ROCHO pisze: ↑24 sie 2025, 18:57
Dlaczego tylko te dwa modele i tylko te marki? Może dlatego, że liczy się dla mnie nie tylko brzmienie, ale też wygląd vintage – a i Luxman, i Rotel prezentują się obłędnie.
Im konstrukcja bardziej wintidż tym więcej wnosi w dźwięk od siebie, trudno znaleźć urządzenie do wszystkiego. W czasach ewolucji filozofii wzmacniaczy, końcówka lat 60 do połowy 80 było wiele pomysłów na to jak ma być dobrze. Czy pętla ma być głęboka czy płytka czy mosfety czy bipolarna końcówka i wiele wiele innych istotnych zmian. Są układy subtelniejsze z fajnym brzmieniem ale ścian nie poruszą i odwrotnie.
Można trafić niekoniecznie na to co się lubi. W latach 80 i później sprzęt się ustabilizował na pewnym dobrym poziomie z niszowymi wyjątkami jak wspomniany Pass które nadal pcha swoją filozofię.
Ze wzmacniaczy uniwersalnych, dojrzałych konstrukcyjnie - moja propozycja to np. Sansui serii 907 - w wielu rodzajach ale zawsze mocnych i przyjemnych do słuchania. To urządzenie z klasy "bezpieczna przystań", może nudna
Nie ma rad na to co z czym zagra bo liczy się synergia od źródła aż do uszu z połączeniem pomieszczenia. Zawsze ostatecznie weryfikacja następuje w docelowym salonie. Opowieści o punktowych basach i krystalicznej górze mają na celu podświadomie nastawić słuchacza co ma czuć i często są kluczem do wrażenia jakie faktycznie ma. Ciekawią mnie historie zaskoczeń, że coś nie miało prawa działać a działa, są częste

tylko trzeba podejść do tematu z otwartą głową, słuchać sprzętu a nie rad

Znaczy rady co spróbować jak najbardziej ale czy to będzie dla Ciebie ok? nie wiadomo.
ROCHO pisze: ↑wczoraj, 11:29
Są granice ale zadbany wzmacniacz, po uczciwym całkowitym przeglądzie i sprzedającym, który lubi pogadać musi i to kosztować.
Ty nie płać za gadanie tylko za sprzęt a przegląd rów we własnym zakresie. Co drugi kloc u mnie jest po przeglądzie w renomowanym warsztacie...
Z mojego punktu widzenia lepiej by nie był bo renoma nie idzie w parze z umiejętnością lutowania, nie idzie nawet z zawodem elektronika