Prośba o pomoc przy wyborze przedwzmacniacza
- KUTI
Re: Prośba o pomoc przy wyborze przedwzmacniacza
olo77 pomyśl jeszcze o jednym, kupisz np Art Dj Pre, nie spodoba się to puścisz za tą samą kasę, z nowym CA już w plecy, ja to przerobiłem...
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- KUTI
I tu jest właśnie sens brnięcia w tym temacie...zbyszek1982 pisze:olo77, Jak masz budżet na poziomie ok 1000zł, to bym się na Twoim miejscu zastanowił nad jakąś fajną integrą z wbudowanym pre. Za te pieniądze spokojnie kupisz wzmacniacz z sekcją phono, który zagra wyraźnie lepiej od ampli KD z zewnętrznym preampem.
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
-
zbyszek1982 pisze:olo77, Jak masz budżet na poziomie ok 1000zł, to bym się na Twoim miejscu zastanowił nad jakąś fajną integrą z wbudowanym pre. Za te pieniądze spokojnie kupisz wzmacniacz z sekcją phono, który zagra wyraźnie lepiej od ampli KD z zewnętrznym preampem.
olo77 pisze:Nie chce raczej zmieniać amplitunera na wzmacniacz stereo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gdyby kolega wspomniał że rozważa opcję zakupu wzmacniacza stereo to też bym tak doradził, ale skoro chce zostać przy KD to pozostaje kwestia preampowa 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W takim układzie poza Art Dj Pre bym się nie wychylał.Wojtek pisze:Gdyby kolega wspomniał że rozważa opcję zakupu wzmacniacza stereo to też bym tak doradził, ale skoro chce zostać przy KD to pozostaje kwestia preampowa
- olo77
- Gramofon: GRUNDIG PS 8000
Mam pytanko,czy ten pre amp Art dj bedzie zeczywiscie gral lepiej od mojego przedwzmacniacza wbudowanego w amplituner?Dziwie sie skad tak jak pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie.Czy CA 651p nie zagra lepiej?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Pomijając obudowę i wtyczkowy zasilaczyk, komponenty użyte do zbudowania układu w CA 651p kosztują jakieś 8-10 PLN.olo77 pisze:Dziwie sie skad tak jak pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie. Czy CA 651p nie zagra lepiej?
- chudy_b
W hurcie może tak, ale sam za tyle nie zbudujesz.zbyszek1982 pisze:komponenty użyte do zbudowania układu w CA 651p kosztują jakieś 8-10 PLN.
-
Producent w detalu nie kupuje. Myślę, że zmieścił bym się w 20zł na płytce uniwersalnej. Tam przecież sama chińszczyzna siedzi.chudy_b pisze:W hurcie może tak, ale sam za tyle nie zbudujesz.
Poza tym, chodziło mi o pokazanie, że różnica w cenie niekoniecznie wynika z różnicy w koszcie wytworzenia.
- chudy_b
Pełna zgoda. To samo urządzenie z napisem SsnagYongSrung bedzie kosztowac inaczej niż z napisem SONY. A jeszcze jest cała masa innych powodów,zbyszek1982 pisze:Poza tym, chodziło mi o pokazanie, że różnica w cenie niekoniecznie wynika z różnicy w koszcie wytworzenia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, dlatego polecamyolo77 pisze:Mam pytanko,czy ten pre amp Art dj bedzie zeczywiscie gral lepiej od mojego przedwzmacniacza wbudowanego w amplituner?

Magia. Cuda na kiju. A tak na serio to witamy w świecie audio, gdzie nie wszystko co droższe oznacza z automatu lepsze.olo77 pisze:Dziwie sie skad tak jak pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olo77
- Gramofon: GRUNDIG PS 8000
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem że Art. DJ Pre II, może ale nie musi zagrać lepiej od mojego pre-amp wbudowanego w amplituner?
Z tego co poczytałem to na pewno ma lepsze wzmocnienie, więc mogę zyskać na dynamice, której mojemu przedwzmacniaczowi właśnie brakuje. Zakres pasma ma szerszy, ma nastawy odnośnie pojemności wejściowej i filtr dolnoprzepustowy. Ale mam takie pytanko, jeżeli ktoś na nim słuchał czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka? Wiem że w tym przedziale cenowym nie można za wiele wymagać i pewnie żeby mieć ciepłe brzmienie trzeba było by zainwestować w lampy. Rozchodzi mi się czy odsłuchując go nie jest to brzmienie bardziej zbliżone do CD niż do gramofonu. Spotkałem się w niektórych opiniach z takimi spostrzeżeniami odnośnie pre-amp akurat innych firm, stąd moje obawy.
Pozdrawiam.
Z tego co poczytałem to na pewno ma lepsze wzmocnienie, więc mogę zyskać na dynamice, której mojemu przedwzmacniaczowi właśnie brakuje. Zakres pasma ma szerszy, ma nastawy odnośnie pojemności wejściowej i filtr dolnoprzepustowy. Ale mam takie pytanko, jeżeli ktoś na nim słuchał czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka? Wiem że w tym przedziale cenowym nie można za wiele wymagać i pewnie żeby mieć ciepłe brzmienie trzeba było by zainwestować w lampy. Rozchodzi mi się czy odsłuchując go nie jest to brzmienie bardziej zbliżone do CD niż do gramofonu. Spotkałem się w niektórych opiniach z takimi spostrzeżeniami odnośnie pre-amp akurat innych firm, stąd moje obawy.
Pozdrawiam.
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Tanie a cieszyolo77 pisze:pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie.
Jak masz dobre lub słabe pre we wzmacniaczu to już odpowiedziałeś sobie na pytanie.olo77 pisze:może ale nie musi zagrać lepiej od mojego pre-amp wbudowanego w amplituner
W ART Dj jest pokrętło Gain Trim. Jak będziesz nim kręcił czyli robił głośniej to może ciut stracisz z tego ciepełka. Ale jak nie słuchasz głośno muzyki to się nie obawiaj. Owszem jak masz kiepskie pre w wzmacniaczu to ten preamp trochę wyciągnie. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. Nie lękaj się.olo77 pisze:czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka?
A to czemu ? O wiele droższe pre od tego ART DJ powinny się go wstydzić. I ceną i brzmieniem. Uwierz mi. To jest mój trzeci pre i jakoś poprzednie nie powaliły mnie na kolana czy fotel. Brak wyłącznika i te świecące lampki to dla mnie jedyny minus. Gdyby był w obudowie jak CA to klękajcie. Za cenę CA możesz kupić Art DJ dla całej rodziny. Każdy będzie miał swój.olo77 pisze:Wiem że w tym przedziale cenowym nie można za wiele wymagać
-
olo77 pisze: czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka?
Czy możecie wytłumaczyć te zjawisko,bo nie bardzo kumam?ROCHO pisze:Jak będziesz nim kręcił czyli robił głośniej to może ciut stracisz z tego ciepełka
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Chodziło mi o to, że jak będzie robił głośniej Gain Trim to będzie miał dudnienie a nie granie. Może w ten sposób powinienem napisać.