Tak wkładkę też wymienię gdy tą zużyję. Przedwzmacniacz chcę kupić bo ten który jest to jest częścią amplitunera Pioniera vsx coś tam z początku bierzącego stulecia i pewnikiem jego jakość również nie jest najwyższych lotów.
Pre gramofonowe do 2.5k PLN
-
Re: Pre gramofonowe do 2.5k PLN
-
To może podziel sobie te pieniądze, które chcesz wydać na pre na jakiś lepszej jakości wzmacniacz... nie koniecznie nowy i lepszą wkładkę. Bo jak masz vsx coś tam, to nawet pre za 2.5k tu nie pomoże
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Ja uważam, że dobrze robi.
Całego zestawu od razu nie zmieni, ale dobry preamp nie będzie wymagał już wymiany i da pogląd jak brzmi obecny zestaw.
Następnie wkładka a później zdecyduje co dalej w zależności od zasobu portfela i chęci poprawy brzmienia.
Zmiana preampa na przyzwoity i później wkładki da lepszy efekt jak słabszy preamp i lepszy wzmacniacz, bo sam preamp i zmiana wkładki na lepszą da odpowiedź czy obecny wzmak z kolumnami do słaby punkt dla jego ucha czy nie.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Ale preamp i tym samym czasie wkładkę, w tym budżecie, już by dał radę...
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Jozi
Wskazówkę mu dałem preamp a następnie wkładkę.
Bazuję zdecydowanie na moich doświadczeniach, gdzie preamp jest nr 1, bo to on eksponuje wkładkę.
-
Moim zdaniem pre, jakie by nie było przy tym ampli i przy tej wkładce zbyt dużo nie pokaże... więc lepiej, oczywiście moim zdaniem kupić lepszy wzmak i lepsza wkładkę... to już zagra, a później pre
- Jozi
Mnie nawet przy cienkich amplitunerach Dyskretniok pokazał swoją klasę.
Ale masz prawo do swojego zdania, absolutnie go nie neguję, opieram się na swoich doświadczeniach i wcale to nie oznacza, że mam rację.
Pamiętam zdanie Wojtka, że zawsze kończy się na zakupie dobrego pre, więc dlaczego nie można od niego zacząć?
-
Najpierw kupię przedwzmacniacz chociażby na wypadek gdyby zachciało mnie się wkładki mc gdyż mój pre w amplitunerze takiej nie obsłuży. W czerwcu kupię przedwzmacniacz, a już w lipcu mógłbym kupić wkładkę za maksymalnie około 2000 zł. Tylko nie wiem czy wkładka w tej cenie ma sens do Thorensa TD 204.
-
2000 zł na wkładkę do tego Thorensa to zdecydowanie za dużo. Prawdopodobnie kupię igłę AT-VMN 95 SH ale dopiero gdy się obecna wykończy.
Najpierw jednak przedwzmacniacz gramofonowy muszę kupić.
Najpierw jednak przedwzmacniacz gramofonowy muszę kupić.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlaczego?
Pre do 2.5k do podstawowej wkładki spoko, ale już "serce" gramofonu za 2k to sroga przesada?

Wybacz za słownik ale to jest przykład jakiejś pomylonej perspektywy, którą oczywiście można zwalić na braki wiedzowe.
W sensie że nie chcesz wydać aż 2k, ale jednocześnie lubisz palić pieniądze?
Sensowność inwestowania w tą wkładkę kończy się na igle E.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku
Moje pojęcie o gramofonach jest mierne ,a nawet mizerne dlatego pytam. Jeśli możesz to podaj mi kwoty jakie powinienem wydać na przedwzmacniacz gramofonowy i na wkładkę lub igłę. Sam już nie wiem ile mam na te sprzęty wydać. Załóżmy że mam do wydania 5000 zł na pre i igłę lub wkładkę.
Z góry Ci dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Moje pojęcie o gramofonach jest mierne ,a nawet mizerne dlatego pytam. Jeśli możesz to podaj mi kwoty jakie powinienem wydać na przedwzmacniacz gramofonowy i na wkładkę lub igłę. Sam już nie wiem ile mam na te sprzęty wydać. Załóżmy że mam do wydania 5000 zł na pre i igłę lub wkładkę.
Pozdrawiam
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No co Ty? Dobra wkładka z konkretną igłą zostaje "do każdego gramofonu". Zwłaszcza MM, bo wymieniasz igłę gdy się zgra i szlus.
To akurat nieporozumienie, ale świetny chłyt marketingowy, ta igła do tego korpusu, ot smiech na sali. Zaakceptuj opinię, że ot mezalians i tyle Tobie wystarczy.
No to tak, był całkiem fajny Rega MkV na forum, de facto nowy za mały pieniądz, ale już wyszedła była.
Zamów sobie PreamP_D u @Jaculek. Znany i lubiany, możliwości szerokie.
Wkładek jest multum, coś dobierzesz z poradami. Ja bym poszukał fajnego Goldringa na Gigerze przy zakładanym budżecie pewnie, bo tak normalnie to jak zwykle kupiłbym fajnego Shure lub Sony z wyższej półki i igłę w DaCapo.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
1042 to dobry wybór. Kiedyś przy zakupach z Anglii osobno body osobno igła wychodziło zauważalnie taniej niż u nas ale ostatnio nie sprawdzałem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Po co wydawać tyle pieniędzy na zewnętrzny pre-amp skoro posiadasz wzmacniacz z epoki z wbudowanym przedwzmacniaczem? Najpierw skup się na wkładce. Zewnętrzny przedwzmacniacz to jest zabawa dla zaawansowanych. Ja siedzę w gramofoniarstwie od lat '80 i jak do tej pory nie czuję potrzeby zakupu zewnętrznego przedwzmacniacza.nostrim pisze: ↑29 maja 2025, 13:32Wojtku
Pozdrawiam
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Tak zrób, jak nie chcesz czekać na konstrukcje forumowe, to taki:
https://avstore.pl/przedwzmacniacze-gra ... -mmmc.html
i kable o niskiej pojemności
https://allegro.pl/oferta/komplet-kabli ... 2023366527
Będzie o niebo lepiej, nawet przy tej podstawowej wkładce.
Powiedz jeszcze jakie masz kolumny do tego Pionera VSX coś tam

Żeby komuś doradzić na odległość, to trzeba mieć dużo informacji, o sprzęcie, preferencjach zainteresowanego i z jakich nośników słuchał muzyki, oraz czego oczekuje

Potem możemy dalej myśleć co zmienić.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego .