Jaki wzmacniacz do gramofonu? (Kenwood KA-9150)

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki wzmacniacz do gramofonu???

Post autor: Wojtek »

v_tex pisze:W takim razie powinienem chyba odpuścić sobie tą Yamahę.
Jest dużo nowszych Yamah, z serii AX. Z klasycznych niestety nie ma w tej chwili zbyt wiele. A było kilka legendarnych modeli. Chociażby CA-1020.
v_tex pisze:Chyba, że jest możliwość w jakiś sposób (nie mam zielonego pojęcia jaki:) ) wzmocnić jej możliwości.]
Niezbyt.
v_tex pisze:Nie myślę tutaj o grzebania w bebechach, ale o przedwzmacniaczu, czy jakoś tak.
Bez grzebania w bebechach to w ogóle nie ma o czym gadać, a przedwzmacniacz nie odpowiada za moc ;) O końcówce mocy myślisz :) Tego raczej nie "podkręcimy"/wymienimy. To już byłoby inne urządzenie wtedy ;)
v_tex pisze:Mam tylko jeszcze kilka pytań: czy mogę podpiąć do tych wzmacniaczy CD
Bezproblemowo. Oprócz wejścia gramofonowego mają one komplet wejść liniowych ;)
v_tex pisze:jakiej mocy kolumny mógłbym podpiąć do Sansui.
Kolumny w okolicach 100W pociągnie spokojnie, ma 70W mocy (przy 8 ohm).
v_tex pisze:To słyszałem, że z reguły rzeczy są raczej gorsze od wzmacniacza stereo. Wiesz jak to mawiają "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" Radia raczej nie zamierzam słuchać. Przede wszystkim kładę nacisk na Winyl a w dalszej kolejności na CD.
Cóż, powiem Ci że możesz w takim razie traktować stare amplitunery jako wyjątki od powiedzonka :) Oczywiście masz rację, że biorąc pod uwagę większość to wzmacniacze zintegrowane będą z reguły lepsze jakościowo od amplitunerów, jednakże wiele marek (szczególnie te z czołówki, Marantz, Pioneer, Sansui), miało wiele potężnych i wysokiej jakości amplitunerów. Są to tzw. "monster receivers". To że mają wbudowany tuner radiowy to tylko dodatek, nie trzeba z niego korzystać. Obecność tunera nie oznacza, że przedwzmacniacz i końcówka mocy musi być gorsza ;)

Przejrazałem w wolnej chwili aukcje wzmacniaczowe i trafiłem na takie rzeczy:

Kolejny Onkyo A-10. Na prawdę powinieneś ten model rozważyć, bo czytałem o nim bardzo dobre opinie. Aukcja tego sprzedawcy też poniekąd o tym świadczy.
http://www.allegro.pl/item896549477_onkyo_a_10.html

Kenwood KA-8150 (to samo co KA-8100, tylko inny kolor bodajże)
http://www.allegro.pl/item898009903_ken ... obacz.html
Informacje: http://www.thevintageknob.org/KENWOOD/K ... A8100.html

Pioneer SA-7800
http://www.allegro.pl/item893350041_pio ... _7800.html
Informacje: http://www.hifi-museum.com/js/pio/SA-7800_p.htm
Bardzo zacny wzmacniacz. Sam posiadam model SA-9800.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Re: Jaki wzmacniacz do gramofonu???

Post autor: v_tex »

Tego Pioneera już kiedyś rozważałem i faktyczne jest spoko, tylko czy aby nie za słaby. Onkyo jest faktyczne jednym z moich faworytów, na czele których stoi Sansui. Ale, ale co sądzisz o Yamasze ca - 810 bo możliwe, że coś takiego będę w stanie dostać. Gość na jednym z forów pisał, że coś takiego widział w komisie za cenę ok 400 zł.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Yamaha CA-810 jest tylko ciutkę mocniejszy od swojego braciszka i trochę więcej opcji. Normalna relacja między modelami różniącymi się o jedno "oczko" :) http://www.classicaudio.com/value/yam/CA810.html

400zł to całkiem OK cena tak czy siak. Jakie fora jeszcze badasz/wypytujesz w tym temacie? :)

Nie sądzę by Pioneer SA-7800 nie sprostał twoim oczekiwaniom :)

