Prośba o pomoc przy wyborze przedwzmacniacza

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
Awatar użytkownika
KUTI

Re: Prośba o pomoc przy wyborze przedwzmacniacza

Post autor: KUTI »

olo77 pomyśl jeszcze o jednym, kupisz np Art Dj Pre, nie spodoba się to puścisz za tą samą kasę, z nowym CA już w plecy, ja to przerobiłem...
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Awatar użytkownika
KUTI

Post autor: KUTI »

zbyszek1982 pisze:olo77, Jak masz budżet na poziomie ok 1000zł, to bym się na Twoim miejscu zastanowił nad jakąś fajną integrą z wbudowanym pre. Za te pieniądze spokojnie kupisz wzmacniacz z sekcją phono, który zagra wyraźnie lepiej od ampli KD z zewnętrznym preampem.
I tu jest właśnie sens brnięcia w tym temacie...
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
kielek

Post autor: kielek »

zbyszek1982 pisze:olo77, Jak masz budżet na poziomie ok 1000zł, to bym się na Twoim miejscu zastanowił nad jakąś fajną integrą z wbudowanym pre. Za te pieniądze spokojnie kupisz wzmacniacz z sekcją phono, który zagra wyraźnie lepiej od ampli KD z zewnętrznym preampem.
olo77 pisze:Nie chce raczej zmieniać amplitunera na wzmacniacz stereo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Gdyby kolega wspomniał że rozważa opcję zakupu wzmacniacza stereo to też bym tak doradził, ale skoro chce zostać przy KD to pozostaje kwestia preampowa :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Wojtek pisze:Gdyby kolega wspomniał że rozważa opcję zakupu wzmacniacza stereo to też bym tak doradził, ale skoro chce zostać przy KD to pozostaje kwestia preampowa
W takim układzie poza Art Dj Pre bym się nie wychylał.
Awatar użytkownika
olo77
Gramofon: GRUNDIG PS 8000

Post autor: olo77 »

Mam pytanko,czy ten pre amp Art dj bedzie zeczywiscie gral lepiej od mojego przedwzmacniacza wbudowanego w amplituner?Dziwie sie skad tak jak pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie.Czy CA 651p nie zagra lepiej?
Pozdrawiam.
zbyszek1982

olo77 pisze:Dziwie sie skad tak jak pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie. Czy CA 651p nie zagra lepiej?
Pomijając obudowę i wtyczkowy zasilaczyk, komponenty użyte do zbudowania układu w CA 651p kosztują jakieś 8-10 PLN.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

zbyszek1982 pisze:komponenty użyte do zbudowania układu w CA 651p kosztują jakieś 8-10 PLN.
W hurcie może tak, ale sam za tyle nie zbudujesz.
zbyszek1982

chudy_b pisze:W hurcie może tak, ale sam za tyle nie zbudujesz.
Producent w detalu nie kupuje. Myślę, że zmieścił bym się w 20zł na płytce uniwersalnej. Tam przecież sama chińszczyzna siedzi.

Poza tym, chodziło mi o pokazanie, że różnica w cenie niekoniecznie wynika z różnicy w koszcie wytworzenia.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

zbyszek1982 pisze:Poza tym, chodziło mi o pokazanie, że różnica w cenie niekoniecznie wynika z różnicy w koszcie wytworzenia.
Pełna zgoda. To samo urządzenie z napisem SsnagYongSrung bedzie kosztowac inaczej niż z napisem SONY. A jeszcze jest cała masa innych powodów,
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

olo77 pisze:Mam pytanko,czy ten pre amp Art dj bedzie zeczywiscie gral lepiej od mojego przedwzmacniacza wbudowanego w amplituner?
Nie, dlatego polecamy :morda: Brzmi sensownie?
olo77 pisze:Dziwie sie skad tak jak pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie.
Magia. Cuda na kiju. A tak na serio to witamy w świecie audio, gdzie nie wszystko co droższe oznacza z automatu lepsze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
olo77
Gramofon: GRUNDIG PS 8000

Post autor: olo77 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem że Art. DJ Pre II, może ale nie musi zagrać lepiej od mojego pre-amp wbudowanego w amplituner?
Z tego co poczytałem to na pewno ma lepsze wzmocnienie, więc mogę zyskać na dynamice, której mojemu przedwzmacniaczowi właśnie brakuje. Zakres pasma ma szerszy, ma nastawy odnośnie pojemności wejściowej i filtr dolnoprzepustowy. Ale mam takie pytanko, jeżeli ktoś na nim słuchał czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka? Wiem że w tym przedziale cenowym nie można za wiele wymagać i pewnie żeby mieć ciepłe brzmienie trzeba było by zainwestować w lampy. Rozchodzi mi się czy odsłuchując go nie jest to brzmienie bardziej zbliżone do CD niż do gramofonu. Spotkałem się w niektórych opiniach z takimi spostrzeżeniami odnośnie pre-amp akurat innych firm, stąd moje obawy.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: ROCHO »

olo77 pisze:pisza dobre brzmienie przy tak niskiej cenie.
Tanie a cieszy
olo77 pisze:może ale nie musi zagrać lepiej od mojego pre-amp wbudowanego w amplituner
Jak masz dobre lub słabe pre we wzmacniaczu to już odpowiedziałeś sobie na pytanie.
olo77 pisze:czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka?
W ART Dj jest pokrętło Gain Trim. Jak będziesz nim kręcił czyli robił głośniej to może ciut stracisz z tego ciepełka. Ale jak nie słuchasz głośno muzyki to się nie obawiaj. Owszem jak masz kiepskie pre w wzmacniaczu to ten preamp trochę wyciągnie. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. Nie lękaj się.
olo77 pisze:Wiem że w tym przedziale cenowym nie można za wiele wymagać
A to czemu ? O wiele droższe pre od tego ART DJ powinny się go wstydzić. I ceną i brzmieniem. Uwierz mi. To jest mój trzeci pre i jakoś poprzednie nie powaliły mnie na kolana czy fotel. Brak wyłącznika i te świecące lampki to dla mnie jedyny minus. Gdyby był w obudowie jak CA to klękajcie. Za cenę CA możesz kupić Art DJ dla całej rodziny. Każdy będzie miał swój.
kielek

Post autor: kielek »

olo77 pisze: czy nie ma utraty brzmienia winyla, czyli tego ciepełka?
ROCHO pisze:Jak będziesz nim kręcił czyli robił głośniej to może ciut stracisz z tego ciepełka
Czy możecie wytłumaczyć te zjawisko,bo nie bardzo kumam?
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: ROCHO »

Chodziło mi o to, że jak będzie robił głośniej Gain Trim to będzie miał dudnienie a nie granie. Może w ten sposób powinienem napisać.
ODPOWIEDZ