Wzmacniacz do 200 zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: Wojtek »

Kopacz pisze:Podałem wcześniej linka do filmu który to omawia
Nie podałeś. Tak czy siak, już wiemy skąd to ogłupienie. Powiem tobie tak, jeśli nie chcesz utrudniać sobie życia to olej to co usłyszałeś w klipie. Tak będzie zdrowiej.
Tej rzekomej większości która nie poleca układów hybrydowych w końcówce mocy też za bardzo nie widać. Gdzie ona siedzi? Na elektrodzie? :morda:

Uważam że nie warto Tobie wybrzydzać dobrych konstrukcji wzmacniaczy pod tym kątem. Szczególnie jeśli nie masz jeszcze pojęcia praktycznego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: chudy_b »

Z hybrydami jest ten problem, że jak padnie to bardzo ciężko kupić oryginalny układ. To jest fakt który sam przerabiałem. Z drugiej strony jeśli wzmacniacz kosztuje 200zł, to nie ma sensu go naprawiać, lepiej kupić drugi ;)
Awatar użytkownika
Kopacz

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: Kopacz »

To wobec tego brać tego Kenwood KA 770D czy jest ryzyko,że jednak będzie brzmiał gorzej od Radmora 5102 ? Jeśli jest takie ryzyko to po prostu na razie daruję sobie zakup wzmacniacza.

Edit.
Na jakim forum kiedyś czytałem,że Fisher CA-520 to niezły wzmacniacz a co o nim sądzicie ? Tutaj widzę wieżę za 130zł http://olx.pl/oferta/wieza-fisher-ca-52 ... 98a27d4235

Dostałem taką propozycję na priva : "Pioneer A-450 R za 250 zl lub amplituner Sansui R-30 za 230 zl. lub JVC RS-33 za 170 zl "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Bierz Kenwooda albo Onkyo.
Nie czytaj więcej źródeł, które polecają takiego Fishera :)
Nikt Tobie na 100% nie zagwarantuje, że wzmacniacz X będzie wg Twoich uszu brzmiał lepiej od wzmacniacza Y, także będziesz musiał się sam przekonać.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kopacz

Wzmacniacz do 200 zł

Rozumiem,że mówimy o tych :
ONKYO TX-7730 http://allegro.pl/onkyo-tx-7730-potezny ... 74149.html
KENWOOD KA-770D http://allegro.pl/piekny-wzmacniacz-ken ... 65966.html

1981 - 1990 tabela modeli Onkyo (seria europejska) http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... /81-90.htm
TX-7730 jest drugim z najwyższych modeli amplitunera na rok 1990.Jeśli tak można interpretować tabelę.
W podobnej tabeli dla Kenwooda nie widzę modelu KA770D.Macie jakieś informację z którego roku jest ten model i jak wysokim/niskim na dany rok jest modelem ? Może jakiś link ?
Wiem ,że nikt rozsądny nie zagwarantuje jak zabrzmi dany wzmacniacz,amplituner w moich konkretnych warunkach odsłuchowych dlatego też zawsze jest ryzyko,że dany wzmacniacz nie spełni moich oczekiwań a mój niski budżet jeszcze się do tego dokłada.
Nie napisałem wcześniej ,że będzie to podłączone do komputera z kartami muzycznymi min.Santa Cruz i Six Pack+,ale to nie powinno mieć znaczenia dla wyboru wzmacniacza i amplitunera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Nie, nie amplituner, miałem na myśli Onkyo A-8250 :) Sory.
Kopacz pisze:W podobnej tabeli dla Kenwooda nie widzę modelu KA770D.Macie jakieś informację z którego roku jest ten model i jak wysokim/niskim na dany rok jest modelem ? Może jakiś link ?
To był model ze średniej stawki z końca lat '80tych.
Ściągnij sobie katalog na lata '88-'89 (trzeba się zarejestrować): http://www.hifiengine.com/manual_librar ... ents.shtml
Kopacz pisze:Nie napisałem wcześniej ,że będzie to podłączone do komputera z kartami muzycznymi min.Santa Cruz i Six Pack+,ale to nie powinno mieć znaczenia dla wyboru wzmacniacza i amplitunera.
Ano.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kopacz

