spokojnie.
marcin840

Post autor: marcin840 »

Ale ja jeszcze nie jestem na tyle zboczony, żeby osłuchiwać sprzęt za 300 zł, bo to moim zdaniem przegięcie, tym bardziej, że nie mam do tego jeszcze kolumn, a wydaje mi się, że tak jak piszesz, będzie to inaczej grało w różnych pomieszczeniach i z różnymi kolumnami - i tak tego raczej nie wychwycę ;) Tak się będę bawił, jak się zarażę - a na dzień dzisiejszy wystarczy, że posłucham bardziej doświadczonych forumowiczów, bo nie chcę przez swoją niewiedzę kupić totalnego złomu. Dziękuję za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

http://allegro.pl/luxman-r-5030-amplitu ... 31157.html

...i dwa pytania:
- Te wtyki bananowe nie będą przeszkadzać? Da się tam normalnie wepchnąć druty? ;)
- Dałoby się go używać jako zwykłego tunera? Których wyjść ew. użyć, by połączyć go ze wzmacniaczem?

Będę wdzięczny za odpowiedzi :)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tyrystor pisze:- Te wtyki bananowe nie będą przeszkadzać? Da się tam normalnie wepchnąć druty? ;)
Ale chamska przeróbka, no ale pewnie chciał zachować oryginalne terminale w razie czego ;)
Ewentualnie kup banany i załóż je na druty :)
Nie wiem jak koleś to zrobił, czy w ogóle ominął oryginalne terminale czy też tylko dla jednej pary.
Tyrystor pisze:- Dałoby się go używać jako zwykłego tunera? Których wyjść ew. użyć, by połączyć go ze wzmacniaczem?
Pewnie, pętlą magnetofonową, ale czy nie lepiej byłoby po prostu kupić jakiś tuner Luxmana?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Dzięki za szybką odpowiedź :)
Ale chamska przeróbka, no ale pewnie chciał zachować oryginalne terminale w razie czego ;)
Ewentualnie kup banany i załóż je na druty :)
Nie wiem jak koleś to zrobił, czy w ogóle ominął oryginalne terminale czy też tylko dla jednej pary.
W takim razie dam sobie z nim spokój. To nie jest aż tak zabawna przeróbka, jak ten Pioneer z kablem zasilającym wepchniętym obok wejścia sieciowego ;)
Pewnie, pętlą magnetofonową, ale czy nie lepiej byłoby po prostu kupić jakiś tuner Luxmana?
Już wyjaśniam. :) Primo: chciałbym dokupić klocek Luxmana, albowiem nabyty dzięki Twojej poradzie L-5 brzmi naprawdę świetnie i skutecznie przekonał mnie do sprzętu tej marki. Poza tym mam paskudnie ciasne półki na moim regale sprzętowym; w zasadzie tylko niektóre luxmany, technicsy i yamahy się tam mieszczą. Secundo: lubię Trójkę i z przyjemnością bym jej sobie posłuchał, a nie mam na czym. Tertio: amplituner Luxmana dostać u nas dużo łatwiej niż sam tuner, a poza tym, póki mój wzmacniacz nie wyzdrowieje, mógłbym używać ampli zamiast niego, czyż nie? Bo zaczynam mieć wrażenie, że gramofon patrzy na mnie z wyrzutem, ilekroć go mijam, że stoi taki zapomniany... :P
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Wzmacniacz do Technicsa SL-231

Post autor: krychu337 »

Cześć wszystkim,

przed kilkoma godzinami stałem się szczęśliwym właścicielem całkiem zadbanego Technicsa SL-231. Niestety w domu mam go "gołego" - zupełnie nie mam go do czego podłączyć, a co za tym idzie nie mam jak się cieszyć ze skrupulatnie uzupełnianej kolekcji płyt :). W związku z tym pytanie - jaki polecilibyście wzmacniacz do tego gramofonu? Nie ukrywam, że jestem stuprocentowym laikiem i odrobinę się we wszystkim gubię. Nie zależy mi na sprzęcie z najwyższej(wysokiej) półki, chciałbym żeby wszystko działało tak jak powinno, no i żeby mogło się to odbyć jak najmniejszym kosztem. Ile muszę przeznaczyć na używany wzmacniacz, który jeszcze trochę przetrzyma? Macie do polecenia jakieś konkretne modele? Najlepiej, żeby to też był Technics, czy nie ma to kompletnie znaczenia?

Jeśli temat się powtarza, to z góry przepraszam, ale nie znalazłem nigdzie podobnego tematu. :)

dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
Marcin
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Podaj jakiś budżet/granicę cenową.
krychu337 pisze:Najlepiej, żeby to też był Technics, czy nie ma to kompletnie znaczenia?
Żadnego, może poza estetycznym.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krychu337

Niestety fundusz mam mocno ograniczony, od max 300 zł.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

DIOMEDES KATO
tom113

Post autor: tom113 »

Szukam wzmacniacza do 300-350 zł.
Czy taka Yamaha będzie ok : http://allegro.pl/rewelacyjny-wzmacniac ... 58182.html ?
Będę chciał podłączyć pod nią technics sl-q2, da radę?
Awatar użytkownika
pman16

Post autor: pman16 »

@tom113
Dość fajny wzmacniacz w tej klasie cenowej, ale zależy jakiej muzyki słuchasz i jakie masz głośniki - może napisz coś więcej? Bez problemu podłączysz gramofon w tym Technicsa ponieważ Yamaha ma wbudowany preamp. Tylko jest to wersja z pilotem, który nie jest wymieniony w tej aukcji. Cena wydaje mi się też mało atrakcyjna - nie jest to znaczna przesada, ale za 50zł mniej oferta była bardziej uczciwa zważywszy że nie ma wspomnianego pilota.

p.s. sprzedawca tam pisze że ta yamaha ma filtr subsoniczny i selektor wkładek mm/mc co jest przekłamane bo tego nie posiada, tak samo moc to 65W/kanał(8omów), co może sugerować, że to handlarz i kopiuje opisy nie wiedząc co sprzedaje. Ma to oczywiście plusy dodatnie i plusy ujemne ;)
tom113

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: tom113 »

Głośników jeszcze nie mam, ale będę niedługo kupował(pewnie jakieś canton w przedziale cenowym 300-400 zł). Czego słucham? W sumie to bardzo zróżnicowanej muzyki, głównie: hip-hop i muzyka elektroniczna, ale myślę, że wpadnie też coś z jazzu i może ewentualnie coś z klasycznej, ale skupiłbym się raczej na tych 2 pierwszych pozycjach.

+licytować za 280 zł: http://allegro.pl/yamaha-ax-470-i3114185054.html ?
Awatar użytkownika
krychu337

A co sądzicie o Technicsie SU-V5 za ~250-260 zł?

http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3120069981
ODPOWIEDZ