Wzmacniacz do glośników Monitor Audio Bronze BX2
-
- Gramofon: Technics SL-D3
Wzmacniacz do glośników Monitor Audio Bronze BX2
Cześć,
Szukam, jak w tytule jakiegoś dobrego wzmacniacza, który napędzi lepiej te monitory od mojego starego amplitunera Denon DRA 365.
Ogólnie brzmienie tego Denona nie jest złe, ale z tego co wyczytałem to jednak po samym wzmacniaczu mogę spodziewać się sporo więcej.
Myślałem o:
-Denon PMA 860
-Denon PMA 1060
Czy będzie to odczuwalna różnica?
Oprócz tego na tor składa się gramofon Technics Sl-D3 z wkładką Nagaoka MP-110( z polecenia Wojtka, dzięki jeszcze raz) i CD Denon 615. Muzyka to głównie Rock i Hardrock. Co byście mogli polecić do 1000 PLN. Wiem że jest taki temat jak wzmacniacz do 1000pln, przeczytałem, ale mi chodzi o wskazówki pod podane monitory, a i pomieszczenie to około 15/18 m2
Dzięki
Szukam, jak w tytule jakiegoś dobrego wzmacniacza, który napędzi lepiej te monitory od mojego starego amplitunera Denon DRA 365.
Ogólnie brzmienie tego Denona nie jest złe, ale z tego co wyczytałem to jednak po samym wzmacniaczu mogę spodziewać się sporo więcej.
Myślałem o:
-Denon PMA 860
-Denon PMA 1060
Czy będzie to odczuwalna różnica?
Oprócz tego na tor składa się gramofon Technics Sl-D3 z wkładką Nagaoka MP-110( z polecenia Wojtka, dzięki jeszcze raz) i CD Denon 615. Muzyka to głównie Rock i Hardrock. Co byście mogli polecić do 1000 PLN. Wiem że jest taki temat jak wzmacniacz do 1000pln, przeczytałem, ale mi chodzi o wskazówki pod podane monitory, a i pomieszczenie to około 15/18 m2
Dzięki
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz do glośników Monitor Audio Bronze BX2
W sensie, że nowy Panie kolego czy 2nd hand, interesuje?
Mogę z autopsji poinformować, że tych BX2 - całkiem przyjemnych, jesli napisałeś o podstawkowych, słuchałem na 3 wzmakach.
Yaquin MS30 (tube) - wypadł bdb ale pod mocnym torem i wkładką, klasowym preampem,
Cambridge audio azur 351,
NAD 326 Bee,
(btw, żadnego z nich już nie posiadam, ale były fajne dość!).
Zdecydowanie najlepiej wypadł NAD. I w mojej opinii to bdb integry do wzmiankowanej muzyki, sprawdzą się też Onkyo. Modeli jest sporo do wyboru.
Nie sprawdzą się Luxmany vintage, zbyt okiełznany bas - genialny do jazzu i akustyki, klasyki, elektroniki, wiem bo mam już trzeciego w torze.
Mogę z autopsji poinformować, że tych BX2 - całkiem przyjemnych, jesli napisałeś o podstawkowych, słuchałem na 3 wzmakach.
Yaquin MS30 (tube) - wypadł bdb ale pod mocnym torem i wkładką, klasowym preampem,
Cambridge audio azur 351,
NAD 326 Bee,
(btw, żadnego z nich już nie posiadam, ale były fajne dość!).
Zdecydowanie najlepiej wypadł NAD. I w mojej opinii to bdb integry do wzmiankowanej muzyki, sprawdzą się też Onkyo. Modeli jest sporo do wyboru.
Nie sprawdzą się Luxmany vintage, zbyt okiełznany bas - genialny do jazzu i akustyki, klasyki, elektroniki, wiem bo mam już trzeciego w torze.
-
Do tej kwoty to bardziej jakaś używka. Z tego co widziałem to Nad 326 bee, nie ma wejścia phono. Coś dobrego do tej kwoty z wejściem phono i co by nadawało się do tych podstawek i rodzaju muzyki. Jakieś sugestie ?
Dzięki Panie kolego za odpowiedź
Dzięki Panie kolego za odpowiedź