Wzmacniacz do 200 zł

Kurcze ten ONKYO Integra A-8250 jest bez trzech nakładek na potencjometry.Zdjęcie nagłówkowe jest inne http://allegro.pl/kultowy-wzmacniacz-on ... 04443.html No ,ale pewnie dlatego kosztuje 260zł.Następne oferty tego wzmacniacza zaczynają się od 379zł.Nakładki może z czasem bym gdzieś trafił.Niby jest to wzmacniacz HIFI.
Googluje,googluje i nie mogę znaleźć wyjaśnienia co znaczy ,że wzmacniacz jest integrą ?
Czy między ww wzmacniaczami nie ma jakiejś wyraźnej różnicy ? Bo jeśli nie ma to chyba wybrałbym tańszy KA 770D za 186zł.
Awatar użytkownika
chudy_b

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: chudy_b »

Kopacz pisze:Nakładki może z czasem bym gdzieś trafił
Nie licz na to. A jeśli przypadkiem gdzieś się trafią, to zapłacisz jak za zboże. Żelazną zasadą przy kupnie sprzętów mocno starszych jest kupowanie ich w stanie kompletnym. Mogą być popsute, ale kompletne. Wyjątkiem jest kilka polskich bardzo popularnych wynalazków, do których da się dokupić wszystko.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Kopacz pisze:No ,ale pewnie dlatego kosztuje 260zł.
Pewnie tak.
Kopacz pisze:Niby jest to wzmacniacz HIFI.
No niby jest :D
Kopacz pisze:Googluje,googluje i nie mogę znaleźć wyjaśnienia co znaczy ,że wzmacniacz jest integrą ?
Wzmacniacz zintegrowany to innymi słowy połączenie układu przedwzmacniacza z końcówką mocy w jednej budzie :)

Różnica jest, na niekorzyść Kenwooda, ale nie jest to przepaść :) Powinieneś być zadowolony.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: pan_winyl »

Co do tych nakładek, to chudy ma rację- ustrzelić toto będzie kosmicznie ciężko, a jeśli nawet cena będzie z innej galaktyki i pewnie podana w dolarach boliwijskich.

Niemniej kiedy patrzę na te gałki, wydaje mi się że można by ustrzelić "podobne" o "podobnym" rozmiarze lub przynajmniej takie same dla wszystkich potencjometrów. Gwint/trzpień wygląda na standardowy, więc z mocowaniem nie będzie problemu dla ew. zamienników- pytanie tylko jak się z tym będziesz czuł :D bo ja przez świadomość że coś jest nieoryginalny- choćby najmniejszy przycisk, nie jeden sprzęt już sprzedałem (nie dotyczy kolumn).
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Kopacz

Wzmacniacz do 200 zł

Chcę wziąć ONKYO A-8250 tylko czekam jeszcze na odpowiedź na moje pytanie jakie wysłałem do sprzedającego.Te oryginalne nakładki na potencjometry przypominają kurki w PRL-owskiej kuchence gazowej.Nie ma to dla mnie znaczenia czy nakładki są oryginalne czy nie.Grunt żeby wyglądały profesjonalnie.Jestem po słowie ze znajomym tokarzem który zaoferował ,że wytoczy mi z jakiego tylko chcę metalu takie nakładki jakie sobie zażyczę i to za darmo.Może też coś dopasuje z gotowców na All.
Edit.
Jeszcze trochę pozawracam Wam głowę :)
Jak wypadają niżej wymienione wzmacniacze w porównaniu do ONKYO A-8250
ONKYO A-35 (275zł) którego tabela modeli z 1981 wygląda tak :
P-3060
M-5060
A-65
A-45
A-35
A-25
A-15
A-05

oraz Yamaha A-500 (270zł).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Skoro wykraczamy z pułapu 200 złotych to nieco poszerza się horyzont :)
Moim zdaniem wypadają gorzej.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kopacz

Wzmacniacz do 200 zł

Te 275 zł to maximum :)
Awatar użytkownika
Kopacz

Wzmacniacz do 200 zł

Przed chwilą kupiłem ONKYO Integra A-8250.W domu będę miał go dopiero za około 10dni ponieważ dopiero za 6-7 dni puszczę przelew.
Tak,więc Serdecznie Wszystkim dziękuje za pomoc w wyborze wzmacniacza ze szczególnym uwzględnieniem Wojtka.To jest jedyne forum na jakim można liczyć na tak fachową pomoc w zakresie kupna wzmacniacza.Na innych forach chęć pomocy pytającemu/szukającemu wzmacniacza kończy się na zaledwie góra kilku odpowiedziach po czym forumowicze nabierają wody w usta.Będę tu zaglądał częściej bo jest co czytać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Staramy się ;)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