Wzmacniacz do 200 zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darek4x4

Re: Który wzmacniacz ? Proszę o rady

Post autor: darek4x4 »

a jeśli ta 5 nie zmieści się w moim budżecie to co wybrać pomiędzy 2 3 8 9 ?
Przyznam że cena jest też bardzo ważna , muszę jeszcze kupić gramofon i kolumny .
kielek

Który wzmacniacz ? Proszę o rady

Post autor: kielek »

Ja jeszcze ewentualnie wziąłbym pod uwagę tego Harmana,a z tymi wynalazkami z NRD dałbym sobie spokój.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: Wojtek »

Ten Hitachi HA-270 też jest fajny. Bardziej bym na niego stawiał niż na HK :)

Na przyszłość: nie przypisujmy numerów do sprzętu, bo później jak ktoś to będzie czytał to nie będzie wiedział o jakie sprzęty chodziło.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
cezi

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: cezi »

Jak dla mnie albo Hitachi HA-270, albo Grundig. Z tym że mnie osobiście wkurzałby brak nakładek na przełączniki w Hitachi, więc postawiłbym na Grundiga. Poza tym przy 200PLN budżetu, to każdy z tych klocków będzie OK, przy założeniu, że jest sprawny.
kielek

Re: Wzmacniacz do 200 zł

Wojtek pisze:Ten Hitachi HA-270 też jest fajny. Bardziej bym na niego stawiał niż na HK :)
Nie polecałem tego Hitachi ze względu na stan zewnętrzny,czyli brak nakładek na przełącznikach i nieco odrapany jest.Wiem ,że można to wszystko sobie w jakiś sposób ''naprawić'',ale chyba nie o to chodzi ;)
Poza tym też jestem zdania,że większość oprócz tych NRD-owców będzie ok. w tej cenie byle by były sprawne.
Awatar użytkownika
darek4x4

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: darek4x4 »

kielek pisze:Poza tym też jestem zdania,że większość oprócz tych NRD-owców będzie ok. w tej cenie byle by były sprawne
a które z nich to te NRD-owce ?
kielek

Re: Wzmacniacz do 200 zł

2 i 8
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

kielek pisze:Nie polecałem tego Hitachi ze względu na stan zewnętrzny,czyli brak nakładek na przełącznikach i nieco odrapany jest.Wiem ,że można to wszystko sobie w jakiś sposób ''naprawić'',ale chyba nie o to chodzi ;)
Ze względu na brak nakładek, może to być okazja. Kwestia podejścia.
Brak nakładek nie wpływa na brzmienie :)
Wsparcie finansowe forum
kielek

Wzmacniacz do 200 zł

Czy ja coś pisałem o brzmieniu?Weź pod uwagę,że wiele osób patrzy też na estetykę (w tym ja).Przecież takie urządzenie u nie jednej osoby stoi często w eksponowanym miejscu i nie musi odpychać wyglądem,nie musi wyglądać na świeżo wyciągnięte ze śmietnika,ani na takie które przeżyło upadek z któregoś tam piętra czy zderzenie z Tirem.Jak zapewne zauważyłeś jeśli coś z rzadka polecam to staram się,by były to urządzenia w miarę zadbane,czasem kosztem brzmienia,jakości itd.Często czyste techniczne dane mają się nijak do rzeczywistości i wystarczy nieraz do tego wygląd zewnętrzny by określić stan faktyczny.Już Ci kiedyś pisałem,że dla mnie normalnym nie jest,że urządzenie które powinno stać na półce/regale i z którego powinien być wycierany jedynie kurz jest zmaltretowane zewnętrznie,to tak na czystą logikę o czymś świadczy,no nie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wzmacniacz do 200 zł

kielek pisze:Weź pod uwagę,że wiele osób patrzy też na estetykę (w tym ja).
Spoko. Ja nie lubię zgadywać czy komuś to będzie przeszkadzało czy nie.
Nie jestem tą osobą i nie wiem czy dla niej ważniejsza jest okazja cenowa czy wygląd czy co innego, chyba że sama o tym napisze wprost.

Z tego samego powodu czasem podaję gramofony z połamaną lub w ogóle brakiem pokrywy czy innych elementów niekrytycznych/zastępowalnych z perspektywy technicznej, jeśli oferta jest z tego tytułu okazyjna.
Nie mi oceniać czy komuś innemu taki stan "nie wystarczy", nawet jeśli sam bym tego nie kupił, z ww. powodów.
kielek pisze:Już Ci kiedyś pisałem,że dla mnie normalnym nie jest,że urządzenie które powinno stać na półce/regale i z którego powinien być wycierany jedynie kurz jest zmaltretowane zewnętrznie,to tak na czystą logikę o czymś świadczy,no nie?
Ten Hitachi, wedle zdjęć, też przypisujemy do "zmaltretowanych fizycznie"? Ma czysty front, jakieś otarcia w rogach i ryski na górze, może po bokach, tył ma nawet lustrzane odbicie prawie że, kabel zasilania nieucięty... no i tych nakładek na przełączniki brakuje.

Nie chcę zgadywać jak do tego doszło i nie wiem czy warto. Wiemy przecież dobrze skąd ten sprzęt (obojętnie jak zadbany) się bierze. Rzadko kiedy jest to import bezpośredni od poprzedniego właściciela.

Zobaczymy na koniec licytacji, ale ja kielek naprawdę nie zdziwię się jeśli pójdzie on za te 100-200 złotych, choć dla Ciebie z tego co piszesz byłaby to rzecz nie do pojęcia.
Zresztą, w tym przedziale budżetowym to chyba kwestia zgody na kompromisy ma jednak trochę więcej sensu.

Powtarzam, kwestia podejścia do sprawy.
Tym bardziej że przecież nie zmuszam nikogo do zakupu :D
Wsparcie finansowe forum
kielek

Wzmacniacz do 200 zł

Zgadzam się z wieloma Twoimi poglądami,ale jak już mnie trochę znasz mam inne podejście ;) i takim też się sugeruję polecając coś innym.
Tak już mam :D
Może Hitachi nie wygląda masakrycznie,ale nie podejrzewam by Japońce w tamtym czasie odwalili bubel i nakładki bez powodu same odpadły. Wątpię też by osoba,która zaczyna przygodę z audio na tym poziomie wychwyciła jakieś niuanse brzmieniowe między zbliżonymi klasowo sprzętami,dlatego dla mnie najważniejsze powinno być w takim przedziale cenowym w jakim jest ten dział,by sprzęt był przede wszystkim sprawny i o ile to możliwe zadbany :)
To tyle,by nie zaśmiecać wątku zakupowego.
Awatar użytkownika
zoombie

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: zoombie »

GRUNDIG V 210 - dobra oferta w kategorii do 200 PLN?
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: Tyrystor »

Zabytkach? :shock: Toż to prawie nówki!

Wg mnie dokonasz trafnej decyzji, jeśli nie kupisz żadnego z nich. :)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Gramofon: Technics SL-D202

Wzmacniacz do 200 zł

Post autor: feelgoodhit »

Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
ODPOWIEDZ