Tak czy siak, Onkyo, Sansui i Kenwood są tu najmocniejsi. Pioneer im depcze po piętach :)
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Kenwood? nie ukrywam, że mnie tutaj troszkę zaskoczyłeś. Myślałem, że to nie jest aż tak dobra marka.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

v_tex pisze:Kenwood? nie ukrywam, że mnie tutaj troszkę zaskoczyłeś. Myślałem, że to nie jest aż tak dobra marka.
Pisałem wcześniej (podałem chyba nawet markę Kenwood jako przykład), ale powtórzę jeszcze raz: to co dzisiaj dana marka robi nie świadczy o tym co robiła kiedyś :)
Na allegro jest w tej chwili dość rzadki i potężny amplituner, Kenwood Nine GX.

Wiedziałeś, że nawet Nokia robiła kiedyś sprzęt audio? :P Nie, nie był to jakiś super sprzęt, ale robili ;)
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Odnośnie forów, to korzystam jeszcze z hi fi, elektrody, forum.audio.com
Fajny ten ampli, ale chyba jednak zdecyduje się na stereo. Jak będzie trzeba dokupię sobie kolejny klocek. Większa satysfakcja. A tak a propos powiedz mi proszę, czy jeżeli w przyszłości będę kompletować np do wzmacniacza (bo taki mam zamiar) CD, Korektor i np tuner, to czy muszą one ze sobą być w jakikolwiek sposób kompatybilne?
Odnośnie tych parametrów (aż wstyd się przyznać), ale nie wiele z tych cyferek rozumiem:) chodzi mi o to co znaczą dane parametry, które z nich są za co odpowiedzialne i które najważniejsze.
Odnośnie Kenwooda to faktycznie może to nie jest zły model, ale poszukam, może będzie, 9100 gdzieś do kupienia. Było by fajnie :) A czy ty masz możliwość znalezienia jakiegoś fajnego sprzętu np u was w komisach? U mnie niestety bieda.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Na HFM to ci za bardzo nie pomogą. Elektroda to już prędzej. Audio.com nie znam :)
v_tex pisze:A tak a propos powiedz mi proszę, czy jeżeli w przyszłości będę kompletować np do wzmacniacza (bo taki mam zamiar) CD, Korektor i np tuner, to czy muszą one ze sobą być w jakikolwiek sposób kompatybilne?
Wystarczy że będą wtyczki i kable pasowały :) Nad korektorem to bym się zastanowił czy w ogóle będzie potrzebny. No ale to dopiero zobaczysz jak już będzie podstawowy sprzęt.
v_tex pisze:Odnośnie tych parametrów (aż wstyd się przyznać), ale nie wiele z tych cyferek rozumiem:) chodzi mi o to co znaczą dane parametry, które z nich są za co odpowiedzialne i które najważniejsze.
Żaden wstyd. Z jednej strony nie powinno się opierać tylko na cyferkach, ale z kolei to nam dużo mówi o tym czego możemy się spodziewać. Moc chyba rozpoznajesz :) THD jest ważne, poziom zakłóceń, im mniej (w %) tym lepiej. S/N, czyli stosunek sygnału do szumu, im więcej dB tym lepiej ;) To takie podstawy w sumie. No i masz przy okazji całą rozpiskę wejść i wyjść. Dodatkowo jeszcze można zwrócić uwagę na frequency response, czyli pasmo przenoszenia (w Hz). Wiadomo że im większe pasmo jest w stanie wydusić tym jakość lepsza. Nie ma co się ograniczać do 20Hz-20kHz, skoro sprzęt może więcej :)
v_tex pisze:Odnośnie Kenwooda to faktycznie może to nie jest zły model, ale poszukam, może będzie, 9100 gdzieś do kupienia.
Może się trafi, może nie. Ogółem sam widzisz, że gratek za wiele nie ma.
v_tex pisze:A czy ty masz możliwość znalezienia jakiegoś fajnego sprzętu np u was w komisach? U mnie niestety bieda.
Niestety nie. Nie chadzam po komisach. Cały swój sprzęt mam z sieci :)
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Dobra już prawie jestem zdecydowany, tylko że proszę cię o (mam nadzieje ostatnią w tej akurat kwestii) poradę. Wyeliminowałem Sansui. Zostawiłem Onkyo A 10 - 950 zł, Kenwooda KA 8100 - 550zł oraz znalazłem Luxa L 410 -700 zł. Dobrze, żeby mógł fajnie nagłośnić mój 25m pokój albo czasami imprezę. No i oczywiście przedewszystkim do Gramofonu. Główne pytanie jest takie: Różnica między nimi to 400 zł czy warto dopłacić tą kasę?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ha, czemu Sansui został odstrzelony? :)

Myślę, że Onkyo A-10 i Kenwood KA-8150 to bardzo podobne sprzęty, aczkolwiek A-10 to ciut mocniejsza i cięższa konstrukcja. Na zachodzie są mniej więcej na tym samym pułapie cenowym.

