Witam.
Od niedawna mam zamiar kupić sobie jakieś audio do pokoju ponieważ dotychczas jedynym odtwarzaczem w moim domu jest laptop.
Wybór padł na gramofon, jestem fanem starszych technologii a do tego winyle mają w sobie coś urzekającego mnie.
Nie mam za dużo kasy na sprzęt jednak znalazłem w domu dwa wzmacniacze z wejściem phono, jeden to Dual CV1400 a drugi ONKYO A-8830.
Czy któryś z nich będzie nadawał się na początek mojej przygody z winylami?
Dual CV1400 lub ONKYO A-8830. Czy nadadzą się na początek?
-
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Dual CV1400
Jesteś w bardzo dobrej sytuacji bo oba wzmacniacze nadają się na początek pyrzygody z winylami. Co do wyboru którego to sam powinieneś zdecydować, który lepiej dla Twych uszu brzmi. Ważne abyś dobrał sobie do nich kolumny. Ja mam faworyta tego tandemu ale nie będę sugerował, bo to Ty powinieneś zdecydować mając taką możliwość wyboru
.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
Moim faworytem na ten moment jest Dual sugerując sie opiniami panującymi w internecie i zauroczeniem ich gramofonem Dual 701 (na który i tak mnie póki co nie stać). Sprawa jest tego typu że są one mojego wujka i pewnie będę musiał odkupić któryś jeśli będę chciał mieć na stałe, na ile wyceniałbyś jeden i drugi? Rozumiem że skoro oba mają wejście PHONO to przedwzmacniacza już nie będę potrzebował, tak?
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Re: Dual CV1400 lub ONKYO A-8830. Czy nadadzą się na począte
Dobrze, że czytasz opinie ale nie wiem jak mam bardziej zrozumiale napisać, że nie oczami słuchasz.mJak masz możliwość to dokonaj porównania odsłuchując oba wzmacniacze. Dual 701 to bardzo dobry gramofon ale ja osobiście nie jestem fanem wzmacniaczy tej marki. Miałem tego nie pisać by nie było na starcie osobistych sugestii bo nie mam Twoich uszuteh0lzon pisze:Moim faworytem na ten moment jest Dual sugerując sie opiniami panującymi w internecie i zauroczeniem ich gramofonem Dual 701 (na który i tak mnie póki co nie stać).

Co do ceny to musisz sprawdzić w różnych miejscach (alle, ebay, olx ......) a tak naprawdę to zależy od stanu technicznego. Dodatkowym atutem jest to, że ich pochodzenie jest wiadome. Negocjuj ile się dateh0lzon pisze: Sprawa jest tego typu że są one mojego wujka i pewnie będę musiał odkupić któryś jeśli będę chciał mieć na stałe, na ile wyceniałbyś jeden i drugi? Rozumiem że skoro oba mają wejście PHONO to przedwzmacniacza już nie będę potrzebował, tak?

Oba to integry więc mają wbudowane PRE.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
-
Dobra, jestem po małych testach, oba grają całkiem fajnie, onkyo głośny i czysty dzwięk, dual cichszy lecz lepsza głębia dźwięku.
Mam jeszcze jedno pytanie, onkyo ma przycisk CARTRIDGE który ma dwa tryby, MM i MC, w dualu nie zauważyłem niczego takiego wiec na jakich typach wkładki będzie on działał?
No dobra, mam jeszcze drugie, co to za wejście w dualu na gramofon, wygląda jak RCA ale jednokolorowe i wydaje mi się że ciut wieksza dziurka niż w RCA?
Mam jeszcze jedno pytanie, onkyo ma przycisk CARTRIDGE który ma dwa tryby, MM i MC, w dualu nie zauważyłem niczego takiego wiec na jakich typach wkładki będzie on działał?
No dobra, mam jeszcze drugie, co to za wejście w dualu na gramofon, wygląda jak RCA ale jednokolorowe i wydaje mi się że ciut wieksza dziurka niż w RCA?
- Regsoft
Tylko MM ...teh0lzon pisze: na jakich typach wkładki będzie on działał?
Z tego co wiem to jest RCA ...teh0lzon pisze: wygląda jak RCA