Gramofon do odsłuchu

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
andre3000

Gramofon do odsłuchu

Post autor: andre3000 »

Witam wszystkich, szukam gramofonu tylko i wyłącznie do odsłuchu. Do tej pory używałem starego paskowego Technicsa SL-B202, niestety obrotów już nie trzyma. Nie chce mi się bawić w naprawy dlatego poszukuję czegoś nowszego z napędem bezpośrednim. Przeglądając oferty na aukcjach, najbardziej wpadł mi w oko Numark (myślę tu cały czas o używkach). Z racji tego, że szybko się podpalam to padło na TTXa, lecz powoli jak ostygłem, zacząłem analizować temat i doszedłem do wniosku, że nie potrzeba mi aż takiego sprzętu. Więc pomyślałem sobie o TT500, ale znów po zastanowieniu, stwierdziłem że to i tak za dużo jak na moje potrzeby? W końcu będę tylko słuchał płyt, zero skreczu. Wymyśliłem, że zamiast kupować droższy sprzęt (TTX, TT500), wybiorę TT200 a resztę pieniędzy dołożę do lepszego systemu. Piszę aby dowiedzieć się czy dobrze myślę, czy warto brać TT200,jaki wybrać system do niego aby dobrze brzmiał rap na nim, bo głównie takiej muzyki słucham.

Co sądzicie o tej aukcji?
http://olx.pl/oferta/numark-tt200-gramo ... a53fcfabe8

Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieje, że nie napisałem tego wszystkiego zbyt chaotycznie :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do odsłuchu

Post autor: Wojtek »

Odpuść sobie te chińskie wynalazki funta kłaków niewarte i po prostu skup się na gramofonie z napędem bezpośrednim. Choćby kolejny Technics.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Gramofon do odsłuchu

Post autor: Bacek »

Tak jak pisze Wojtek. Gramofony DJ'skie są głównie kiepskie. Klony Technicsa 12x0 szczególnie. A ten z linku z prostym ramieniem i head-shellem to może do scartch'u ale na pewno nie do słuchania, fizyka mówi tu głośne i stanowcze NIE.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
andre3000

Gramofon do odsłuchu

To jakiego technicsa możecie mi zaproponować? Przez chwilę napaliłem się na 1210MK2, ale po czasie stwierdziłem, że chyba najbardziej pasowałby mi półautomat. W obecnym grajku tak mam i powiem, że jest to wygodne, nie muszę biegnąć do gramofonu jak kończy się płyta. Szerze, to im więcej czytam/oglądam to mniej wiem. Już się powoli zastanawiam czy obecny gramofon nie dać komuś do przeglądu, zmienić tylko wkładkę oraz igłę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do odsłuchu

Wsparcie finansowe forum
andre3000

Gramofon do odsłuchu

Nie chcę wyjść na wybrednego ale ta Saba mi się nie podoba. Bardziej podobają mi się Technicsy.

http://allegro.pl/rewelacyjny-gramofo-t ... 49145.html
http://allegro.pl/technics-sl-1510-soli ... 70804.html

Wiem, że powinno się patrzyć najpierw na dźwięk ale wygląd też jest ważny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do odsłuchu

Ta Saba to taki Technics tak naprawdę, ale skoro z wyglądu nie podchodzi... :)

Jeśli miałbyś szukać odpowiednika tej Saby ze stajni Technics to patrz za SL-Q2 i Q3.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Gramofon do odsłuchu

Post autor: zelazny »

Posiadam tego SL 1700, spoko gramofon mam już go parę lat. Tylko ta cena, za swojego dałem 500 zł.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do odsłuchu

Parę lat temu były niższe ceny :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Gramofon do odsłuchu

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:Parę lat temu były niższe ceny :morda:
To wszystko przez Was ;). Polecacie przyzwoite gramofony w niedużych cenach to i ich ceny rosną.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
andre3000

Gramofon do odsłuchu

No właśnie ceny są wysokie, dalej nic nie wiem. Cały czas męczy minie Technics 1210MK2. Wiem, że to nie półautomat, będzie trzeba biegać przy końcu płyty ale jak mam wydać np.1200zł na SL 1700, to może już dołożyć do tego 1210MK2?

http://allegro.pl/2x-gramofon-technics- ... 12879.html

Warto, nie warto?
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do odsłuchu

Post autor: tollo »

Nie warto, to gramofony po DJu.
dodatkowo usunięte zapadki na "0" jak w Mk5
widoczne obtarcia, pewnie grał po imprezach, zapadki usunięte na pitchu, połamane pokrywy... 1400zł za sztukę, da się dostać w tej cenie lepszy egzemplarz. Na Twoim miejscu nie upierałbym się tak bardzo na SL1200/1210.
andre3000

Gramofon do odsłuchu

Ok, to na spokojnie szukam dalej, a to sobie odpuszczam. Tak sobie myślę, że większość 1210MK2 które wystawiane są na aukcjach to grajki po DJach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do odsłuchu

andre3000:
Czy Technicsy to naprawdę najładniejsze gramofony wg Ciebie? ;)
Wsparcie finansowe forum
andre3000

Gramofon do odsłuchu

Najładniejsze to pewnie nie, ale wiadomo jak to z gustem, pewnie uparłem się na nie trochę poprzez rap którego słucham od wielu lat i wiecznie gdzieś tam w się one przewijały w kulturze hiphopowej. Może to trochę śmieszne, ale tak sobie to tłumaczę :) Domyślam się, że jest tu wielu starszych ode mnie użytkowników którzy mają większą wiedzę i kierują się wyborem sprzętu innym kategoriami.
Nie mam wymagań audiofilskich, szukam gramofonu który posłuży mi dłuższy czas. A może po kilku latach znowu będę szukał czegoś lepszego :)
ODPOWIEDZ