Na naszych aktualnych aukcjach może dlatego A-10 jest droższy, bo jest to jednak najwyższy model z serii? KA-8150 to "numer dwa" :)
Dodatkowo, Kenwoody bywaja dość mocno niedoceniane, co pomaga utrzymać względnie niskie ceny.
Jednakże braciszek KA-9100/9150 bezproblemowo przebija Onkyo, ale tego modelu niestety nie widać na horyzoncie.

Obydwa wzmacniacze mają dość rozbudowane sekcje przedwzmacniacza, aczkolwiek Kenwood wydaje się być tutaj troszkę dokładniejszy.
Dane techniczne Kenwooda znamy z The Vintage Knob. Co do Onkyo to znalazłem serwisówkę do niego ;) Do Kenwooda zresztą też :D
Biorąc pod uwagę gołe parametry na papierze to Kenwood powinien mniej szumieć.

Trudno powiedzieć, który z nich będzie lepiej brzmiał. To kwestie osobistych preferencji. Najfajniej byłoby móc odsłuchać jednego i drugiego przed zakupem, no ale niestety nie mamy takiego luksusu :)

Jestem pewien, że z obydwu tych wzmacniaczy będziesz zadowolony. Trudno mi powiedzieć, który z nich jest definitywnie lepszym wyborem. Osobiście pochylam się bardziej ku Onkyo (ale tylko trochę), mimo że cena może jest troszkę zawyżona (ale niewiele, "OK" byłoby przy 800zł :) ).
Zwróć też uwagę na poprzednią aukcję z A-10, u innego sprzedawcy. Chciał za niego 900zł.

Zauważ że nie wspomniałem nic o Luxmanie. Ja bym go sobie odpuścił. Konkurenci są lepsi :)

Sam miałbym dylemat przy takim wyborze. W sieci nie znalazłem żadnych negatywnych opinii o nich ;) Zaufaj instynktom i dokonaj wyboru, to też się w pewnym sensie liczy :D
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Sansui "odstrzeliłem" z kilku powodów. Po pierwsze cena - ponad 1000 zł z dowozem - Sporo. Wiem oczywiście, że onkyo kosztuje prawie tyle samo, ale mnie urzekł. Kolejnym argumentem przemawiającym przeciw temu wzmacniaczowi jest (wiem, że to głupio zabrzmi) wygląd. Jestem jednak estetą, nie będę ukrywał, a jeżeli parametry są podobne, to wole Onkyo. Wpasuje mi się pod kolor gramofonu :). To onkyo wydaje mi się być idealne, ale odstrasza mnie tutaj też cena - 1000 zł z dowozem. Przy takim wydatku, na kolumny będę zbierał z kolejne pół roku ;( Dlatego chyba zdecyduje się na Kenwooda, który też jest ładny :), a do tego ma dobre - porównywalne do onkyo staty. Kwestia tylko jednej rzeczy. Czy do kenwooda podepnę i wykorzystam w pełni ok. 100W głośniki? Bo o takich właśnie myślałem w przyszłości. Jeżeli nie to zdecyduje się na Onkyo, jeżeli tak to Kenwood. I jeszcze jedno czy do któregoś z nich miałbym możliwość podpiąć subwofer? To już tak myśląc przyszłościowo. Jeżeli dałbyś radę odpisać mi do 18:51:48s :), to byłbym bardzo wdzięczny. Bo o tej dokładnie godzinie kończy się aukcja Onkyo.
Ps. Muszę jutro dokonać ostatecznego wyboru, bo zawale sesję ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Rozumiem.
v_tex pisze:To onkyo wydaje mi się być idealne, ale odstrasza mnie tutaj też cena - 1000 zł z dowozem. Przy takim wydatku, na kolumny będę zbierał z kolejne pół roku ;(
Czasami takie poświęcenie jest warte zachodu. Od razu przypomina mi się czas kiedy kompletowałem nowy system audio tuż po przenośce do Warszawy (studia) :) A gdzie ty jesteś w ogóle?
v_tex pisze:Czy do kenwooda podepnę i wykorzystam w pełni ok. 100W głośniki? Bo o takich właśnie myślałem w przyszłości.
Z pewnością. Na "100% w pełni" to nie mogę przytaknąć, gdyż przydałby się tutaj ok. 100W wzmacniacz z kolei, ale też to niesie ze sobą niekorzyść, gdyż przy mocniejszym graniu wzrasta ryzyko spalenia głośników, gdyż dochodzimy do ich granic wytrzymałości. Dobre, efektywne kolumny ok. 100W zagrają mocno z Kenwoodem. Przypuszczam, że nie będziesz odczuwał niedosytu w swoim pokoju :)
v_tex pisze:I jeszcze jedno czy do któregoś z nich miałbym możliwość podpiąć subwofer? To już tak myśląc przyszłościowo.
Aktywny (z wejściem liniowym) pewnie tak, aczkolwiek wątpię by był Ci potrzebny (tak jak korektor). Przy porządnych kolumnach głośnikowych nie można myśleć w kategoriach kina domowego :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No i jak się skończyło? Widzę, że aukcja Onkyo się zakończyła, ale nikt nie kupił, a aukcja Kenwooda nadal trwa.
Coś się stało za kulisami? :)