-
- Gramofon: Technics SL-10
U mnie te bx2 grały z audiolab 8000a - polecam, tylko warto we wzmacniaczu kondensatory wymienić i nic na nim nie stawiać bo się grzeje troszkę.
- darkman
- Kontakt:
Tak, NAD 326Bee nie posiada sekcji phono.
Generalnie jeśli chcesz z wejściem phono, to szukasz integry z epoki, np starsze, a fajne Yamaha czy Kenwoody będą miały.
Z bardziej współczesnych nie mają lub b.podstawowe, co i tak kończy się potem zakupem jakiegoś phonostage ze średnio budżetowej półki. I tak się to pewnie skończy u ciebie, więc w konsekwencji bym się nie upierał, że to ma być koniecznie z phono.
W Denonach nie pomogę bo się na nich nie znam jeśli nie są wkładkami
Generalnie jeśli chcesz z wejściem phono, to szukasz integry z epoki, np starsze, a fajne Yamaha czy Kenwoody będą miały.
Z bardziej współczesnych nie mają lub b.podstawowe, co i tak kończy się potem zakupem jakiegoś phonostage ze średnio budżetowej półki. I tak się to pewnie skończy u ciebie, więc w konsekwencji bym się nie upierał, że to ma być koniecznie z phono.
W Denonach nie pomogę bo się na nich nie znam jeśli nie są wkładkami

-
Gdzieś tam w internetach jeszcze polecali Marantz-a PM 6005, to mam teraz audiolab 8000a i Nad 326Bee, może coś, ktoś jeszcze poleci. Czy jak bym się zdecydował na tego Nada to ten przedwzmacniacz Nada PP 2e byłby wystarczający? Bo co do tego audiolaba to troszkę przerażająca perspektywa.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-ax-7 ... c_platform
lub
https://www.olx.pl/d/oferta/nad-c326-be ... bserved_ad
i pre
https://www.olx.pl/d/oferta/ifi-zen-air ... bserved_ad
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

- darkman
- Kontakt:
Nie, te preampy NAD są nie polecane. Słabe.
Znajdziesz coś Cambridge Audio ze starszej serii tzn niekoniecznie Solo/Due bo przydrogawe. V90 LPS z drugiej ręki itp. Zen, Ifi, Rega. Trzeba polować, bo ceny nowych są chore jak na ich mozliwości.
Na forumowym bazaar pojawiają się od czasu do cz, fajne oferty również.
Ta oferta Zen dobra za fajny i mały piniondz".
np bdb Schiit: dość okazyjnie,
https://www.olx.pl/d/oferta/przedwzmacn ... c_platform
Najpierw wybierz wzmak i potem wrócimy do tematu.
-
Po opiniach kusi mnie ten Nad 326, pomyślę i jak nic innego nie wpadnie mi w „oko” to się pewnie zdecyduje na niego.
Chyba że ktoś słyszał te kolumny z czymś innym i coś zaproponuje, wtedy będzie jakiś wybór
No udało się wyrwać tego Zena, jeszcze nawet taniej niż było w ogłoszeniu
Chyba że ktoś słyszał te kolumny z czymś innym i coś zaproponuje, wtedy będzie jakiś wybór

No udało się wyrwać tego Zena, jeszcze nawet taniej niż było w ogłoszeniu
-
Chciałem dać znać, że stałem się posiadaczem wzmacniacza Nad c-326Bee, którego polecił mi darkamn (dzięki bardzo), jestem zachwycony jak brzmi z tymi kolumnami, czekam na przedwzmacniacz do gramofonu, ale myślę że to co pokazał z CD, to będzie dobrze. Dzwięk jest czysty i naturalny. Moc tego zestawu przeraża i budzi szacunek

- darkman
- Kontakt:
O cholera.. jak tak to tak. Pamiętaj, że on ma tzw "soft start", czyli po włączeniu chwilę czekasz, aż "pyknie przekaźnik" i zmieni kolor diody. Poza tym możesz go trzymać sobie w pozycji gotowej do pracy "tylko wyłączony power" lub "całkiem wyłączony - knefel z tyłu" gdy np wyjeżdżasz na weekend lub dłużej.
Poza tym są jeszcze 356Bee itd.. rodzinka taka, a na Ałdiostereło (i Allegro) jest taki gość od modyfikacji NAD'ów gdyby się kiedyś naszło na poprawki - gość jest sprawdzony i ma wiele komentarzy, nieprzychylnych również więc mozna się jakoś odnieść do tego co robi.
Poza tym są jeszcze 356Bee itd.. rodzinka taka, a na Ałdiostereło (i Allegro) jest taki gość od modyfikacji NAD'ów gdyby się kiedyś naszło na poprawki - gość jest sprawdzony i ma wiele komentarzy, nieprzychylnych również więc mozna się jakoś odnieść do tego co robi.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 

-
Dzięki Darkman za rady. Skąd takie zdziwienie?
Udało się upolować zestaw Nad 326bee z CD-kiem 516bee. Poluję teraz do kompletu na tuner do zestawu Nad 426, ale ciężko go złapać, bo albo srebrny albo cena z kosmosu. Na eBayu są, ale trzeba czekać miesiąc
Udało się upolować zestaw Nad 326bee z CD-kiem 516bee. Poluję teraz do kompletu na tuner do zestawu Nad 426, ale ciężko go złapać, bo albo srebrny albo cena z kosmosu. Na eBayu są, ale trzeba czekać miesiąc