Przy okazji, pojawił się Kenwood KA-9150 :)
http://www.allegro.pl/item904480717_wzm ... kazja.html
Sprzedawca chce 1200zł, myślę że warto ;)
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Witam Serdecznie!!!

Nie pisałem na forum ostatnio, bo działałem prężnie w tej sprawie. Ogólnie rzecz biorąc kupuję Onkyo A-10. Dogadałem się ze sprzedawcą na cenę 825 zł wliczając z dowozem. Myślę, że to nawet dobra opcja. Tak czy inaczej jestem bardzo, bardzo zły, że dopiero teraz został wystawiony ten Kenwood!!! Dał bym za niego te 1200 zł. Ehh! szkoda. Może da się jeszcze coś odkręcić... chociaż z drugiej strony nie chcę robić facetowi kwasów.

Jeżeli chodzi o pytanie skąd jestem to studiuje w Cieszynie, a jestem z Sosnowca.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ojoj! No to słuchaj, skoro jeszcze nie masz tego Onkyo to gadaj z facetem, że bardzo przepraszasz, zmieniasz zdanie i ogółem prosisz o zwrot. Myślę, że nie powinien robić tutaj problemów. Powiesz że wynikła nagła sytuacja no i nie możesz teraz wydać tej kasy na wzmacniacz czy coś ;)
Skoro transakcja poza allegro no to nie masz tu jakiejś obligacji. że musisz brać zakupiony sprzęt. A może jeszcze nie dokonałeś przelewu czy też umówiliście się na zapłatę przy dowozie? No to w ogóle bezproblemowo, wystarczy przeprosić, zrezygnować i tyle.

Jak tylko usłyszysz od gościa OK to nawet nie czekaj na to aż przelew wróci tylko od razu dogaduchy z gościem od Kenwooda by zaklepać interes.

Już nie takie akcje się robiło ;)
Wsparcie finansowe forum
v_tex

Słuchaj, gadałem z facetem i ogólnie wyszła taka akcja, że sprzedał tego Onkyo komuś za lepszą kasę. Od razu jak tylko dowiedziałem się o tym, zadzwoniłem do faceta od Kenwooda. Ugadałem się z nim na 1000 zł. Zaklepał mi to, ale boje się, że ktoś mu da lepszą opcje, dlatego właśnie, jak wszystko się ułoży po mojej myśli, pojadę do Katowic obejrzeć i ewentualnie odebrać sprzęt. Mam tylko pytanie i WIELKĄ PROŚBĘ! Powiedz mi proszę, na co mam jutro zwrócić uwagę przy ewentualnych oględzinach.

Ps.
Ale jestem podjarany tym kenwoodem. Chyba dzisiaj nie zasnę przez niego. Boje się tylko, żeby nie wyszła akcja podobna jak z kolesiem od Onkyo. Ze względu na to, że już jutro tam pojadę proszę Cie bardzo, żebyś odpisał mi w miarę możliwości jak najszybciej.
ODPOWIEDZ